תייר שנורה במהלך ניסיון שוד בחוף הים, גבר שהתחזה לנהג אובר ואנס נוסעת, איש עסקים שנרצח בביתו באנסינו, אישה שנדקרה במהלך ויכוח על תור מחוץ לחנות נעליים, והומלס שהטיל אימה על אזור פיירפקס וניסה לאנוס שתי נשים.
אלו רק דוגמאות בודדות מגל הפשיעה הבלתי נתפס שפוקד את מחוז לוס אנג'לס בתקופה האחרונה. למעשה, אלו דוגמאות רק מהחודש החולף, אך נדמה שהמחוז המאוכלס ביותר בארצות הברית מתמודד עם גל של פשיעה אלימה מזה שנים רבות.
לטענת רבים במחוז, המדיניות של התובע הראשי - ג'ורג' גסקון - היא זו שתרמה לעלייה בפשיעה. בשנה שעברה נעשה ניסיון להדיח את התובע באמצעות בחירות חוזרות, אך הקמפיין נכשל וגסקון נשאר בתפקיד. כעת, כאשר עשרות ערים בתוך המחוז תומכות במהלך, חודשו הניסיונות להחליף את התובע המחוזי.
התובע הראשי גסקון, על רקע זירות ירי ופשעים אלימים נוספים ברחבי המחוז (צילום: Getty Images / AP)
כדי להבין את עומק התסכול שתושבי המחוז מרגישים, צריך לחזור לבחירות שהתקיימו לתפקיד התובע הראשי בשנת 2012. ג'קי לייסי, ששנה קודם לכן מונתה להיות סגנית התובע הראשי במחוז, הצליחה להפתיע ולגרוף 55% מהקולות, ובכך היא נבחרה לקדנציה בת שמונה שנים בתפקיד.
לייסי זכתה לביקורת קשה - בעיקר מצד הקהילה האפרו-אמריקאית במחוז - על כך שלא העמידה לדין שוטרים שהיו מעורבים בתקריות ירי קטלניות. הדוגמה הבולטת לכך ניתנה בתחילת 2018, כאשר לייסי החליטה שלא להגיש כתב אישום כנגד השוטר קליפורד פרוקטור (ממשטרת לוס אנג'לס) בעקבות תקרית ירי שהתרחשה ב-2015, וזאת למרות שסגן מפקד משטרת לוס אנג'לס המליץ שכן להעמידו לדין, בהתבסס על ממצאי החקירה.
מעמדה של לייסי התערער עוד יותר כאשר היא סירבה להעמיד לדין את אד באק, איש עסקים ותורם ענק של המפלגה הדמוקרטית, לאחר שצעיר מת ממנת יתר של סמים בדירתו בווסט הוליווד. כשנתיים לאחר מכן, גבר בן 55 מת אף הוא ממנת יתר של סמים, וגם הוא נמצא בדירתו של באק.
בסופו של דבר באק אכן נעצר והורשע, אולם רבים הפנו אצבע מאשימה כלפי לייסי, על כך שלא העמידה אותו לדין קודם לכן (דבר שכביכול היה מונע את מקרה המוות השני).
ככל שהזמן חלף ובחירות 2020, לייסי המשיכה לאבד תמיכה - לא רק מצד תושבים רבים, אלא גם מצד ראש העיר אריק גרסטי ומספר בכירים נוספים במועצת העיר. וכך קרה שבנובמבר 2020, ג'קי לייסי קיבלה רק 46.5% מהקולות, והיא הוחלפה ע"י גסקון שהצליח לגרוף 53.5% מהקולות.
מפגינים נגד גסקון במהלך הקמפיין הראשון להדחתו (צילום: Getty Images)
על פניו, גסקון בן ה-67 היה אמור להיות המועמד האידיאלי לתפקיד החשוב. הוא נולד בקובה ועבר להתגורר בלוס אנג'לס ביחד עם הוריו כשהיה בן 13. בשנת 1972 הוא התגייס לצבא ארצות הברית, ובהמשך סיים את לימודיו באוניברסיטת קליפורניה סטייט לפני שהתגייס למשטרת לוס אנג'לס בשנת 1978.
בשנת 2003 גסקון מונה לתפקיד סגן מפקד משטרת לוס אנג'לס, ושלוש שנים בלבד לאחר מכן הוא החליט לעזוב את קליפורניה לאחר שהתמנה למפקד המשטרה בעיר מסה שבאריזונה. באוגוסט 2009 הוא חזר למדינה המוזהבת כאשר מונה להיות מפקד משטרת סן פרנסיסקו.
בתחילת 2011, ראש עיריית סן פרנסיסקו היוצא - גאווין ניוסאם (שחודשיים קודם לכן נבחר להיות סגן המושל ג'רי בראון, ובהמשך נבחר בעצמו לתפקיד המושל) מינה את גסקון לתפקיד התובע הראשי של מחוז סן פרנסיסקו. אגב, ניוסאם נאלץ למנות תובע ראשי חדש מכיוון שהתובעת הקודמת, קמאלה האריס, נבחרה לתפקיד התובעת הכללית של קליפורניה. לימים היא אף תיבחר לסנאט ובשנה שעברה היא הפכה להיות סגנית הנשיא הראשונה בהיסטוריה האמריקאית.
בשנת 2018 גסקון הודיעה שלא יתמודד על כהונה נוספת כתובע הראשי של סן פרנסיסקו, ובזמנו הוא ציין שהוא מעוניין לחזור ללוס אנג'לס כדי לסייע בטיפול באמו המבוגרת. ב-19 באוקטובר 2019 גסקון פרש מהתפקיד (כלומר, כחודשיים לפני סיום הקדנציה). פחות מחודש לאחר מכן הוא הודיע שיתמודד על התפקיד המקביל בלוס אנג'לס בבחירות ב-2020.
לפחות חלק מתושבי המחוז דווקא תומכים בתובע הראשי גסקון (צילום: Getty Images)
לאורך הקמפיין, גסקון התחייב לבצע רפורמה במערכת הענישה בלוס אנג'לס. בין היתר, הוא הבטיח לבטל את הדרישה לשלם דמי שחרור בערבות כאשר מדובר בעבירות קלות או פשעים שאינים אלימים ואף התחייב שקטינים לא יועמדו לדין כבגירים, ללא כל קשר לעבירה שבה הם הואשמו.
לאחר בחירתו, גסקון החל ליישם את מדיניות זו, כמו גם שינויים נוספים. כך למשל, על אף שקליפורניה לא הוציאה להורג אף אסיר מאז שנת 2006, התובע הראשי במחוז הסביר שעונש מוות "ירד מהפרק", וכל מי שנידון לעונש מוות במחוז יקבל מאסר עולם במקום. במהרה, עבריינים הבינו שהמדיניות הופכת את מערכת הענישה במחוז לדלת מסתובבת. פעמים רבות דווח על חשודים שנעצרו בעקבות תקרית אלימה, שוחררו ממעצר ומיד חזרו לסורם.
אי לכך, בפברואר 2021 - כחודשיים בלבד לאחר שהחל את כהונותו - נפתח קמפיין רשמי הקורא להדיח את גסקון באמצעות קיומן של בחירות חוזרות, או "ריקול".
כדי לגרור בחירות חוזרות לתפקיד התובע הראשי, נדרשת תמיכה של מספיק תושבים (הכמות המדויקת משתנה לפי סוג התפקיד). כך לדוגמה, מוקדם בספטמבר 2021 התקיימו בחירות חוזרות לתפקיד מושל קליפורניה (בהן המושל ניוסאם ניצח), ומארגני הריקול נדרשו להשיג כמות חתימות השווה ל-12% מסך המצביעים בבחירות האחרונות (כ-1.5 מיליון).
במקרה של גסקון, החוק שונה במעט: המארגנים נדרשו להשיג כמות חתימות השווה ל-10% מסך המצביעים הרשומים במחוז לוס אנג'לס תוך 160 ימים. היות שישנם כ-5.7 מיליון מצביעים רשומים במחוז המאוכלס ביותר בארה"ב, המטרה הייתה להשיג לפחות כ-570 אלף חתימות.
אם זה היה קורה,'הריקול' היה מתפצל לשתי שאלות שעליהן התושבים יצטרכו להשיב: האחת, האם להדיח את גסקון (שאלת כן או לא), ובמידה שיותר מ-50% יענו 'כן' בשאלה הראשונה, בשאלה השנייה הם יידרשו לבחור בזהות של מחליפו. למען הסר ספק, שמו של גסקון אינה יכול להופיע בשאלה השנייה. בסופו של דבר מארגני הריקול הצליחו להשיג רק 200 אלף חתימות, ועל כן לא התקיימו בחירות חוזרות בשנה שעברה.
אלא שבמחצית השנייה של 2021 נרשמה עלייה נוספת בפשיעה בלוס אנג'לס - בעיקר מכת הגניבות שפקדה את חנויות הענק. בעקבות זאת, תושבים רבים שוב הפנו אצבע מאשימה כלפי התובע הראשי. אחד המקרים הזכורים התרחש בנובמבר 2021, כאשר רשויות החוק עצרו 14 צעירים בחשד לשוד אלים במרכז הקניות 'טופנגה קניון' בוואלי, אולם בתוך שעות בודדות כולם שוחררו בזכות ההחלטה לבטל את הדרישה לקבלת ערבות. שבועיים לאחר מכן, ארגון "Recall Gascón Now" הודיע באופן רשמי על כוונתו לפעול למען הדחת התובע הראשי בשנית.
הפגנה כנגד גסקון ומדיניותו, מול משרד בלוס אנג'לס בשנה שעברה
נדמה שהפעם יש סיכוי ממשי לגרור בחירות חוזרות - לא רק בגלל שיותר ויותר תושבים מתוסכלים מהזינוק בפשיעה - אלא גם בשל העובדה שבכירים רבים במחוז תומכים במהלך.
מעבר לשריף המחוז אלכס ויאנואבה (שתמך בהדחתו של גסקון כבר במהלך הניסיון הראשון בשנה שעברה), ישנן 32 ערים בתוך המחוז שאישרו הצעת אי אמון בגסקון, ביניהן סן גבריאל, סנטה קלריטה, בוורלי הילס, פיקו ריברה, וויטייר, לה מיראדה, קובינה, רוזמיד, אזוסה, סנטה פה ספרינגס, דיאמונד בר, רדונדו ביץ', ארקדיה, מנהטן ביץ', טמפל סיטי, לנקסטר ופאלוס ורדס אסטייטס.
על אף שהצעת אי אמון לא הוגשה במועצת עיריית לוס אנג'לס, מוקדם יותר השנה אחד מחבריה - ג'ו בוסקנו המייצג מספר שכונות בדרום העיר - הודיע שהוא תומך בהדחה: "אני מאמין גדול ברפורמה במערכת הענישה ואני מאמין גדול בשיקום ושירותים נוספים", הסביר בוסקנו והמשיך, "אבל זה לא מה שג'ורג' גסקון עושה. הוא מעניק שחרור מוקדם לעבריינים ומציע להם עונשים מקלים, אבל הוא לא עושה את הדבר היחיד שתושבי המחוז בחרו בו לעשות: להעמיד לדין פושעים".
גסקון ספג מכה נוספת כאשר מוקדם יותר החודש חברי איגוד סגני התובע במחוז - (ADDA, ארגון מקצועי שאליו משתייכים כ-800 תובעים) הצביעו בעד הדחתו. לפי ה-ADDA, כ-83% מהחברים בארגון השתתפו בהצבעה, ו-97.9% הצביעו בעד לתמוך בהדחתו של גסקון.
כאמור, נדמה כי הפעם ישנה תמיכה רחבה בהדחתו של התובע הראשי גסקון, אך תושבי המחוז ייאלצו להמתין עד ה-6 ביולי כדי לגלות אם מארגני הריקול הצליחו להשיג 566,587 חתימות.