סין מגיבה למכסי מגן החדשים בתעמולה חסרת תקדים כנגד ארה"ב
באופן מתוכנן ומתוזמן, הממשל בסין פרסם שלל הודעות גינוי ואזהרות מסע לארצות הברית. בין היתר נטען כי קיימת "סכנת ירי, שוד וגניבה", וששוטרים מטרידים את אזרחי סין באופן שיטתי. במקביל, בשופר התעמולה של הממשל בחרו להלל קרב עקוב מדם ממלחמת קוריאה, וארצות הברית כונתה כ"אויבת העולם כולו". עוד לפני כן, נתונים רשמיים הצביעו על ירידה ניכרת בכמות התיירים הסינים שביקרו באמריקה

הממשלה בסין עושה מאמצים גדולים בימים האחרונים להעביר מסר ברור לעם: ארצות הברית היא מרושעת ואין סיבה להגיע למדינה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)

בימים האחרונים פרסמו הרשויות במדינה שתי אזהרות מסע לארה"ב, וזאת במקביל למתקפה החריפה שבה פתחה התקשורת הממלכתית. רבים רואה במהלכים כסימן לכך שמלחמת הסחר שמתנהלת בין שתי המדינות עדיין רחוקה מסיום.

כזכור, ב-10 במאי הכריז הנשיא טראמפ על מכסי מגן בגובה של 10% עד 25% על מוצרים סינים בשווי של כ-200 מיליארד דולר. זמן קצר לאחר מכן התפרסמו הדיווחים לפיהם ארה"ב שוקלת לפתוח בחרם כנגד ענקית התקשורת הסינית וואווי. כתגובה, במהלך סוף השבוע הקודם החליטה סין לייקר את מכסי המגן החלים על מוצרים אמריקאים בשווי של כ-60 מיליארד דולר, ונראה כי היד עוד נטויה.

ביום שלישי האחרון, משרד התרבות והתיירות של סין פרסמה את אזהרת המסע לארצות הברית, וציין במפורש כי ישנה סכנת "ירי, שוד וגניבה" במדינה. עוד באותו היום פורסמה הודעה ע"י משרד החוץ הסיני, השגרירות הסינית בוושינגטון ושלל הקונסולות ברחבי ארצות הברית. לפי ההודעה, אזרחים סינים "עוברים הטרדה חוזרת בידי כוחות השיטור האמריקאים".

מטרת שתי ההודעות הייתה "להעלות את המודעות בנוגע לנושאי הבטיחות" בארצות הברית. יום קודם לכן, משרד החינוך בסין פרסם מסמך ובו הסיבות לא ללמוד באוניברסטאות בארה"ב.

הרצון להחרים את ענקית התקשורת הסינית וואווי תורם למתח בין שתי המדינות (צילום: Shutterstock)

כאמור, שלל ההודעות השליליות כנגד ארצות הברית הן חלק ממדיניות חדשה של המדינה הקומוניסטית. השבוע נכתב בעיתון "יומון העם" (עיתון ממשלתי) כי "ארצות הברית מתעמרת בסחר העולמי, והיא אויבת העולם כולו". בכתבות אחרות המסבירות על ה"רוע של ארה"ב" ניתן למצוא ציטוטים של מנהיגים והוגי דעות שונים, ביניהם נשיא צרפת עמנואל מקרון והפילוסוף הסקוטי אדם סמית'. אך באופן מעניין מאוד, כתבות רבות מאזכרות קרב עקוב מדם שהתנהל בין כוחות סינים לאמריקאים במהלך מלחמת קוריאה.

מדובר ב"קרב הגבעה המשלושת", שנכנס למורשת הסינית ומוצג במדינה כנקודת המפנה במלחמה. לטענת הסינים, ההקרבה של חייליהם הובילה לתבוסת הכוח האמריקאי הפולש. בפועל, עד יום מתנהלים ויכוחים על מי ניצחה בקרב ואפילו על כמות ההרוגים בו. בסין הציגו את הקרב כ"מקום בו הכוח הפולש שילם מחיר כבד, והנקודה בה מדינות העולם הבינו את כוחה של סין".

נשיא סין, שי ג'ינפינג, ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, באוקטובר 2018 (צילום: Getty Images)

מומחים ליחסי סין-ארה"ב מביעים סקפטיות בנוגע לתוצאות של קמפיין ההסתה שמתנהל בימים אלה. "האם הסינים חושבים שהשימוש בתעמולה לצרכים פנימיים לא יחלחל מחוץ לגבולות המדינה, יגיע לאוזני אנשי טראמפ ויעיב על המו"מ הכלכלי?", כתב ביל בישופ, שמנהל את האתר Sinocism.

עוד לפני שאזהרות המסע החדשות פורסמו, נתונים של ממשלת ארצות הברית הציגו ירידה של יותר מ-5% בכמות המבקרים הסינים במהלך שנת 2018, השנה בה מלחמת הסחר החלה. עם 2.99 מיליון מבקרים, זו הייתה השנה הראשונה מאז 2003 שנרשמה ירידה בנתון.

כך מוצג "קרב הגבעה המשולשת" בתקשורת הסינית (צילום: Pinterest)

מכלל הסטודנטים הבינלאומים שלומדים בארצות הברית (והביאו להכנסה של 39 מיליארד דולר לכלכלת המדינה במהלך שנת הלימודים 2017-18), כשליש הן אזרחים סינים. האזהרה של משרד החינוך הסיני עלול לגרום לירידה במספר הסינים שלומדים בארה"ב, אך יש הטוענים שמדובר בפאניקה מופרזת: "עד כה, לא הורגש שינוי בהנפקת ויזות לסטודנטים", הסבירו ב-Elite Schools of China, חברת ייעוץ המסייעת לסטודנטים סינים המבקשים ללמוד בארצות הברית.

YOU MIGHT ALSO LIKE