סודות וסמים: למה אילון מאסק לא יכול לגשת למידע הסודי ביותר של SpaceX
השימוש בסמים והקשרים עם פוטין מנעו ממייסד חברת החלל גישה לתכניות הביטחוניות הרגישות ביותר - אבל ממשל טראמפ עשוי לשנות את המשחק
למרות היותו המייסד והמנכ"ל של SpaceX, אילון מאסק אינו נמנה על העובדים המורשים לגשת לסודות הביטחוניים העמוקים ביותר של החברה. חשיפה חדשה של הוול סטריט ג'ורנל מגלה כי עורכי הדין של החברה המליצו להנהלה הבכירה שלא לבקש סיווג ביטחוני גבוה יותר עבור מאסק, מחשש שהשימוש שלו בסמים והקשרים עם גורמים זרים יסכנו את פעילות החברה.

 

מאסק נאלץ להסתפק בגישה מוגבלת למידע על פרויקטים מסווגים של החברה שהקים, כולל תוכנית הלוויינים הצבאית Starshield. הוא אפילו אינו רשאי להיכנס לרוב המתקנים של SpaceX בהם מתבצעת עבודה מסווגת

 

בשנים האחרונות הפכה SpaceX לשחקן מרכזי בתעשיית החלל הביטחונית האמריקאית, עם חוזים בשווי מיליארדי דולרים מול סוכנויות הביון והצבא. אולם בעוד שיותר מ-400 מעובדי החברה מחזיקים בסיווג ביטחוני המאפשר גישה למידע מסווג במיוחד (SCI), למאסק עצמו יש רק סיווג "סודי ביותר" בסיסי.

הסיבה לזהירות היתרה נעוצה בשני גורמים עיקריים: השימוש המתוקשר של מאסק בסמים, כולל קטמין, LSD וקוקאין, והקשרים ההדוקים שלו עם מנהיגים זרים, במיוחד עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. על פי הדיווח, עורכי הדין חששו שמאסק עלול לחשוף בשוגג מידע רגיש בשיחותיו עם גורמים זרים.

"רוב הדברים שאני מודע אליהם... הסיבה שהם סודיים ביותר היא שהם כל כך משעממים," אמר מאסק באוקטובר בכנס בפנסילבניה, שם חשף כי יש לו סיווג "סודי ביותר". "אנחנו לא רוצים לתת הוראות מדויקות כיצד לייצר פצצה גרעינית או משהו כזה, אבל אלא אם כן יש סיכון אמיתי למדינה, כל המידע בממשל צריך להיות פומבי."

אולם המצב עשוי להשתנות בקרוב. הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מינה את מאסק, שתרם כ-200 מיליון דולר לקמפיין שלו, לעמוד בראש המחלקה החדשה ליעילות ממשלתית (DOGE). בתפקידו זה, מאסק יזדקק לגישה למידע מסווג כדי לבחון קיצוצים בתקציב הביטחון, וכנשיא, טראמפ יוכל להעניק לו גישה זו תוך עקיפת תהליכי הסיווג הביטחוני הרגילים.

SpaceX כבר החלה לחפש מיקומים למתקן מאובטח שבו מאסק ואנשי צוותו יוכלו לעיין במידע מסווג ביותר. זאת למרות שטראמפ טרם הצהיר פומבית על כוונותיו בנושא.

המצב הנוכחי משקף את המתח המתמיד בין הצורך בביטחון לאומי לבין האינטרסים העסקיים של חברות פרטיות. SpaceX, שנוסדה ב-2002, הפכה לשחקן מרכזי בתעשיית החלל הביטחונית, עם חוזים כמו הסכם בשווי 1.8 מיליארד דולר עם משרד המודיעין הלאומי לחלל (NRO).

בינתיים, מאסק נאלץ להסתפק בגישה מוגבלת למידע על פרויקטים מסווגים של החברה שהקים, כולל תוכנית הלוויינים הצבאית Starshield. הוא אפילו אינו רשאי להיכנס לרוב המתקנים של SpaceX בהם מתבצעת עבודה מסווגת.

YOU MIGHT ALSO LIKE