מחקרים עדכניים מטעם קרן המחקר למיגרנות מצביעים על קשר משמעותי בין תזונה לבין התקפי מיגרנה, תופעה ממנה סובלים מיליוני אנשים ברחבי העולם. החוקרים מדגישים כי אין גורם אחד אוניברסלי להתקפים אלו, אלא שילוב של מספר גורמים שמשפיעים באופן שונה על כל אדם.
המחקרים מצביעים על תשעה מזונות עיקריים שעלולים לעורר התקפי מיגרנה:
קפאין, הנמצא בקפה, תה ושוקולד, נמצא כחרב פיפיות בטיפול במיגרנות. מחד, צריכה מוגזמת או הפסקה פתאומית של צריכת קפאין עלולה לגרום להתקף, ומאידך, על פי הקרן האמריקאית למיגרנות, קפאין יכול דווקא לעזור במניעת התקפים מתקרבים אצל חלק מהאנשים.
ממתיקים מלאכותיים, כדוגמת אספרטיים, המצויים במזונות מעובדים רבים, זוהו כטריגר משמעותי למיגרנות. אלכוהול, ובמיוחד יין אדום, דווח על ידי יותר מ-35% מהמשתתפים במחקר משנת 2018 כגורם להתקפים, כאשר 77% מתוכם ציינו יין אדום כטריגר עיקרי.
שוקולד, שנחשב לאהוב על רבים, נמצא כמעורר מיגרנות בעד 33% מהמשתתפים בסקירת מחקר מ-2020. החומרים בשוקולד, כולל קפאין ובטא-פנילאתילאמין, עלולים לגרום לכאבי ראש.
מזונות המכילים MSG (מונוסודיום גלוטמט), המשמש כתוסף מזון נפוץ, מדווחים גם הם כמעוררי מיגרנות, אם כי המחקרים בנושא עדיין לא חד-משמעיים.
בשרים מעובדים, כמו נקניקים, נקניקיות ובשרים מעושנים, מכילים חומרים משמרים הנקראים ניטרטים, המשחררים חנקן חמצני לדם ועלולים להרחיב את כלי הדם במוח.
גבינות מיושנות כמו פטה, גבינה כחולה ופרמזן עשירות בחומר הנקרא טירמין, המתפתח כאשר חיידקים מפרקים חלבונים במזון. טירמין קשור לעירור כאבי ראש ומיגרנות.
מזונות מותססים כמו כבושים, קימצ'י, קומבוצ'ה, רוטב סויה וכרוב כבוש, גם הם יכולים להכיל רמות גבוהות של טירמין.
לבסוף, מחקרים מראים כי גם מזונות קפואים עלולים לעורר כאבי ראש אצל חלק מהאנשים, אם כי המחקר בנושא הקשר למיגרנות עדיין חסר.
מומחים ממליצים על טיפול משולב במיגרנות, הכולל תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם, לצד טיפולים אלטרנטיביים כמו עיסוי, ביופידבק ותוספי ויטמין B2 ומגנזיום. שינויים באורח החיים, כגון אכילה סדירה, הגבלת צריכת קפאין, שינה מספקת, הפחתת מתח באמצעות יוגה או מדיטציה, והפחתת החשיפה לאור בהיר או למסכים, יכולים גם הם לסייע במניעת התקפים כואבים אלו.
מומלץ לאנשים הסובלים ממיגרנות לנסות דיאטת אלימינציה בהדרכת איש מקצוע, כדי לזהות רגישויות אישיות למזונות ספציפיים שעשויים להוות טריגרים להתקפים. הבנת הגורמים האישיים למיגרנות היא צעד חשוב בדרך לשליטה בהתקפים ושיפור איכות החיים.