אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA) הודיעה השבוע על החלטתה לשלול לצמיתות את מעמדו הרשמי של ארגון "סטודנטים למען צדק בפלסטין" (Students for Justice in Palestine) כארגון סטודנטים מוכר בקמפוס. במקביל, הושעה ארגון דומה של תלמידי מחקר לתקופה של ארבע שנים.
ההחלטה הדרמטית הגיעה שבעה שבועות לאחר שסטודנטים פרו-פלסטינים השחיתו את ביתו של ג'יי סורס, חבר מועצת הנאמנים של אוניברסיטת קליפורניה, במהלך הפגנה נגד הקשרים הפיננסיים של האוניברסיטה עם ישראל.
UC Davis פירקה אגודת סטודנטים למשפטים שאישרה חרם פיננסי ואקדמי על ישראל. כתוצאה מכך, האוניברסיטה השתלטה על כספי הקבוצה בסך 40,000 דולר. דובר UC Davis אמר כי החרם הפר מדיניות המחייבת קבוצות ממשל סטודנטיאליות להיות "ניטרליות מבחינת השקפה"
"UCLA מחויבת לטפח סביבה בה כל הסטודנטים יכולים לחיות וללמוד בחופשיות ובשלום", נמסר בהודעה רשמית מטעם האוניברסיטה. "נמשיך לאכוף את המדיניות שלנו כדי להבטיח שהאוניברסיטה תישאר סביבת לימודים בטוחה ומכבדת עבור כל חברי קהילת הסטודנטים שלנו."
נציגי הארגונים לא הגיבו לבקשות לתגובה. קבוצות אלה היו במרכז פעילות סטודנטיאלית שהגיעה לשיאה במהלך מחנה המחאה באביב אשתקד, במסגרת הפגנות נרחבות בקמפוסים ברחבי ארה"ב בעקבות המלחמה בעזה.
ההחלטות אינן מונעות מחברי הארגונים להפגין בקמפוס. כמוסד ציבורי, חלקים מסוימים משטח האוניברסיטה פתוחים לכל אדם להפגנות במרבית שעות היום. עם זאת, הצעדים מונעים מהארגונים לרשום אירועים בקמפוס, להגיש בקשות למימון פעילויות סטודנטיאליות ולייצג את עצמם כארגונים רשמיים של UCLA.
האיסורים מייצגים גם התרחקות של האוניברסיטה מסניפים מקומיים של ארגון פרו-פלסטיני שצמח ברחבי המכללות ונמצא תחת אש מממשל טראמפ, המפלגה הרפובליקנית וארגוני זכויות יהודיים מסוימים, כולל הליגה נגד השמצה.
UCLA נמצאת תחת חקירות מרובות מטעם ממשל טראמפ בנוגע לטיפולה בהפגנות פרו-פלסטיניות וטענות לאנטישמיות. הממשל איים לשלול מימון פדרלי מאוניברסיטאות שאינן מצייתות לדרישות, בעיקרן עמומות, לרסן הפגנות ולהילחם באנטישמיות.
ביום שישי, ועדת הבריאות, החינוך, העבודה והפנסיה של הסנאט הודיעה כי היא פותחת בחקירה נגד ארגון "מוסלמים אמריקאים למען פלסטין" בעקבות "דיווחים שהקבוצה סייעה בארגון, תמיכה וקידום הפגנות אלימות ואנטישמיות המשבשות קמפוסים של מכללות ברחבי המדינה". ארגון זה נוסד על ידי פרופסור חאתם באזיאן מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, שייסד גם את "סטודנטים למען צדק בפלסטין" בעת לימודיו בברקלי לפני יותר משלושה עשורים.
שני הארגונים היו חיוניים לעלייה בפעילות פרו-פלסטינית ברחבי ארה"ב מאז מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 והמלחמה בעזה שבאה בעקבותיה. טראמפ והמפלגה הרפובליקנית האשימו את חברי הקבוצה בהיותם תומכים אנטישמים של חמאס, ארגון המוגדר כארגון טרור בארה"ב. רשויות ההגירה עצרו החודש סטודנטים זרים פעילים במספר מכללות בחוף המזרחי, בהאשימם בקידום בלתי חוקי של טרור.
UCLA מצטרפת למספר קמפוסים אחרים של אוניברסיטת קליפורניה ומוסדות ברחבי המדינה שאסרו או השעו את "סטודנטים למען צדק בפלסטין", כולל UC Irvine, UC San Diego ו-UC Santa Cruz.
ביום שישי, ועדת הבריאות, החינוך, העבודה והפנסיה של הסנאט הודיעה כי היא פותחת בחקירה נגד ארגון "מוסלמים אמריקאים למען פלסטין" בעקבות "דיווחים שהקבוצה סייעה בארגון, תמיכה וקידום הפגנות אלימות ואנטישמיות המשבשות קמפוסים של מכללות ברחבי המדינה"
ביום שלישי, UC Davis פירקה גם אגודת סטודנטים למשפטים שאישרה חרם פיננסי ואקדמי על ישראל. כתוצאה מכך, האוניברסיטה השתלטה על כספי הקבוצה בסך 40,000 דולר. דובר UC Davis אמר כי החרם הפר מדיניות המחייבת קבוצות ממשל סטודנטיאליות להיות "ניטרליות מבחינת השקפה".
קבוצות UCLA היו תחת השעיה זמנית מאז ה-12 בפברואר, כאשר הקנצלר חוליו פרנק הודיע על ההגבלות בהודעה לכל הקמפוס, בציינו "אלימות" במהלך פעולה ב-5 בפברואר בביתו של חבר מועצת הנאמנים ג'יי סורס.
"אף אחד לא צריך לחשוש לביטחונו. ללא תחושת ביטחון בסיסית, בני אדם אינם יכולים ללמוד, ללמד, לעבוד ולחיות - קל וחומר לשגשג ולפרוח. זה נכון ללא קשר לקבוצה שאתה חבר בה - או לאיזה זהויות אתה מחזיק. אין מקום לאלימות בקהילת ברואין שלנו", כתב פרנק במכתבו.
סורס, סגן יו"ר בסוכנות הכישרונות המאוחדת, אמר כי הוא הותקף בגלל היותו יהודי. בנוסף לתמונות שהראו את רכושו מושחת עם טביעות ידיים אדומות דמויות דם, היה סרטון של מפגינים המקיפים לזמן קצר את אשתו של סורס במכוניתה כשניסתה לנסוע לעבודה. פרסום באינסטגרם מה-5 בפברואר מטעם קבוצות "סטודנטים למען צדק בפלסטין" ב-UCLA הציג גם תמונה ערוכה של סורס, שדיבר בפומבי על תמיכתו בישראל, בחליפה עם אש בוערת מאחוריו תחת כרזה פרו-פלסטינית וידיו ערוכות כך שייראו מגואלות בדם.
סטודנטים ממשיכים להפגין ב-UCLA, כולל אירועים שנערכו בשבוע שעבר במהלך ישיבה דו-חודשית של מועצת הנאמנים. הפגנות אלה היו בהתנגדות למיליארדי דולרים בהשקעות שיש לאוניברסיטת קליפורניה הקשורות לחברות נשק, ישראל ויעדים אחרים של פעילי סטודנטים. בשנה שעברה, האוניברסיטה דיווחה כי כ-32 מיליארד דולר מנכסיה מושקעים בתחומים שפעילים התנגדו להם.
סטודנטים פרו-פלסטינים החלו גם לתקוף מנהיגים אחרים של האוניברסיטה בפרסומי מדיה חברתית ואירועים. ב-14 במרץ, קבוצה הפגינה בשעות הבוקר המוקדמות מחוץ לביתה של חברת מועצת הנאמנים אליין באצ'לור בלוס אנג'לס.
צעדי האוניברסיטה מגיעים בעיצומו של מאבק רחב יותר בין חופש הביטוי האקדמי לבין לחצים פוליטיים והאשמות באנטישמיות. ארגוני זכויות אזרח מביעים חשש שהצעדים פוגעים בחופש הביטוי, בעוד שארגונים יהודיים מברכים על המהלכים כנחוצים להגנה על סטודנטים יהודים מפני הטרדה ואפליה.
עם התקרבות מערכת הבחירות, סוגיית המחאות בקמפוסים והטיפול בהן הופכת לנושא פוליטי מרכזי, כאשר הממשל הנוכחי ממשיך להפעיל לחץ על מוסדות חינוך להגביל פעילות פרו-פלסטינית, במיוחד כאשר היא נתפסת כחוצה את הגבול לאלימות או הסתה.