מסמך פנימי מקיף של ממשל טראמפ שהגיע לידי ה"ניו יורק טיימס" חושף תוכנית דרמטית לסגת מהמאבק העולמי במחלות קטלניות ולהפסיק את התמיכה האמריקאית בארגונים שמספקים חיסונים למדינות עניות - צעד שעלול לגרום למותם של יותר ממיליון ילדים בחמש השנים הקרובות.
לפי גיליון אלקטרוני בן 281 עמודים שנשלח לקונגרס, ממשל טראמפ מתכוון לסיים את התמיכה הכספית של ארצות הברית ב"גאבי" (Gavi), הארגון שסייע ברכישת חיסונים חיוניים לילדים במדינות מתפתחות והציל מיליוני חיים במהלך רבע המאה האחרונה. כמו כן, הממשל מתכוון לצמצם משמעותית את התמיכה במאמצים למאבק במלריה, אחד הגורמים המרכזיים לתמותה ברחבי העולם.
המסמכים, שהגיעו לידי העיתון, מספקים תמונה מקיפה של הנסיגה חסרת התקדים של הממשל ממאמץ בן חצי מאה להציג את ארצות הברית בפני העולם המתפתח כבעלת ברית אכפתית ולהוביל את המאבק במחלות זיהומיות שגובות מיליוני חיים מדי שנה.
מכתב מלווה למסמך מפרט את מה שנותר מסוכנות הסיוע האמריקאית USAID לאחר הקיצוצים, כאשר רוב המימון שלה בוטל, ורק 869 מתוך יותר מ-6,000 עובדים נותרו בתפקיד פעיל. בסך הכל, הממשל החליט להמשיך 898 מענקים של USAID ולסיים 5,341 אחרים. המספרים מצביעים על צמצום עצום בתקציב השנתי של 40 מיליארד דולר שהיה נהוג בסוכנות.
ד"ר אוסטין דמבי, שר הבריאות של סיירה ליאון, מדינה הנסמכת על תמיכת גאבי לרכישת חיסונים, אמר כי הוא "המום ומוטרד" מההחלטה לסיים את המימון האמריקאי והזהיר כי ההשלכות יורגשו ברחבי העולם. "זו אינה רק החלטה בירוקרטית, חיי ילדים נמצאים בסכנה, ביטחון הבריאות העולמי יהיה בסכנה," אמר. "תמיכה בגאבי בסיירה ליאון אינה רק סוגיה של סיירה ליאון, זה משהו שהאזור, העולם, מרוויח ממנו"
דובר מחלקת המדינה, שכעת מנהלת את מה שנותר מ-USAID, אישר את נכונות הביטולים ברשימה ואמר כי "כל מענק שבוטל נבחן באופן פרטני לפי התאמתו לעדיפויות הסוכנות והממשל, והביטולים בוצעו במקומות שבהם שר החוץ רוביו קבע שהמענק אינו עולה בקנה אחד עם האינטרס הלאומי או עדיפויות מדיניות הסוכנות."
המזכר לקונגרס מציג את התוכנית לסיוע חוץ כהחלטה חד-צדדית. עם זאת, מכיוון שההוצאה על תוכניות בריאות ספציפיות כמו HIV או חיסונים מוקצית על ידי הקונגרס, לא ברור אם לממשל יש סמכות חוקית לסיים את התוכניות הללו. נושא זה נמצא כעת בדיון במספר אתגרים משפטיים.
בין התוכניות שבוטלו נמצא המימון לארגון המזון והחקלאות של האו"ם, המבצע מעקב אחר מחלות שיכולות לעבור מבעלי חיים לבני אדם, כולל שפעת העופות, ב-49 מדינות. גם תוכניות מרכזיות למעקב ולמאבק במלריה, אחד מגורמי המוות המובילים של ילדים בעולם, בוטלו.
ד"ר אוסטין דמבי, שר הבריאות של סיירה ליאון, מדינה הנסמכת על תמיכת גאבי לרכישת חיסונים, אמר כי הוא "המום ומוטרד" מההחלטה לסיים את המימון האמריקאי והזהיר כי ההשלכות יורגשו ברחבי העולם. "זו אינה רק החלטה בירוקרטית, חיי ילדים נמצאים בסכנה, ביטחון הבריאות העולמי יהיה בסכנה," אמר. "תמיכה בגאבי בסיירה ליאון אינה רק סוגיה של סיירה ליאון, זה משהו שהאזור, העולם, מרוויח ממנו."
לפי הערכות, גאבי הציל את חייהם של 19 מיליון ילדים מאז הקמתו לפני 25 שנים. ארצות הברית תורמת 13 אחוזים מתקציבו. המענק שבוטל לגאבי היה שווה 2.6 מיליארד דולר עד שנת 2030. הארגון הסתמך על התחייבות שניתנה בשנה שעברה על ידי הנשיא לשעבר ג'וזף ר. ביידן לקראת מחזור המימון הבא.
אובדן המימון האמריקאי יעכב את יכולתו של הארגון להמשיך לספק את טווח השירותים הבסיסי שלו - כמו חיסון נגד חצבת ופוליו - לאוכלוסייה הולכת וגדלה של ילדים במדינות העניות ביותר, לא כל שכן להרחיב ולכלול חיסונים חדשים, כמו זה נגד מלריה חמורה.
לפי הערכות גאבי עצמו, אובדן התמיכה האמריקאית עלול לגרום לכך ש-75 מיליון ילדים לא יקבלו חיסונים שגרתיים בחמש השנים הקרובות, עם יותר מ-1.2 מיליון ילדים שימותו כתוצאה מכך.
ארה"ב הייתה בין התורמות המובילות לארגון מאז הקמתו, והפכה לגדולה ביותר במהלך מגפת הקורונה. בעוד שמדינות אירופאיות סיפקו באופן היסטורי מימון משמעותי, רבות מהן מצמצמות כעת את הוצאות הסיוע החוץ בעודן מתמודדות עם השינוי במדיניות האמריקאית כלפי אוקראינה והדרישה האמריקאית להגדיל את הוצאות הביטחון שלהן. יפן, תורמת משמעותית נוספת לגאבי, מתמודדת עם פיחות במטבע.
ד"ר סאניה נישטאר, מנכ"לית גאבי, אמרה כי היא מקווה שממשל טראמפ ישקול מחדש את ההחלטה לסיים את תמיכתו. עבודת גאבי שומרת על בטיחותם של אנשים בכל מקום, כולל אמריקאים, אמרה. בנוסף להגנה על ילדים בודדים, חיסון מפחית את האפשרות להתפרצויות גדולות. הארגון מחזיק מאגרים עולמיים של חיסונים נגד מחלות כמו אבולה וכולרה, ומפעיל אותם במאמצי תגובה מהירה למגפות.
המבנה של גאבי דורש ממדינות לשלם חלק מעלות החיסונים, כאשר חלקן גדל עם עליית רמות ההכנסה; מדינות בעלות הכנסה בינונית מופסקות בהדרגה מתמיכה.
המזכר מציין כי נכון ליום שישי האחרון, 869 אנשי USAID עבדו, בעוד 3,848 היו בחופשה מנהלית ו-1,602 נמצאים בתהליך פיטורים. מתוך 300 עובדים בתקופת ניסיון שפוטרו תחילה, 270 חזרו לעבודה בעקבות צו בית משפט האוסר על פיטוריהם.
מהלך זה, יחד עם קיצוצים נוספים בתקציבי הסיוע החוץ, מסמן שינוי דרמטי במדיניות החוץ האמריקאית ובמחויבות ארוכת השנים שלה לשיפור בריאות העולם ולמניעת מחלות. השאלה נותרת פתוחה אם הקונגרס יתערב או אם בתי המשפט יקבעו שחלק מההחלטות הללו חורגות מסמכות הנשיא.