על רקע הניסיונות לחדש את שיחות הסכם הגרעין, איראן הציבה אולטימטום כי על ארצות הברית לספר ערבויות לכך שהיא לא תנטוש שוב את ההסכם עם טהראן ומעצמות העולם שנחתם ב-2015.
דגל איראן בבניין האו"ם בווינה (צילום: רויטרס)
שיחות עקיפות בין איראן לארצות הברית, שנתקעו בחודש יוני לאחר בחירתו של נשיא איראן החדש, אבראהים ראיסי – בעל עמדות נוקשות יותר כלפי המערב, אמורות להתחדש ב-29 בנובמבר בווינה, שם ינסו הגורמים השונים למצוא דרכים להחזיר את ההסכם מ-2015.
כזכור, ההסכם בוטל בשנת 2018, כאשר הנשיא דאז דונלד טראמפ פרש ממנו והטיל מחדש סנקציות על הרפובליקה האסלאמית, מה שגרם לטהראן להפר את מגבלות העשרת האורניום בשנה שלאחר מכן, ועד עכשיו.
"ארצות הברית צריכה להראות שיש לה את היכולת והרצון לספק ערבויות לכך שהיא לא תנטוש שוב את העסקה, אם השיחות להחייאת ההסכם יצליחו", אמר דובר משרד החוץ, סעיד חטיב זאדה, במסיבת עיתונאים וירטואלית. עוד הדגיש כי וושינגטון חייבת להסיר את כל הסנקציות שהוטלו על טהראן, ו"להכיר באשמתה בביטול ההסכם".
העמדה האיראנית עשויה לעורר דאגה בארצות הברית ובעלות בריתה האירופיות –צרפת, בריטניה וגרמניה, הרואות בה תנאי לא מציאותי, והם מעוניינים לחדש את השיחות מהמקום בו הם הופסקו, ללא דרישות חדשות.
דיפלומט מערבי אחד אמר שאם טהראן אכן תמשיך לדרוש ערבות והסרה מלאה של הסנקציות, הדבר אומר שאיראן אינה רצינית בשיחות.
חטיב זאדה אמר כי מנהל המשא ומתן הגרעיני הכיר של איראן, עלי באגרי קאני, ייסע השבוע כסגן שר החוץ לעניינים פוליטיים, לבירות של שלוש המדינות האירופיות כדי לדון בהסכם. על פי מקור דיפלומטי צרפתי, באגרי קאני יפגוש את אחראי המו"מ של צרפת בפריז ביום שלישי, ודובר משרד החוץ הבריטי אמר כי הבכיר האיראני יערוך פגישות בלונדון ביום חמישי.