מחאה פרו-פלסטינית בברוקלין קולג' שבניו יורק הסלימה במהירות לכאוס ביום חמישי בערב, כאשר המפגינים ניסו להשתלט על בניין בויילן והמשטרה הוזעקה למקום. האירוע, שהתרחש יממה בלבד לאחר מעצרם של עשרות מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת קולומביה, מסמן הסלמה נוספת במחאות הסטודנטים ברחבי ארה"ב על רקע המלחמה המתמשכת בעזה.
חשבונות מדיה חברתית ששידרו את המחאה בשידור חי תיארו סצנה כאוטית של מפגינים מתעמתים עם שוטרים. פוסט אחד ברשת X (לשעבר טוויטר) נראה מציג מפגין צורח מכאב בזמן שהמשטרה משתמשת בטייזר נגדו. חשבונות אחרים טוענים כי לפחות שמונה אנשים נעצרו עד כה.
דובר משטרת ניו יורק אישר כי בסביבות השעה 16:50 אחר הצהריים, גורמים רשמיים מברוקלין קולג' התקשרו לבקש נוכחות משטרה בתגובה להפגנה, וכי שוטרים הגיעו למקום. הדובר לא יכול היה לומר כמה שוטרים נשלחו, אך שידורים חיים ברשתות החברתיות נראו מציגים בין 50 ל-100 שוטרים נאבקים לעצור סטודנטים
מוקדם יותר ביום חמישי, הסטודנטים הקימו מאהל מחאה בשם "אזור משוחרר חסן עיאד" ברחבה המזרחית בין בנייני בויילן ואינגרסול בקמפוס CUNY ברוקלין במידווד. שם המאהל מתייחס לעיאד, זמר פלסטיני בן 14 שנהרג מפצצות ישראליות יחד עם עשרות אחרים השבוע בעזה.
דובר משטרת ניו יורק אישר כי בסביבות השעה 16:50 אחר הצהריים, גורמים רשמיים מברוקלין קולג' התקשרו לבקש נוכחות משטרה בתגובה להפגנה, וכי שוטרים הגיעו למקום. הדובר לא יכול היה לומר כמה שוטרים נשלחו, אך שידורים חיים ברשתות החברתיות נראו מציגים בין 50 ל-100 שוטרים נאבקים לעצור סטודנטים.
ברקע של אחד הסרטונים ברשתות החברתיות נשמע קול דרך רמקול מורה למפגינים להתפזר. "אם תסרבו להתפזר, תיעצרו ותואשמו בהתנהגות פרועה," אפשר לשמוע את הקול אומר.
למרות העימותים האלימים שנראו בשידורים, הכל נראה רגוע וההפגנה הסתיימה בשעה 19:20 עם נוכחות משטרתית מינימלית ושערי המכללה סגורים, לפי דיווח של כתב ה"ניו יורק דיילי ניוז" בזירה.
פעולת המחאה הזו מגיעה בעקבות האירועים של יום רביעי באוניברסיטת קולומביה, שם נעצרו עשרות מפגינים פרו-פלסטינים לאחר שהשתלטו על ספריית באטלר של האוניברסיטה. באותו אירוע, שוטרי NYPD נכנסו לבניין הספרייה המרכזי בציוד מיוחד לפיזור הפגנות לאחר שפעילים תפסו את האזור בעימות שנמשך שעות ארוכות.
המחאות בקמפוסים האמריקאיים הפכו לנקודת מחלוקת משמעותית בשיח הציבורי האמריקאי. תומכי המפגינים טוענים כי הם מממשים את זכותם לחופש הביטוי ומשתמשים בפלטפורמה האקדמית כדי להביע התנגדות למדיניות ישראל בעזה, בעוד שמתנגדיהם טוענים כי המחאות חצו את הגבול בין הבעת דעה לגיטימית להפרעה לסדר הציבורי ואף להתנהגות אנטישמית במקרים מסוימים.
המחאות הסטודנטיאליות מתרחשות על רקע המלחמה המתמשכת בעזה, שנכנסת כעת לחודשה ה-20, ובצל אירועים אחרים המתרחשים במזרח התיכון ובדרום אסיה. בימים האחרונים, העולם עוקב בדאגה אחר החילופי האש בין הודו לפקיסטן, שתי מעצמות גרעיניות, סביב קשמיר.
במקביל, ישראל נמצאת בעימות נוסף מול החות'ים בתימן, שהביא להפצצות ישראליות על שדה התעופה בצנעא, בירת תימן, עם דיווחים על נזק בהיקף של כ-500 מיליון דולר. בהתפתחות אחרת, אירופה נראית מסלימה את עמדתה מול ישראל, כאשר הולנד דורשת לבדוק מחדש את הסכמי הסחר של האיחוד האירופי עם ישראל.
בשעות שלאחר העימותים, רשתות חברתיות הוצפו בתגובות של סטודנטים ופעילים. "אני עדיין המום מהאלימות שראיתי היום," כתב סטודנט אחד ברשתות החברתיות. "ראיתי חברים שלי נגררים על ידי שוטרים רק בגלל שהשמיעו את קולם."
מנגד, דיירים שכנים באזור הביעו תסכול מההפרעה לשגרת חייהם. "התמיכה בפלסטינים היא דבר אחד, אבל למה צריך להשתלט על בניינים ולגרום לכאוס?" שאל תושב מקומי.
אוניברסיטת CUNY פרסמה הצהרה קצרה שבה נאמר כי "האוניברסיטה מכבדת את הזכות להפגין באופן שלו ובהתאם לחוק, אך לא תסבול פעולות שמסכנות את ביטחון הקמפוס או מפריעות לפעילותו התקינה."
מומחים לענייני הפגנות ומחאות סטודנטים צופים כי המחאות עשויות להימשך ואף להתעצם לקראת סוף שנת הלימודים האקדמית בארה"ב. "זהו מאבק שלא ייעלם בקרוב," אמר פרופסור לסוציולוגיה מאוניברסיטת ניו יורק. "הסטודנטים רואים את המחאה הזו כחלק ממאבק היסטורי רחב יותר, בדומה למחאות נגד מלחמת וייטנאם או האפרטהייד בדרום אפריקה."
במקביל, רשויות החוק בניו יורק ובערים אחרות ברחבי ארה"ב מתכוננות לאפשרות של הסלמה נוספת במחאות. מקורות במשטרת ניו יורק מסרו כי הם מגבירים את ההיערכות סביב קמפוסים נוספים באזור המטרופוליטני של העיר, בציפייה להפגנות סולידריות נוספות עם המפגינים שנעצרו.