בפעם הבאה שתזדקקו לבדיקה רפואית, ייתכן שתקבלו שיחה מאנה - קול ידידותי שיכול לעזור לכם להתכונן לפגישה ולענות על שאלות דחופות. עם הגישה הרגועה והחמה שלה, אנה עברה הכשרה להרגיע מטופלים - בדומה לאחיות רבות ברחבי ארה"ב. אך בניגוד להן, היא זמינה לשיחה 24 שעות ביממה, במגוון שפות, מהינדית ועד קריאולית האיטית.
זאת מכיוון שאנה אינה אנושית, אלא תוכנת בינה מלאכותית שנוצרה על ידי Hippocratic AI, אחת מחברות חדשות המציעות דרכים לאוטומציה של משימות צורכות זמן שבדרך כלל מבוצעות על ידי אחיות ועוזרים רפואיים.
זהו בינתיים הסימן הבולט ביותר לחדירת הבינה המלאכותית לתחום הבריאות, כאשר מאות בתי חולים משתמשים בתוכנות מחשב מתוחכמות לניטור סימנים חיוניים, התרעה על מצבי חירום והפעלת תוכניות טיפול - תפקידים שבעבר בוצעו על ידי אחיות ואנשי מקצוע רפואיים אחרים.
הבינה המלאכותית משתלטת על תפקיד האחיות בבתי החולים
בתי החולים טוענים שהבינה המלאכותית מסייעת לאחיות לעבוד ביעילות רבה יותר תוך התמודדות עם שחיקה ומחסור בכוח אדם. אך איגודי האחיות טוענים שהטכנולוגיה הזו, שאינה מובנת דיה, עוקפת את המומחיות של האחיות ופוגעת באיכות הטיפול שמקבלים המטופלים.
"בתי החולים חיכו לרגע שבו יהיה להם משהו שנראה בעל לגיטימיות מספקת כדי להחליף אחיות," אמרה מישל מהון מארגון National Nurses United. "כל המערכת מתוכננת לאוטומציה, להפחתת מיומנויות ובסופו של דבר להחלפת מטפלים."
קבוצתה של מהון, איגוד האחיות הגדול ביותר בארה"ב, סייעה בארגון יותר מ-20 הפגנות בבתי חולים ברחבי המדינה, בדרישה לזכות להשפיע על אופן השימוש בבינה מלאכותית - והגנה מפני ענישה אם יחליטו להתעלם מעצות אוטומטיות.
האם ניתן לסמוך על בינה מלאכותית?
אדם הארט עבד בחדר המיון ב-Dignity Health בהנדרסון, נבדה, כאשר מערכת המחשב של בית החולים סימנה מטופל חדש כסובל מאלח דם (ספסיס), תגובה מסכנת חיים לזיהום. על פי הפרוטוקול של בית החולים, הוא היה אמור לתת מיד מנה גדולה של נוזלים תוך-ורידיים. אך לאחר בדיקה נוספת, הארט קבע שהוא מטפל במטופל דיאליזה, או אדם עם אי ספיקת כליות. מטופלים כאלה צריכים להיות מנוהלים בזהירות כדי למנוע עומס יתר של נוזלים בכליות.
הארט העלה את חששו בפני האחות המפקחת אך נאמר לו לפעול לפי הפרוטוקול הסטנדרטי. רק לאחר התערבות של רופא סמוך החל המטופל לקבל עירוי איטי של נוזלים תוך-ורידיים.
"אתה צריך להמשיך לחשוב - זו הסיבה שמשלמים לך כאחות," אמר הארט. "להעביר את תהליכי החשיבה שלנו למכשירים אלה הוא פזיז ומסוכן."
האם בכל זאת AI יכול לעזור בבתי חולים?
גם הטכנולוגיה המתוחכמת ביותר תחמיץ סימנים שאחיות מבחינות בהם באופן שגרתי, כמו הבעות פנים וריחות, מציינת מישל קולינס, דיקנית הפקולטה לסיעוד באוניברסיטת לויולה. אבל גם בני אדם אינם מושלמים.
"יהיה טיפשי להפנות לזה את הגב לחלוטין," אמרה קולינס. "עלינו לאמץ את מה שהיא יכולה לעשות כדי להעצים את הטיפול שלנו, אבל עלינו גם להיזהר שהיא לא תחליף את האלמנט האנושי."
יותר מ-100,000 אחיות עזבו את כוח העבודה במהלך מגפת הקורונה, על פי אומדן אחד, הירידה הגדולה ביותר בכוח אדם ב-40 השנים האחרונות. עם הזדקנות האוכלוסייה בארה"ב ופרישת אחיות, ממשלת ארה"ב מעריכה שיהיו יותר מ-190,000 משרות חדשות לאחיות מדי שנה עד 2032.
מול מגמה זו, מנהלי בתי חולים רואים בבינה מלאכותית תפקיד חיוני: לא השתלטות על הטיפול, אלא סיוע לאחיות ורופאים באיסוף מידע ותקשורת עם מטופלים.
עם זאת, מומחי סיעוד שחוקרים בינה מלאכותית אומרים שתוכניות כאלה עשויות לעבוד עבור אנשים שהם יחסית בריאים ופעילים בטיפול בעצמם. אבל זה לא רוב האנשים במערכת הבריאות.
"אלה החולים מאוד שמהווים את עיקר שירותי הבריאות בארה"ב, והשאלה האם צ'אטבוטים מתאימים לאנשים אלה היא משהו שאנחנו באמת צריכים לשקול," אמרה רושל פריץ מבית הספר לסיעוד באוניברסיטת קליפורניה דייוויס.