רופאים בבית חולים במרילנד הצליחו להשתיל לב של חזיר בגופו של חולה, במאמץ אחרון להציל את חייו – ומצבו טוב ימים בודדים לאחר הניתוח הניסיוני.
ניתוח פורץ דרך (צילום: איי.פי)
למרות שמוקדם עוד לדעת אם הניתוח באמת יעבוד, ביצועו מסמן צעד במסע של עשרות שנים להשתמש באיברים של בעלי חיים להשתלות מצילות חיים. רופאים במרכז הרפואי של אוניברסיטת מרילנד אמרו שההשתלה מראה כי לב מחיה מהונדסת גנטית יכולה לתפקד בגוף האדם ללא דחייה מיידית.
המטופל, דיוויד בנט, שיפוצניק בן 57 ממרילנד, ידע כי אין הבטחה לכך שההשתלה הניסיונית תעבוד. עם זאת, הוא גוסס ולא כשיר להשלת לב אנושי, ומאחר שלא הייתה לו אפשרות אחרת הוא הסכים לניסוי – כך אמר בנו לסוכנות הידיעות איי.פי.
"זה היה או למות או לעשות את ההשתלה הזאת. אני רוצה לחיות. אני יודע שזו ירייה בחושך, אבל זו הבחירה האחרונה שלי", אמר בנט יום לפני הניתוח.
ביום שני, בנט נשם בכוחות עצמו בעודו מחובר למכונת לב ריאה, כדי לעזור ללב החדש שלו. השבועות הקרובים יהיו קריטיים, כאשר בנט יתאושש מהניתוח הרופאים יעקבו בקפידה אחר מצב הלב שלו.
דיוויד בנט (צילום: איי.פי)
ישנו מחסור עצום באיברים אנושיים שנתרמו להשתלה, מה שמניע מדענים לנסות להבין איך להשתמש באיברים של בעלי חיים במקום זאת. בשנה שעברה, היו קצת יותר מ-3,800 השתלות לב בארצות הברית, המסמן מספר שיא. כך לפי הרשת המאוחדת לשיתוף איברים, המפקחת על מערכת ההשתלות במדינה.
"אם זה יעבוד, תהיה אספקה אינסופית של איברים לחולים", אמר ד"ר מוחמד מוחיודין, המנהל המדעי של תוכנית ההשתלות בין חיה לאדם מאוניברסיטת מרילנד.
זוהי לא הפעם הראשונה שניסוי כזה מתבצע, אך הקודמים נכשלו, בעיקר בגלל שגופם של החולים דחה במהירות את איברי החיה. יש לציין כי בשנת 1984, בייבי פי, תינוק גוסס, חי 21 יום עם לב של בבון.
אך ההבדל בהשתלה הנוכחית היא שהמנתחים ממרילנד השתמשו בלב של חזיר שעבר עריכה גנטית כדי להסיר סוכר בתאים שלו, שאחראים לאותה דחיית איברים מהירה. כמה חברות ביוטכנולוגיה מפחות איברי חזיר להשתלה אנושית.
מנהל המזון והתרופות, המפקח על ניסויים כאלה, אפשר את הניתוח תחת מה שנקרא אישור חירום "שימוש בחמלה", זאת כאשר המטופל במצב מסכן חיים ואין אפשרויות אחרות.
(צילום: איי.פי)
במהלך השנים, מדענים הפחיתו בניסויים כאלה בסוגי קופים שונים ועברו לחזירים. רק בספטמבר האחרון, חוקרים בניו יורק ביצעו ניסוי המצביע כי חזירים עשויים להיות הבטחה להשתלות מחיה לאדם. בניסוי, רופאים חיברו באופן זמני כליה של חזיר לגוף אדם שנפטר, וראו אותה מתחילה לעבוד.
ד"ר רוברט מונטגומרי, שהוביל את הניסוי בניו יורק, אמר: "זוהי פריצת דרך יוצאת דופן. כמושתל לב, בעצמי עם הפרעת לב גנטית, אני נפעם מהחדשות האלה ומהתקווה שהיא נותנת למשפחתי ולחולים אחרים, שבסופו של דבר יינצלו על ידי פריצת הדרך הזו".