"נפלנו לתוך מלכודת שנועדה להביא אותנו לשם"
שישה בני זוג תובעים את המחלקה לביטחון המולדת של ארצות הברית על כך שלטענם הם ניצלו זימון לראיון עבור גרין קארד לטובת תרגיל פיתוי שנועד ללכוד שוהים בלתי חוקיים, למרות היותם בתהליך לקבלת מעמד תושבות קבע. לדברי ארגון זכויות אזרחיות בארה"ב, עשרות מקרים דומים התרחשו בין היתר בקליפורניה, ניו יורק ופלורידה

אליס ואלמר סנצ'ז, תושבי מרילנד, היו נרגשים בתום הראיון במשרד ההגירה בחודש מאי האחרון, לאחר שהפקיד שראיין אותם אישר כי נישואיהם אמינים בעיניו, וחשבו שבכך תם ההליך לו המתינו בקוצר רוח במשך תקופה ארוכה.

אולם, אז התברר שהסיוט רק החל. דקות ספורות לאחר הראיון, אלמר נאזק בידי אנשי ההגירה כשהוא ממתין לגירוש להונדורס, מדינת מוצאו, ומשאיר מאחוריו את רעייתו ושני ילדיו הקטנים.

אילוסטרציה: גטי

"נפלנו לתוך מלכודת שנועדה להביא אותנו לשם", סיפרה אליס לכלי התקשורת. הם כעת מצטרפים לתביעה ביחד עם עוד חמישה זוגות נוספים שעברו מקרה דומה. לדברי האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות (ACLU), ישנה מגמת עליה של סוכני הגירה שמעוותים באכזריות את החוקים על מנת לעצור בני זוג של אזרחים במהלך ראיון למעמד תושבות במסלול הנישואים. 

לאורך השנים התקנות הפדרליות איפשרו לאזרחים לשנות את סטטוס בני זוגם מלא חוקי לחוקי בזכות נישואיהם יחד. עשרות אלפי בקשות שכללו מעמד דומה אושרו בשנים האחרונות. אולם נציגי ה-ACLU מספרים כי נתקלו בעשרות פניות נוספות על שימוש בטקטיקת הפיתוי במשרדי הגירה גם בניו יורק, קליפורניה, פלורידה, ורג'יניה ואילנויי.

על פי הדיווחים, השופט המחוזי שצוות לתיק הנוכחי של בני הזוג ממרילנד הוא ג'ורג' האזל שבחודש נובמבר האחרון ביטל גזירת גירוש על תושב סיני במוצאו שעבר לכאורה בהצלחה ראיון נישואים ומיד לאחר מכן מצא עצמו אזוק בדרכו לשנחאי.

בפסיקתו דאז, קבע האזל, כי הממשל אינו יכול ליישם את מלכודת הדבש הזו על מנת ללכוד שוהים בלתי חוקיים.

  

אלמר ואליס סנצ'ז. צילום: AP

"חיי משפחתנו נראו כה מושלמים", סיפרה אליס לכלי התקשורת על הקשר עם אלמר אותו החלו כשהכירו בשנת 2013. בשנת 2005 נגזר גירוש מארה"ב על אלמר שלא בפניו, בשל שהייתו ללא היתר במדינה. הם החלו את תהליך הגרין קארד לפני כשנה ובמהלכו קיבלו הודעה עם תאריך לראיון, ה-7 במאי, שמטרתו לכאורה הייתה, להוכיח את אמיתות הנישואים.

עצם היותו של אלמר לא חוקי, כמו גם של בני זוג רבים אשר עברו בעשור האחרון ראיונות נישואים, לא הדאיגה את השניים, שכן בתקופת ממשל אובמה התקנות אישרו את שינוי הסטטוס גם עבור שוהים בלתי חוקיים שהוצא להם צו גירוש.

כעת, טוענים נציגי התביעה, המחלקה לביטחון המולדת של ארצות הברית, מנצלת את התהליך כפיתיון ללכידתם. ניק שטיינר, עורך הדין מטעם סניף ה-ACLU במרילנד, אומר כי הטקטיקה הזו החלה בשנתיים האחרונות ומתפשטת באופן אקראי ברחבי ארה"ב.

אילוסטרציה: שאטרסטוק

"הנוהל הקודם אפשר לעורכי דין בתחום ההגירה להביא את לקוחותיהם לראיונות ללא חשש של מעצר, מכוון שהייתה הבנה שהם בדרכם לטפל בנושא מעמדם על ידי קבלת הגרין הקארד, וההנחייה מנעה מנציגי ההגירה לעצור אותם במהלך הראיון", הוסיף שטיינר. 

על פי כתב התביעה, בראיון עצמו, סיפרו בני הזוג כיצד הכירו וענו על שאלות. בסיומו נאמר להם על ידי הפקיד המראיין כי בקשתם אושרה והיא תשלח אליהם בדואר בימים הקרובים, אך הוסיף כי מנהלו צריך להכנס על מנת לאשר את התיק.

אליס התבקשה לעזוב את החדר, ומיד לאחר מכן נאזק אלמר ונלקח למעצר לעיני רעייתו הממררת בבכי. בן הזוג נשלח למתקן כליאה ובקשתו לפתיחת התיק מחדש נדחתה. רק לאחר התערבות ה-ACLU למניעת גירושו, שוחרר אלמר וכאמור, עניינו נידון כעת.

YOU MIGHT ALSO LIKE