בזמן שאמריקאים רק החלו להתאושש מגל האינפלציה המתמשך, תוכנית המכסים החדשה של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מאיימת להצית מחדש את יוקר המחיה. טראמפ הכריז השבוע כי יטיל מכסים מקיפים על סחורות המיובאות ממקסיקו, קנדה וסין מיד עם כניסתו לתפקיד, צעד שלדברי כלכלנים עלול להוביל לעלייה מהירה במחירי מוצרי יסוד.
לפי הערכות דויטשה בנק, האינפלציה, העומדת כיום על 2.8%, עלולה לזנק עד ל-3.9% בשנה הבאה אם המכסים החדשים ייכנסו לתוקף - עלייה משמעותית מהתחזית המקורית של 2.5%. במקביל, קרן המס צופה כי המכסים יגרעו 0.4% מהתמ"ג האמריקאי ויובילו לאובדן של כמעט 345,000 משרות.
"הלקח הגדול מהבחירות היה שטראמפ ניצח כי אנשים שנאו את האינפלציה; הם שנאו לראות את המחירים עולים", אמר אלכס דורנטה, כלכלן בקרן המס. "אבל", הוא הוסיף, "המדיניות המוצעת של טראמפ עלולה במהירות להחמיר את המצב. מכסים מייקרים מוצרים, מכווצים את הכלכלה, והופכים אנשים לעניים יותר."
תוכנית המכסים החדשה של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מאיימת להצית מחדש את יוקר המחיה
צוות המעבר של טראמפ דוחה את הטענות כי המכסים יציתו אינפלציה נרחבת. סקוט בסנט, המיועד לתפקיד שר האוצר, טען בראיון רדיו כי עליות מחירים מסוימות יקוזזו על ידי ירידה בביקוש במקומות אחרים.
עבור בעלי עסקים קטנים, התוכנית כבר מעוררת דאגה. פיליפ קול, שותף-מייסד של חברת התה "ביסו" בטורונטו, הופתע מהכרזת טראמפ על מכס של 25% על יבוא מקנדה. "ננסה לספוג חלק מהעלות, אבל 25% - זה עצום", אמר קול. "זה יתפשט ויגרום למחירים גבוהים יותר לכולם. אין כאן מנצחים."
מקסיקו וקנדה, שטראמפ האשים בזרימת סמים ומהגרים לא חוקיים, היו עד כה פטורות ברובן ממכסים כחלק מהסכם סחר שנחתם במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ. מאז המגפה, חברות ענק כמו וורלפול, הנייוול אירוספייס וג'נרל מוטורס השקיעו מיליונים בהרחבת הייצור במקסיקו. קנדה, מצידה, מספקת 99% מיבוא הגז הטבעי לארה"ב.
"רוב האנשים לא מבינים את המשמעות של הסחר הכלכלי עם מקסיקו", אמר אלן ראסל, מנכ"ל קבוצת טקמה המסייעת לעסקים להקים ולהפעיל מפעלים במקסיקו. "מכסחות הדשא שלנו, מכשירי החשמל במטבח, המכוניות שלנו - שום דבר מזה לא יכול להתקיים בלי מקסיקו."
ברחבי ארה"ב, בעלי עסקים קטנים כבר נערכים להעלאת מחירים. הית'ר פיטרסון, בעלת בוטיק בגדים במינסוטה, מודאגת שיהיה קשה להמשיך להתקיים אם המכסים ייכנסו לתוקף. "אני מנסה לשמור על מחירים נמוכים ככל האפשר כי אנשים כבר מתקשים", אמרה. "אם יהיו עוד מכסים מעבר לזה, אז אנחנו באמת בצרות."
בטקסס, ג'יימס וקיילי לידה כבר נערכים לעליות המחירים הצפויות. הזוג, המוציא כ-300 דולר בחודש על מצרכים, הצטרף לאחרונה לקוסטקו בציפייה לעליות מחירים הקשורות למכסים. "רק התחלתי לראות את המחירים יורדים, ועכשיו, זה כאילו, הנה אנחנו שוב", אמר ג'יימס, בן 40, שלאחרונה מצא עבודה בתחום ה-IT לאחר פיטורים.
בינתיים, מנהיגי מקסיקו וקנדה הגיבו להכרזת טראמפ, והדיונים צפויים להימשך בשבועות הקרובים, כך לפי גורמים קרובים לנשיא הנבחר. אך עבור משקי בית ועסקים רבים, אי-הוודאות כבר מעוררת חרדה כלכלית, בדיוק כשעונת הקניות לחגים מתחילה.