מחקר חדש מציע כי שינויים תזונתיים מסוימים, כולל צריכת קפאין, עשויים לסייע בהפחתת הסיכון לפיתוח טינטון - מצב המתאפיין בצלצולים, זמזומים או שריקות מתמידים באוזניים ללא מקור קול חיצוני.
על פי האגודה האמריקאית לטינטון, כ-10% מהמבוגרים בארה"ב, למעלה מ-25 מיליון איש, חווים סוג כלשהו של טינטון, מה שהופך אותו לאחת מבעיות הבריאות הנפוצות ביותר במדינה.
עבור רבים, טינטון הוא יותר מסתם מטרד. הצלצול המתמיד עלול להיות משתק לחלוטין, ולגרום להפרעות שינה, קשיי תקשורת ובעיות ריכוז, תוך שהוא מהווה גם מקור עיקרי ללחץ רגשי. אנשים הסובלים מטינטון נמצאים בסיכון מוגבר לחרדה ודיכאון, כאשר מחקרים מסוימים מראים שיעורים גבוהים יותר של מחשבות אובדניות בקרב הסובלים מהמצב בהשוואה לאלה שאינם סובלים ממנו.
אין ריפוי לטינטון, אך גישות מסוימות עשויות להפחית את התסמינים, כולל ייעוץ, טיפול התנהגותי ותרופות. בעוד שהגורם המדויק אינו ברור, המצב קשור לעתים קרובות לאובדן שמיעה, נזק לאוזן הפנימית, חשיפה לרעשים חזקים, תרופות מרשם מסוימות ומצבי בריאות בסיסיים שונים.
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שגם חוסר איזון תזונתי עלול למלא תפקיד בהתפתחות המצב. לדוגמה, מחקר משנת 2018 מצא כי רמות נמוכות של ויטמין B2, B3, צריכת מים וחלבון היו קשורות לטינטון.
אז מה אפשר לעשות?
במאמץ להבין טוב יותר את הקשר בין תזונה לטינטון, חוקרים בסין ניתחו שמונה מחקרים קודמים שכללו למעלה מ-300,000 משתתפים, אשר בחנו 15 גורמים תזונתיים באמצעות שאלונים. הממצאים המשולבים מצביעים על כך שצריכת יותר פירות, סיבים תזונתיים, מוצרי חלב וקפאין עשויה להציע יתרונות מגנים.
הסיכון לטינטון פחת ב-35% עם צריכת פירות מוגברת, 9% עם סיבים, 17% עם מוצרי חלב ו-10% עם קפאין. בעוד שהקשר המדויק אינו ברור, החוקרים שיערו כי מזונות אלה עשויים לסייע בהגנה מפני טינטון הודות להשפעותיהם החיוביות על כלי הדם והעצבים שלנו, כמו גם תכונותיהם האנטי-דלקתיות ונוגדות החמצון.
הם גם הציעו שהיתרונות של סיבים עשויים לנבוע מהשפעתם על יכולת הגוף להגיב לאינסולין. מחקרים קודמים מצאו כי רמות גבוהות של ההורמון עלולות לשבש את סביבת האוזן הפנימית, מה שעלול להוביל לאובדן שמיעה, טינטון ובעיות אחרות לאורך זמן.
מעניין לציין שהחוקרים לא מצאו קשר בין טינטון לבין גורמים תזונתיים אחרים שנותחו, כמו ירקות, פחמימות, חלבון, שומנים או סוכר. הם גם ציינו כי הקשר בין קפאין לטינטון נותר נקודת מחלוקת.
"יש הטוענים כי קפאין עשוי להפחית ביעילות את שכיחות הטינטון, אולי בגלל השפעותיו המפחיתות חרדה," כתבו מחברי המחקר. "לעומת זאת, חוקרים אחרים טוענים כי אנשים עם טינטון חווים לעתים קרובות נדודי שינה, שבהם צריכת קפאין עלולה להחמיר, ובכך להחמיר את תסמיני הטינטון," הוסיפו.
החוקרים הזהירו כי לניתוח שלהם יש מגבלות, שכן רוב המחקרים שנסקרו היו תצפיתיים, מה שאומר שלא ניתן להסיק מסקנות ישירות של סיבה ותוצאה. "חיוני לפרש את ממצאינו בזהירות בשל האיכות הכוללת הנמוכה של הראיות הזמינות," הם סיכמו, וקראו למחקר נוסף בנושא.