חוקרים מדווחים על פריצת דרך אפשרית במאבק במחלת אלצהיימר הקשה, המשפיעה על כ-6.7 מיליון אמריקאים. הממצא המפתיע? חומר המוכר היטב בתעשיית טיפוח השיער עשוי להיות המפתח.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת "אנטיאוקסידנטים" מצביע על חומצה קרנוסית - תרכובת הנמצאת בצמחי הרוזמרין והמרווה ונפוצה במוצרים לחיזוק שיער - כמועמדת מבטיחה במיוחד למלחמה במחלה הניוונית.
רבים מכירים את חומצה קרנוסית מתכשירים ושמנים לשיער, שם היא משמשת לחיזוק זקיקי השיער וגירוי זרימת הדם בקרקפת. אך כעת מתברר שתכונותיה האנטי-דלקתיות ונוגדות החמצון עשויות לשמש למטרה חשובה בהרבה.
חומצה קרנוסית נמצאה יעילה למאבק באלצהיימר
במחקר שנערך במכון סקריפס למחקר, עכברים הסובלים מאלצהיימר קיבלו צורה מיוצבת של חומצה קרנוסית. התוצאות היו מרשימות: תפקוד המוח השתפר באופן דרמטי, אובדן הזיכרון התהפך, והדלקת במוח - גורם מרכזי להידרדרות קוגניטיבית - פחתה משמעותית.
"ביצענו מספר מבחני זיכרון שונים, וכולם השתפרו בעקבות הטיפול," הצהיר ד"ר סטוארט ליפטון, נוירולוג מוביל במחקר. "הטיפול לא רק האט את ההידרדרות, אלא שיפר את המצב כמעט לחלוטין בחזרה לנורמלי."
מחקרים קודמים הראו שלחומצה קרנוסית יש השפעות מגנות על העצבים, כולל הגנה על נוירונים בהיפוקמפוס ועזרה למוח להילחם בעקה חמצונית - שני מאפיינים מרכזיים של מחלת אלצהיימר.
כמו המחקר החדש, גם מחקרים קודמים התבססו על מודלים של עכברים, אך מכיוון שהחומצה הקרנוסית כבר נחשבת "בטוחה באופן כללי" על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), ד"ר ליפטון מקווה שניסויים בבני אדם אינם רחוקים.
ליפטון גם מאמין שהתרכובת עשויה לסייע בטיפול במחלות דלקתיות אחרות כגון סוכרת, מחלות לב ופרקינסון, וכן "לשפר את יעילות תרופות אלצהיימר הקיימות על ידי הגבלת תופעות הלוואי שלהן".
רוזמרין, צמח ים תיכוני, נודע זה מכבר בתכונותיו הרפואיות - במיוחד בכל הקשור לזיכרון. אפילו שייקספיר התייחס לכך במחזה "המלט" כאשר אופליה אומרת: "הנה רוזמרין, זה לזיכרון".
בינתיים, מדענים ממשיכים למצוא דרכים חדשות להילחם בדמנציה ולהאט את הזדקנות המוח, מתה ירוק ועד להשפעות של גידול משפחה גדולה יותר.