אוניברסיטת קליפורניה הודיעה ביום רביעי כי תפסיק לדרוש "הצהרות גיוון" בתהליכי גיוס אקדמיים, בצעד המסמל שינוי משמעותי במדיניות שהייתה מקור לשבחים ולביקורת כאחד. ההחלטה של אחת ממערכות ההשכלה הגבוהה הגדולות בארה"ב מגיעה בעיצומה של התקפה גוברת מצד ממשל טראמפ על תוכניות גיוון במוסדות אקדמיים.
הצהרות הגיוון, שדרשו ממועמדים לתאר כיצד יתרמו לגיוון בקמפוס, הפכו בעשור האחרון לכלי מרכזי במערכת בת 10 הקמפוסים, שהייתה מובילה לאומית בשימוש בהצהרות אלה. "הערכים שלנו והמחויבות למשימתנו לא השתנו," אמרה ג'נט ריילי, יו"ר מועצת הנאמנים של המערכת, בהצהרה שפורסמה ביום רביעי. "נמשיך לחבק ולחגוג קליפורנים ממגוון רחב של חוויות חיים, רקעים ונקודות מבט."
ההכרזה מגיעה בעת שאוניברסיטאות עומדות בפני שורת אתגרים ישירים מממשל טראמפ החדש. לפני שבועיים, הממשל הודיע כי יפסיק מענקי מחקר בסך 400 מיליון דולר לאוניברסיטת קולומביה בשל ביקורת על כך שהמוסד לא עשה די כדי להיאבק באנטישמיות. משרד החינוך שלח שבוע שעבר מכתבים ל-60 מכללות המזהירות מפני "פעולות אכיפה אפשריות" אם לא יגנו על סטודנטים יהודים. ארבעה מעשרת הקמפוסים של אוניברסיטת קליפורניה - ברקלי, דייוויס, סן דייגו וסנטה ברברה - קיבלו את המכתבים.
גם לפני שטראמפ נכנס לתפקיד, הצהרות הגיוון הפכו לנושא שנוי במחלוקת. מבקרים שמרנים מתארים אותן כ"שבועות נאמנות" המגבילים את גיוון המחשבה באקדמיה. אחרים ראו בהן כלי נוסף שמועמדים מתוחכמים יכולים להשתמש בו כדי להשתמש במילות מפתח הנכונות ולזכות ביתרון בגיוס
בחודש שעבר, משרד החינוך פרסם הנחיה המפרשת את פסיקת בית המשפט העליון משנת 2023, שביטלה נהלי קבלה מודעי גזע, באופן רחב יותר שכולל כל "קבלת החלטות מבוססת גזע".
בעוד שנשיא מערכת אוניברסיטת קליפורניה, מייקל דרייק, לא התייחס להצהרות הגיוון בדבריו בפתיחת ישיבת מועצת הנאמנים ביום רביעי, הוא צייר תמונה קודרת לגבי מצבה הכלכלי של האוניברסיטה. המערכת נערכת לקיצוץ תקציבי מדינתי של 8 אחוזים ומודאגת מאיומים מהממשל הפדרלי לצמצם מימון. בדומה למספר אוניברסיטאות אחרות בימים האחרונים, דרייק הכריז על הקפאת גיוס בכל המערכת.
במכתב למנהיגי המערכת ביום רביעי, הרקטורית קתרין ס. ניומן כתבה כי מועצת הנאמנים הורתה לדרייק לבטל את הצהרות הגיוון עבור כל העובדים החדשים. "הדרישה להגיש הצהרת גיוון עלולה להוביל מועמדים להתמקד בהיבט של מועמדותם שהוא מחוץ למומחיות או ניסיון קודם שלהם," כתבה. היא הוסיפה, "אנו יכולים להמשיך לשרת ביעילות את הקהילות שלנו ממגוון חוויות חיים, רקעים ונקודות מבט מבלי לדרוש הצהרות גיוון."
גם לפני שטראמפ נכנס לתפקיד, הצהרות הגיוון הפכו לנושא שנוי במחלוקת. מבקרים שמרנים מתארים אותן כ"שבועות נאמנות" המגבילים את גיוון המחשבה באקדמיה. אחרים ראו בהן כלי נוסף שמועמדים מתוחכמים יכולים להשתמש בו כדי להשתמש במילות מפתח הנכונות ולזכות ביתרון בגיוס.
מספר מדינות, בהן צפון דקוטה, פלורידה וטקסס, אסרו על דרישתן או הפסיקו אותן לחלוטין. בלחץ זה, מספר מכללות, בהן הרווארד, מכון הטכנולוגיה של מסצ'וסטס ואוניברסיטת מישיגן, אמרו לאחרונה כי יפסיקו לדרוש אותן בגיוס סגל.
"הן עודדו הצגתיות," אמר סטיבן ברינט, פרופסור באוניברסיטת קליפורניה, ריברסייד. "אנשים ידעו מה הדבר הנכון לומר."
אך עבור תומכיהן, ההצהרות היו מבחן לכמה נוחים מרגישים המועמדים בניווט גופי סטודנטים המגוונים יותר ויותר. הצהרות גיוון אינן בוחנות אמונות, אלא פעולות, אמר בריאן סוסק, פרופסור למשפטים באוניברסיטת קליפורניה, דייוויס.
פרופסור סוסק אמר כי האוניברסיטה נסוגה מאחד מערכי הליבה שלה ונכנעת לממשל טראמפ בניסיון חסר תוחלת להימנע מזעמו של הנשיא. "ניסיונות לפייס את אלה שהיו מפורשים לגבי כוונתם להרוס את ההשכלה הגבוהה כפי שאנו מכירים אותה כיום הם נאיביים פוליטית," כתב פרופסור סוסק השבוע במכתב למנהיגי הסגל.
בראיון, הוא הוסיף: "הראו לי איך זה הסתדר לקולומביה."
החלטת אוניברסיטת קליפורניה משקפת את המתח הגובר בין הקמפוסים לבין הממשל הפדרלי סביב סוגיות של גיוון, הכלה ושוויון. מבקרים טוענים כי האוניברסיטה נכנעה ללחץ פוליטי, בעוד שתומכי ההחלטה רואים בה חזרה לעקרונות של הערכת מועמדים על בסיס כישוריהם האקדמיים והמקצועיים בלבד.
החלטה זו צפויה להשפיע על מוסדות אקדמיים אחרים ברחבי ארה"ב, שעשויים לאמץ מדיניות דומה בחודשים הקרובים. בעוד שמוסדות אחדים כבר הסירו את דרישות הצהרות הגיוון, ההחלטה של מערכת גדולה כמו אוניברסיטת קליפורניה מסמנת נקודת מפנה משמעותית בדיון הלאומי על תפקיד הגיוון באקדמיה האמריקאית.
עם זאת, הנהלת האוניברסיטה מדגישה כי המחויבות לסביבה אקדמית מכילה ומגוונת נותרת בעינה, גם ללא הדרישה הפורמלית להצהרות גיוון. "אנו מכירים בערך של קהילה אקדמית המשקפת את המגוון של קליפורניה," ציינה ריילי, "ונמשיך לפעול לקידום סביבה מכילה לכל הסטודנטים והסגל, תוך כיבוד חופש אקדמי ומצוינות."