הצבעת האי אמון בבריטניה הסתיימה בניצחון לראש הממשלה המכהנת תרזה מיי, בהפרש מכנע אך לא מוחץ. הצבעת האי אמון הוגשה על רקע כשלונה של מיי להעביר בפרלמנט את הברקסיט, הסכם היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי. 200 חברי פרלמנט הביעו אמון במיי, יותר מ-158 חברי הפרלמנט שתמיכתם נדרשה לה כדי לשרוד בתפקיד, אולם פחות מכלל 317 חברי הפרלמנט השמרנים, כלומר בפועל יותר משליש מחברי מפלגתה לא תומכים בה.
עברה את המשוכה הנוכחית, האם תעבור גם את ההצבעה על ההסכם? תרזה מיי (צילום: GettyImages)
הצעת האי אמון הוגשה על ידי 48 חברי פרלמנט שמרנים, חברי מפלגתה של מיי עצמה. רוב חברי המפלגה הצהירו כי יתמכו במיי אולם ההצבעה שהסתיימה לפני שעה קלה הייתה חשאית ולא ניתן לדעת מי מהם עמד במילתו. מוקדם יותר היום הודיעה מיי כי היא מבקשת את אמון חברי הפרלמנט בהצבעה היום על מנת להוציא לפועל את הברקסיט ו "בתמורה" – כך על פי הגדרת פרשנים – לא תעמוד בראש מפלגתה ותרוץ בבחירות הבאות, המתוכננות ל-2022. בכך מצטרפת מיי לקנצלרית גרמניה והאישה החזקה ביותר באיחוד האירופי אנגלה מרקל, שפרשה מראשות מפלגה ולא תתמודד על כהונה נוספת כקאנצלרית.
במסיבת עיתונאים לאחר ההצבעה אמרה מיי שעכשיו יש לה "משימה מחודשת - להעביר את הברקסיט שאנשים הצביעו עבורו, לאחד את הציבור ולבנות מדינה שבאמת עובדת עבור כולם".
המחלוקת של חברי הפרלמנט עם מיי – לפחות זו המוצהרת, ויתכן כי יש מחלוקות נוספות מתחת לפני השטח – סובבת סביב עתיד היחסים השבריריים עם אירלנד. ההסכם שאושר לאחרונה על ידי שאר חברות האיחוד האירופי מכיל סעיף בשם "בקסטופ" שקובע כי הגבול היבשתי היחיד בין בריטניה והאיחוד, הגבול בין צפון אירלנד ואירלנד, ישאר פתוח וללא מחסומים ומעברי גבול. לפי אותו סעיף, אם לא יכונן הסכם שיבסס את היחסים בין בריטניה והאיחוד עד סוף 2020 אופי המכסים בצפון אירלנד יהיה שונה מבשאר בריטניה, מה שיביא לפירוקה דה פקטו ולסיכון הסכם "יום שישי הטוב" שסיים את הסכסוך המדמם בצפון אירלנד אחרי עשרות שנים.
השלום השברירי בצפון אירלנד בסכנה? "דרי החופשית", מסמלי הסכסוך (צילום: ג'וזפה מילו, פליקר)
תומכי הברקסיט רוצים התחייבות מהאיחוד האירופי שבריטניה תוכל לפרוש מה "בקסטופ" מתי שתרצה, כלומר רוצים להמשיך לפעול בכל הממלכה ללא תכתיבים מהאיחוד – מה שהוביל לברקסיט מלכתחילה. המתנגדים לפרישה רוצים משאל עם נוסף שיחזיר את הגלגל לאחור אך מיי מתנגדת לכך.
הברקסיט ייצא לפועל ב-29 במרץ 2019, עם הסכם מאושר או בלעדיו. פרישה ללא הסכם היא התרחיש הגרוע ביותר עבור בריטניה ולכן כל הסכם עדיף על היעדרו, מה שמעורר שאלות לגבי השיקולים של המתנגדים להסכם הנוכחי. הדדליין להעברת החקיקה שתעגן את פרטי היציאה מהאיחוד עומד כרגע על 21 בינואר, התאריך אליו דחתה מיי את ההצבעה לאחר שהבינה שכרגע אין רוב להסכם. עד אז היא תשכנע את המתנגדים להסכים לו, על רקע החשש מהנזק הכלכלי העצום שיגרם לממלכה אם תפרוש ללא הסכם.