רוסיה אמרה לאוקראינה שהיא תעצור את הפלישה למדינה "ברגע" – רק במידה שקייב תסכים לוותר על שלושה אזורים מרכזיים. כך אמר דוברו של הנשיא ולדימיר פוטין ביום שני.
(צילום: רויטרס)
מוסקבה דורשת מאוקראינה להפסיק את הפעולות הצבאיות שלה, להכיר בחצי האי קרים כשטח רוסי – ולהכיר ברפובליקות הבדלניות דונייצק ולוהנסק כמדינות עצמאיות.
דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, הצדיק את פעולות רוסיה בהגנה על 3 מיליון בני אדם דוברי רוסית באזורים אלו, שלדבריו מאוימים על ידי 100 אלף חיילים אוקראינים, "שיכולים לתקוף בכל רגע. כל הזמן הביאו להם נשק אמריקני ובריטי". טענות אלה הוכחשו על ידי אוקראינה שוב ושוב.
נוסף לכך, רוסיה דורשת מאוקראינה לשנות את החוקה שלה, ולמעשה לעגן נייטרליות כך לא תוכל להצטרף לאיחוד האירופי או לנאט"ו.
פסקוב אמר כי כל הדרישות של רוסיה גובשו והועברו לגורמים רשמיים באוקראינה, והתעקש כי מוסקבה לא מבקשת לכבוש את המדינה – זאת על אף התקדמות החיילים הרוסיים.
"אמרנו להם שאפשר לעצור את כל זה ברגע", טען הדובר בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות רויטרס. "אנחנו נסיים עם זה, אבל העיקר שאוקראינה תפסיק את הפעולות הצבאיות שלה. הם צריכים להפסיק את הפעולות הצבאיות, ואז אף אחד לא יירה".
דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב (צילום: Getty Images)
לגבי סוגיית הניטרליות, פסקוב אמר: "הם צריכים לעשות תיקונים לחוקה, לפיהם אוקראינה תדחה כל מטרה להיכנס לכל גוש. זה אפשרי רק על ידי ביצוע שינויים בחוקה".
לאחר ההודעה של דובר הקרמלין, התקיימה שיחה בין נציגים רוסים ואוקראינים במטרה להגיע להסכם כלשהו. קייב אמרה שהיו כמה "תוצאות חיוביות" מהשיחות, שהתקדמו במתן נתיבי פינוי לאזרחים מעיירות נצורות, אך מוסקבה אמרה שהציפיות שלה "לא התגשמו".
בינתיים, קייב טוענת כי הכוחות האוקראינים הרגו למעלה מ-10,000 חיילים רוסים, אם כי מוסקבה מסרה כי מספר המתים בקרב חיילה עומד על 500. מומחים מאמינים כי ההתנגדות האוקראינית לפלישה הרוסית הפתיעה רבים במוסקבה, כולל את הנשיא פוטין עצמו.
מוסקבה דורשת מקייב זה זמן רב לשלול באופן רשמי הצטרפות לנאט"ו. בשנת 2019, למשל, נשיא אוקראינה דאז פטרו פורושנקו, חתם על תיקון חוקתי המחייב את המדינה לשאוף להיות חברה בנאט"ו ובאיחוד האירופי.