ענף הטכנולוגיה האמריקאי, שהתגאה תמיד במספר הרב של מייסדים, מנהלים ומתכנתים מהגרים, מוצף כעת בגל של חרדה. עובדי הייטק זרים חוששים שחייהם וקריירות שבנו בעמל רב עלולים להשתנות באופן דרמטי תחת מדיניות ההגירה המחמירה של ממשל טראמפ.
חברות טכנולוגיה מזהירות עובדים בעלי ויזות שלא לעזוב את ארצות הברית מחשש שלא יורשו לחזור. משרדי עורכי דין מתריעים כי שיעורי הדחייה לויזות עבודה מיומנות עלולים לעלות, כפי שקרה בתקופת הכהונה הראשונה של טראמפ. ומאמצי הממשל לבטל אזרחות אוטומטית לנולדים בארה"ב גורמים לעובדי הייטק מהגרים לחשוש שילדיהם העתידיים עלולים להיות חסרי מדינה.
"מה שאנחנו רואים כרגע זה פשוט המון דאגה ופאניקה," אמר מלקולם גואשל, עורך דין ראשי בפירמת גואשל לו, פירמה מסן פרנסיסקו המתמקדת בהגירה עסקית המשרתת לקוחות בתעשיית הטכנולוגיה. "נראה כאילו [הממשל] צובר יותר ויותר תנופה, ואיננו יודעים מה מעבר לפינה."
חברות טכנולוגיה מזהירות עובדים בעלי ויזות שלא לעזוב את ארצות הברית מחשש שלא יורשו לחזור. משרדי עורכי דין מתריעים כי שיעורי הדחייה לויזות עבודה מיומנות עלולים לעלות, כפי שקרה בתקופת הכהונה הראשונה של טראמפ. ומאמצי הממשל לבטל אזרחות אוטומטית לנולדים בארה"ב גורמים לעובדי הייטק מהגרים לחשוש שילדיהם העתידיים עלולים להיות חסרי מדינה
חוסר הוודאות והפחד מטלטלים את קהילת הטכנולוגיה המהגרת בעמק הסיליקון, שנתפסה זמן רב כאחד מעמודי התווך של הצלחה בייצור טכנולוגיה חדשנית וחיזוק התחרותיות האמריקאית. מחקר משנת 2018 מטעם הקרן הלאומית למדיניות אמריקאית, מכון מחקר המתמקד בסחר והגירה, מצא כי יותר ממחצית מהסטארט-אפים האמריקאים בשווי של יותר ממיליארד דולר היו בעלי מייסד או שותף-מייסד מהגר. המנכ"לים של מיקרוסופט, גוגל, אובר וענקית השבבים אנבידיה הם כולם מהגרים.
מומחים טוענים כי צמצום הויזות לעובדי טכנולוגיה מהגרים עלול לפגוע ביכולת התעשייה להתחרות בסין במרוץ העולמי לפיתוח טכנולוגיה מתוחכמת כמו בינה מלאכותית.
"זה פשוט היופי של האקוסיסטם הטכנולוגי שלנו - שאתה יכול להעסיק את הטובים והמבריקים ביותר מכל מקום," אמר דיוויאנש קאושיק, סגן נשיא בחברת הייעוץ האסטרטגי Beacon Global Strategies המייעץ לחברות טכנולוגיה בנושא סיכונים גיאופוליטיים.
ענקיות הטכנולוגיה בעמק הסיליקון מעסיקות אלפי עובדים עם ויזות H1B, קטגוריית הויזה שנמצאת במרכז הדיון. כ-65,000 ויזות מאושרות בכל שנה באמצעות מערכת הגרלה, כאשר אנשים מהודו מקבלים את המספר הגבוה ביותר של אישורים, אחריהם סין וקנדה, לפי נתוני שירותי האזרחות וההגירה האמריקאים.
מבין חברות הטכנולוגיה הגדולות, לאמזון היה המספר הגבוה ביותר של ויזות H1B שאושרו, אחריהן גוגל, מטא, מיקרוסופט ואפל. לטסלה, שמנכ"לה אילון מאסק מוביל את מאמצי טראמפ לקצץ בממשל הפדרלי, היו 1,767 ויזות H1B מאושרות בשנת הכספים שהסתיימה בספטמבר 2024.
ויזת H1B פתחה סדק בתוך הקואליציה של טראמפ, בין מנהיגי טכנולוגיה שחברותיהם מעסיקות מהגרים ואחרים שרוצים להאט את ההגירה לארה"ב. טראמפ עצמו לא אמר שיסיים את תוכנית ה-H1B או ויזות מיומנות אחרות. למרות שאמר שרצה לסיים את התוכנית במהלך כהונתו הראשונה, הנשיא דיבר לאחרונה באופן חיובי על H1B.
יזת H1B פתחה סדק בתוך הקואליציה של טראמפ, בין מנהיגי טכנולוגיה שחברותיהם מעסיקות מהגרים ואחרים שרוצים להאט את ההגירה לארה"ב. טראמפ עצמו לא אמר שיסיים את תוכנית ה-H1B או ויזות מיומנות אחרות. למרות שאמר שרצה לסיים את התוכנית במהלך כהונתו הראשונה, הנשיא דיבר לאחרונה באופן חיובי על H1B
חוסר הוודאות כבר מוביל משרדי עורכי דין גדולים להזהיר מפני סיכון לשינויים פתאומיים בכללי הויזה, פוטנציאל להאטת זמני עיבוד, ובחינה מוגברת של דעות פוליטיות ופעילות ברשתות חברתיות של מבקשי ויזה.
"בממשל טראמפ הקודם, הסטטיסטיקה מראה שהוא היה פחות נחמד להגירה מיומנת למרות כל מה שהם אמרו," אמר דידי דאס, משקיע בקרן ההון סיכון מנלו ונצ'רס.
עורכי דין מגבירים את פגישות הייעוץ האישיות עם עובדים, מארחים מפגשי חברה, ומספקים שאלות ותשובות כתובות לחברות להפצה לעובדיהן. במקרים מסוימים, עורכי דין נותנים עצות גורפות כמו לומר לעובדים לשאת את מסמכי ההגירה שלהם, לשמור על עדכון כתובת ומידע תעסוקתי מול הרשויות, להישאר מחוברים לעורכי הדין ונציגי משאבי אנוש, ולהיזהר בפרסומים ברשתות חברתיות.
"הכל יהיה תחת רמה מוגברת של בדיקה, ואנשים צריכים להיות מוכנים לכך," אמרה אודריאה גולדינג, שותפה במשרד עורכי הדין פרגומן, דל ריי, ברנסן ולואי המייצגת חברות קטנות ובינוניות בטכנולוגיה, תרופות וביוטכנולוגיה.
השינויים והחששות כבר משפיעים לרעה על חברות טכנולוגיה אמריקאיות. "זה בהחלט משפיע על הביצועים שלהם," אמר נציג משאבי אנוש בחברת טכנולוגיה בעמק הסיליקון לגבי העובדים. "האיום מרחף שתינקט פעולה כלשהי נגדם."
בעוד שחברות הטכנולוגיה והכלכלה האמריקאית נסמכות על כישרונות אלה, אי-הוודאות מאיימת לפגוע באחד ממנועי החדשנות החזקים ביותר של ארה"ב בתקופה קריטית של תחרות טכנולוגית עולמית.