מונטריאול, העיר הקנדית התוססת והרב-תרבותית, הפכה למוקד האנטישמיות החמור ביותר בצפון אמריקה, כך חושף ד"ר גד סעד במאמר נוקב שפורסם השבוע. סעד, פרופסור יהודי שנאלץ לעזוב את אוניברסיטת קונקורדיה במונטריאול בעקבות גל האנטישמיות, מתאר מציאות מטרידה שבה שנאת יהודים הפכה לתופעה יומיומית ברחובות העיר.
לפי נתונים מדאיגים שפורסמו ב"טורונטו סאן", מונטריאול מובילה בשיעור פשעי השנאה האנטישמיים בצפון אמריקה
לפי נתונים מדאיגים שפורסמו ב"טורונטו סאן", מונטריאול מובילה בשיעור פשעי השנאה האנטישמיים בצפון אמריקה. מאז מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר 2023, נרשמה עלייה מזעזעת של 670% במקרי אנטישמיות בקנדה. היהודים, המהווים רק 1.4% מאוכלוסיית המדינה, היו קורבן ל-70% מפשעי השנאה על רקע דתי.
המצב החמיר עד כדי כך שבתי ספר יהודיים הותקפו בירי, והאוניברסיטאות במונטריאול הפכו למוקדי הטרדה אנטי-יהודית. בשבוע שעבר, העיר זועזעה מהפגנות אלימות עם גוון אנטישמי ברור, שכללו שבירת חלונות חנויות, השלכת רימוני עשן והצתת מכוניות.
ד"ר סעד מצביע על שלושה גורמים עיקריים לעליית האנטישמיות: שנאה על רקע אסלאמי, קבוצות ניאו-נאציות, והשמאל האקדמי המקדם נרטיב של יהודים כ"כובשים אכזריים". במונטריאול, שני המקורות הראשון והאחרון דומיננטיים במיוחד.
בזמן שהעיר בערה בשבוע שעבר, טרודו היה עסוק בהופעה של טיילור סוויפט
לטענתו, מדיניות ההגירה של קוויבק, המעדיפה מהגרים מארצות דוברות צרפתית - רבות מהן מוסלמיות עם היסטוריה של אנטישמיות - תרמה משמעותית למצב. "כל עוד הכובשים מדברים צרפתית, המחיקה ההדרגתית של החברה המארחת תהיה בוודאי חסרת כאב," הוא כותב בציניות.
סעד מותח ביקורת חריפה על ראש הממשלה ג'סטין טרודו, יליד מונטריאול, המגיב לאירועים אנטישמיים בקריאות להילחם באסלאמופוביה. "בזמן שהעיר בערה בשבוע שעבר, טרודו היה עסוק בהופעה של טיילור סוויפט," הוא מציין בכאב.
המצב הגיע לשפל חדש כאשר רב מקומי התבקש לעזוב את מרכז העיר בשל חשש שהכיפה שלראשו עלולה "לעורר פרובוקציה". "זו המציאות שגדלתי בה בלבנון," כותב סעד, "בבקשה אל תפגין את יהדותך. זה עלול לעורר אלימות."
סעד מזהיר את ארצות הברית מפני הסכנות שבחיקוי המודל הקנדי. הוא מזכיר את הפתגם המזרח תיכוני "קודם אנשי יום שבת, אחר כך אנשי יום ראשון" - המרמז שהיהודים אמנם ראשונים להיפגע, אך הנוצרים יהיו הבאים בתור.
"אל תאפשרו למציאות שממנה ברחנו להכות שורש בארצות הברית," מסכם סעד. "אל תגלו סובלנות כלפי מערכות אמונה המנוגדות לעקרונות היסוד שעליהם נוסדה ארצות הברית."