מחקר שפורסם בכתב העת Microbiome חושף קשר מפתיע בין צריכת פירות הדר ובריאות נפשית, ומדגיש את הקשר העמוק בין המעיים למוח.
מערכת עיכול בריאה לא רק מסייעת בעיכול המזון וספיגת חומרי התזונה, אלא גם מחזקת את המערכת החיסונית ומפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות מסוימות. אך מעטים מודעים לכך שבטן מאושרת משפיעה גם על מצב הרוח, שכן כ-90% מהסרוטונין וכ-50% מהדופמין שבגוף – שני נוירוטרנסמיטרים חיוניים האחראים לתחושת רווחה – מיוצרים במעיים.
מסיבה זו, מדענים מכנים לעתים קרובות את המעיים "המוח השני". ובעוד שתפוח ביום אולי מרחיק את הרופא, מחקר חדש מראה שתפוז ביום עשוי להרחיק את הדיכאון.
תפוז אחד ביום - ותהיו שמחים יותר
ד"ר ראאג' מהטה, רופא ומרצה בבית הספר לרפואה של הרווארד, וצוותו ניתחו נתונים של יותר מ-30,000 נשים ומצאו כי אלו שצרכו כמות גדולה של פירות הדר היו בסיכון נמוך משמעותית לפתח דיכאון לעומת אלו שלא צרכו.
"גילינו שאכילת תפוז בינוני אחד ביום עשויה להפחית את הסיכון לפתח דיכאון בכ-20%", אמר מהטה ל'הרווארד גאזט' בחודש שעבר. "והאפקט נראה ייחודי לפירות הדר. כאשר בחנו את צריכת הפירות או הירקות הכוללת, או פירות אחרים כמו תפוחים או בננות, לא ראינו כל קשר בין צריכה לסיכון לדיכאון".
באמצעות דגימות צואה, החוקרים גילו שאכילת יותר פירות הדר קשורה לרמות גבוהות יותר של חיידק מועיל במעיים הנקרא Faecalibacterium prausnitzii, הידוע בתכונותיו האנטי-דלקתיות ועשוי גם לסייע לסרוטונין ולדופמין להגיע למוח.
מחקר שפורסם ב-2022 מצא כי צריכה מופחתת של פירות הדר הייתה קשורה בבירור לסיכון מוגבר לדיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב כרונית.
עם זאת, מהטה ציין כי "קשה להשוות את היעילות של פירות הדר לנוגדי דיכאון מסורתיים... מכיוון שאנו מדברים על מניעת דיכאון, ואותן תרופות משמשות בדרך כלל לטיפול בדיכאון כשאדם כבר חווה אותו".
החוקרים הכירו גם במגבלות המחקר, שכן רוב המשתתפות היו נשים לבנות בגיל העמידה. בנוסף, למרות ששלטו במספר גורמים, עדיין קיימת אפשרות שהממצאים שלהם היו קורלטיביים ולא סיבתיים.
"אני מקווה שהתוצאות שלנו יתנו השראה לחוקרים אחרים לבחון את הקשר בין תזונה לבריאות הנפש", אמר מהטה. "יש צורך עצום בטיפולים לדיכאון, ולאכילת פירות הדר אין באמת תופעות לוואי משמעותיות, לכן יהיה נהדר לראות עד כמה טיפול פשוט זה יכול לעזור".