לראשונה בהיסטוריה, מטופל שעבר השתלת לב מלאכותי שוחרר מבית החולים לאחר הניתוח, כך דווח ביום רביעי ברשת ABC האוסטרלית. המטופל עבר ניתוח בן שש שעות בסידני בנובמבר האחרון, במהלכו הושתל בגופו לב מלאכותי מסוג BiVACOR - משאבת דם מכנית העשויה טיטניום - לאחר שסבל מאי-ספיקת לב חמורה.
החוקרים והרופאים האוסטרלים שביצעו את הניתוח הגדירו את ההשתלה כ"הצלחה קלינית מוחלטת", לאחר שהמטופל חי עם המכשיר למעלה מ-100 ימים לפני שקיבל השתלת לב תורם בתחילת מרץ, כך על פי דיווח בעיתון ה'גארדיאן'.
מאז הניתוח הראשון ביולי 2024, הושתל ה-BiVACOR בחמישה מטופלים נוספים בארה"ב, אך אף אחד מהם לא שוחרר מבית החולים עם ההשתלה, מה שהופך את המקרה האוסטרלי לפריצת דרך משמעותית.
הלב המלאכותי נחל הצלחה גדולה
המנתח פול ג'אנס אמר כי הניתוח גרם לו ל"צמרמורת", כפי שדווח ב-ABC. "בהחלט היו עצבים, במיוחד כאשר דניאל [טימס, ממציא ה-BiVACOR] הפעיל את המתג והדליק אותו [את הלב המלאכותי]", המשיך ג'אנס.
ABC דיווח כי ג'אנס התייחס להמצאה כ"הגביע הקדוש" מכיוון שאינה יכולה להיכשל או להידחות על ידי הגוף, כפי שעלול לקרות בהשתלות לב מבני אדם או מבעלי חיים.
מאחורי ההמצאה
ד"ר דניאל טימס, יליד אוסטרליה והמנכ"ל של חברת BiVACOR האמריקאית, הוא מפתח המכשיר.
המכשיר פועל באמצעות מנוע עם מנגנון מיוחד המונע שחיקה כלשהי בעת שאיבת הדם בגוף. הוא משיג זאת באמצעות מגנטים המשהים את הרוטור של המנוע, כך דווח ב-ABC.
טימס ציין כי העניין שלו החל בילדותו כאשר התעסק במשאבות מים יחד עם אביו, שהיה שרברב. אביו נפטר מאוחר יותר מאי-ספיקת לב, מה שלפי ABC, העצים את "תשוקתו של טימס להשלים את הלב המלאכותי".
השתלה זו הייתה הראשונה בסדרה המתוכננת על ידי תוכנית Artificial Heart Frontiers של אוניברסיטת מונאש, תוכנית בשווי 31 מיליון דולר אמריקאי (50 מיליון דולר אוסטרלי) הממומנת כמענק מהממשלה האוסטרלית לפיתוח ומסחור שלושה מכשירים שיסייעו בטיפול באי-ספיקת לב, כך דווח ב-CNN.
פרופסור שרון פיקרינג, סגנית הקנצלר ונשיאת אוניברסיטת מונאש, אמרה כי "תוכנית Artificial Heart Frontiers היא דוגמה מאירה לחדשנות המשנה את פני העתיד שהאומה שלנו יכולה להשיג כאשר אוניברסיטאות, תעשייה וממשלה חוברים יחד".
אוניברסיטת מונאש הבהירה כי שלושת המכשירים כוללים את הלב המלאכותי השלם של BiVACOR, סוג חדש של התקן עזר לחדר שמאל (LVAD) המושתל ליד הלב הטבעי כדי לסייע בתהליך השאיבה הטבעי שלו, ו"מכשיר מיניאטורי חדש לחלוטין, המשאבה הזעירה, המושתל בתוך לבם של מטופלים שאין להם כיום אפשרות אחרת לטיפול בתסמיני אי-ספיקת הלב שלהם".
מחלות לב וכלי דם הן הגורם המוביל למוות ברחבי העולם, הגובות כ-18 מיליון קורבנות מדי שנה, לפי ארגון הבריאות העולמי.
בסך הכל, אי-ספיקת לב משפיעה על יותר מ-23 מיליון אנשים ברחבי העולם מדי שנה, על פי מכון המחקר הקרדיולוגי ויקטור צ'אנג, שציין כי "חלק מהמטופלים יזדקקו בסופו של דבר להשתלת לב".
בהתחשב בכך שהזמינות הנוכחית של לבבות תורמים בשנה היא כ-6,000 בלבד, זוהי "כמות זעירה בהשוואה לצורך העצום", הוסיף המכון.