שלושה תושבי בולטימור שוחררו אתמול ממאסר של 36 שנה לאחר שנקבע על ידי משרד התובעת העירונית כי הורשעו שלא בצדק ברצח שהתרחש בשנת 1983.
אלפרד צ'סטנט, רנסום ווטקינס ואנדרו סטוארט היו בני 16 כשנעצרו בחשד לרציחתו של תלמיד החטיבה בן ה-14, דוויט דוקאט. כעת הם בני 52 ולראשונה בחייהם הבוגרים, יהיו חופשיים. שניים מהם מעולם לא נהגו על מכונית. "זה היה גיהנום", שיתף צ'סטנט בתחושתיו מהשנים הארוכות בכלא.
אלפרד צ'סטנט מתחבק עם אימו ביום השחרור המרגש
ראיות חדשות שנתגלו בתיק החקירה המיושן הביאו לביטול ההרשעה ברצח. הכל החל לפני למעלה משנה כאשר צ'סנט עתר לבחינה מחדש של המסמכים שהוגשו בזמן משפטם של השלושה.
דוקאט בן ה-14 נורה ונהרג בחודש נובמבר 1983 על פי המשטרה במהלך שוד ג'קט קבוצת הכדורסל של אוניברסיטת ג'ורג'טאון, אותו לבש בזמן האירוע הטרגי. המורשעים נעדרו מהלימודים באותו היום וביקרו חברים בבית הספר בו שעתיים מאוחר יותר, התרחש הרצח.
שלושת הצעירים הורשעו בהסתמך על תצהיר של שלושה עדים וכן בזכות ראיית הברזל- ג'קט זהה שנמצא בחדרו של צ'סנט, זאת למרות שלא היו עליו כתמי דם או סימני ירי ואמו של החשוד סיפקה קבלת קנייה ועדות של עובד החנות בה נרכש הג'קט, שאישר את העניין.
הם נעצרו בבוקר חג ההודיה כאשר שוטרים פשטו עליהם בעודם ישנים במיטתם עם כלי נשק שלופים לעברם.
רנסום ווטקינס, אנדרו סטוארט ואלפרד צ'סטנט
אנשי משרד התובעת שחקרו את התיק, מסרו כי הם נדהמו מכמות הראיות המזכות אשר הוסתרו מצוות ההגנה ומחבר המושבעים. החשודים ועדי הראייה, אשר היו כולם היו קטינים באותה תקופה, הובלו לחקירה על ידי השוטרים ללא נוכחות הוריהם.
עוד מתברר כי כל עדי הראייה תושאלו במשותף ונאמר להם לשמור על גרסה אחידה. כמו כן, הוכח כי העדים לא באמת זיהו את החשודים בתמונות שהוצגו להם ואף ביקשו שנים לאחר מכן לחזור בהם מעדותם.
"יש פה הסתרה מכוונת תוך מצג שווא של ראייה מזכה, אשר הייתה מוכיחה כי מישהו אחר אחראי לרצח במקום אותם שלושה נאשמים", אמרה התובעת העירונית מרילין מוסבי במסיבת העיתונאים אמש.
לדבריה, שיחות אנונימיות שהצביעו על חשוד אחר אשר נראה לובש את הג'קט הגנוב ומודה ברצח, הוסתרו מצוות ההגנה. משרד התובע העירוני קבע כי הרוצח הוא מייקל ויליס שהיה בן 18 באותה תקופה ונורה למוות במהלך תקרית ירי בשנת 2002.
אנדרו סטוארט עם בני משפחתו
לאורך כל תקופת מאסרו טען צ'סנט לחפותו וסירב להודות באשמה, דבר שהיה מקנה לו שחרור מוקדם. "תמיד חלמתי על היום הזה, כל הזמן שאלתי את עצמי למה זה קרה לי. לא עשיתי זאת רק בשבילי אלא גם עבור שני חברי", אמר לכלי התקשורת.
ביום שישי האחרון ישבה מוסבי עם שלושת האסירים, התנצלה בפניהם והודיעה להם כי הם עומדים לצאת לחופשי. "אני לא חושבת שמדובר בניצחון, אלא בטרגדיה. עלינו לקחת אחריות על מה שאירע כאן. אין שום דרך שנוכל לכפר על הנזק שנגרם לגברים אלו, אשר 36 שנים מחייהם פשוט נגזלו מהם", היא אמרה.
מוסבי פנתה אל שלושת המשוחררים במהלך מסיבת העיתונאים שהתקיימה אמש ואמרה להם, "כולם נעצרתם בחג ההודיה של 1983 וכעת הינכם חופשים לבלות את אותו החג עם משפחותיכם בפעם הראשונה מזה 36 שנה".
התובעת העירונית, מרילין מוסבי במסיבת העיתונאים אמש, לצד שלושת המשוחררים ואנשי משרדה
לדבריה במרילנד אין כרגע נוהל רישמי של מתן פיצויים עבור כליאה לשווא כמו זו, אך היא פועלת לחקיקה מחדש של שיטה מעודכנת יותר, אשר בין היתר תחייב נוכחות של הורים בעת חקירת קטינים.
צ'סטנט וסטוארט מסרו באמצעות עורכי דינם כי הם מתכננים לבלות את החג הקרוב בחיק משפחותיהם. רוב בני משפחתו של ווטקינס, הלכו לעולמם במשך תקופת מאסרו הארוכה, והוא יעביר את החג עם המעטים שנותרו.
"הותרתי מאחורי בבית הסוהר, לא מעט אנשים במצב דומה לשלי, הם זקוקים למישהו שיזעק עבורם", אמר צ'סטנט, "אני מודה לאל על הזכות שהייתה לי שמישהו שמע אותי".