בדרך כלל דבש נחשב לסופר-פוד בזכות התכונות נוגדות החימצון שלו, אך מומחים מזהירים כי לא כל סוגי הדבש שווים מבחינת יתרונותיהם הבריאותיים - והם מבקשים להעלות מודעות לכך. מחקרים חדשים מצביעים על כך ששליש מהדבש בשוק הבינלאומי הוא למעשה מזויף או מדולל.
פרופסור פרהט אוזטורק מאוניברסיטת טקסס בסן אנטוניו, שמנהל את פרויקט HONEY Pathway ומשמש כמומחה בפדרציית הדבוראים האמריקאית, חושף בפני המגזין 'ניוזוויק' ממצאים מדאיגים. מניתוח דגימות דבש שערך, גילה אוזטורק כי דבש המגיע מדבוראים מקומיים מכיל רמת פעילות ביולוגית גבוהה פי ארבעה מדבש הנמכר ברשתות השיווק.
הפעילות הביולוגית הגבוהה מתבטאת בתכונות אנטיבקטריאליות, אנטיאוקסידנטיות ואנטימיקרוביאליות, המעניקות לדבש פוטנציאל רפואי משמעותי. אולם, מסתבר כי חלק ניכר מהדבש המשווק בחנויות דולל באמצעות סירופ תירס עתיר פרוקטוז או סירופ אורז.
דבש בתצורתו הטבעית, רחוק מזה שמוכרים לנו בסופר
"יצרנים מדללים את הדבש כדי לייצר מוצר זול יותר, וכשאתם טועמים את המתיקות, אתם נופלים בפח," מסבירה בת צ'רבוני, דיאטנית במרכז לתזונת האדם. היא מוסיפה כי בתהליך הדילול, היצרנים מדללים גם את היתרונות הבריאותיים: "אתם לא מקבלים את הריכוז המלא של האנטיאוקסידנטים והפוליפנולים שתקבלו מדבש גולמי."
כיצד ניתן להבחין בדבש "אמיתי"? צ'רבוני מציינת כי המחיר הנמוך הוא האינדיקטור העיקרי לדבש מדולל. דבש טהור יהיה בעל צבע כהה, ענברי. "דבש בהיר יותר עשוי להיות מדולל," היא אומרת. סימן נוסף לדבש טהור הוא התגבשות, הנובעת מתכולת המים הנמוכה בדבש טבעי.
פביאן טורס, מנהל פיתוח עסקי ב-SICPA ומומחה לדבש, מזהיר כי דבש מזויף ואיכותי ירוד, המכיל תוספים, "דומה יותר לסירופ מאשר לדבש אמיתי. במקרה הטוב, הם מוסיפים סוכר, מה שהופך אותם לפצצות קלוריות מזיקות מאוד לילדים או לקשישים."
המומחים ממליצים לרכוש דבש מדבוראים מקומיים או בשוקי איכרים אם מעוניינים ביתרונותיו הבריאותיים. "אם אתם באמת צריכים לקנות דבש למטרות רפואיות, כדאי להימנע מדבש הנמכר במרכולים," מייעץ אוזטורק. "ברוב המקרים אלה דבשים שעברו חימום או עיבוד."
עם זאת, חשוב לזכור כי גם בצורתו הגולמית, דבש הוא סוכר מרוכז. "אל תצרכו כמויות גדולות במהלך היום," מזהירה צ'רבוני. "יש לו קלוריות והוא עלול להשפיע לרעה על רמת הסוכר בדם. 2-3 כפות הן המקסימום המומלץ על בסיס כמות הסוכר."