כוח המשימה הפדרלי למאבק באנטישמיות הודיע השבוע כי יבקר בקמפוסים של אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA) ואוניברסיטת דרום קליפורניה (USC) כדי לחקור טענות להתנהגות אנטישמית. ההודעה מגיעה כחודש לאחר צו נשיאותי שנחתם על ידי דונלד טראמפ, הקורא למנהל שלו "להיאבק באנטישמיות בנחישות", וחודשים ספורים לאחר הפגנות המוניות פרו-פלסטיניות ופרו-ישראליות שפרצו בשני הקמפוסים בתגובה למלחמה בעזה.
כוח המשימה יידע 10 אוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית על כוונתו לבקר בהן, באומרו כי הוא "מודע לטענות שהמוסדות הללו ייתכן שנכשלו בהגנה על סטודנטים וחברי סגל יהודים מפני אפליה בלתי חוקית, בניגוד אפשרי לחוק הפדרלי"
משרד המשפטים האמריקאי הודיע ביום שישי האחרון כי כוח המשימה יידע 10 אוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית על כוונתו לבקר בהן, באומרו כי הוא "מודע לטענות שהמוסדות הללו ייתכן שנכשלו בהגנה על סטודנטים וחברי סגל יהודים מפני אפליה בלתי חוקית, בניגוד אפשרי לחוק הפדרלי."
כוח המשימה מתכנן להיפגש עם הנהלות האוניברסיטאות, סטודנטים וחברי סגל, רשויות אכיפת החוק וחברים אחרים בקהילה.
"הנשיא, התובעת הכללית פמלה בונדי, והממשל כולו מחויבים להבטיח שאף אחד לא ירגיש לא בטוח או לא רצוי בקמפוס בשל דתו," אמר חבר כוח המשימה ליאו טרל. "המנדט של כוח המשימה הוא להפעיל את מלוא כוחו של הממשל הפדרלי במאמצינו למגר אנטישמיות, במיוחד בבתי ספר. ביקורים אלה הם רק אחד מצעדים רבים שהממשל הזה נוקט כדי לעמוד במחויבות זו."
במהלך סמסטר האביב של 2024, הקמפוסים של UCLA ו-USC היו מוקד להפגנות רחבות היקף, הן פרו-פלסטיניות והן פרו-ישראליות, בתגובה להתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, ולמלחמה המתמשכת בעזה.
קבוצות הקימו מאהלי מחאה בשני הקמפוסים למשך ימים. ב-UCLA, הפגנות מתנגשות בין שני המחנות הידרדרו לאלימות, עם קטטות וזיקוקים שנורו במשך שעות לפני שהמשטרה הגיעה לפזר אותן.
במקרה אחד לפחות, סטודנט יהודי מ-UCLA טען כי מפגינים פרו-פלסטינים מנעו ממנו לעבור בחלקים מהקמפוס, מנעו ממנו להגיע לכיתה, מה שהוביל לתביעה אחת לפחות נגד האוניברסיטה.
ההפגנות נמשכו בחודשים ובשבועות שחלפו מאז בשני הקמפוסים. בפברואר, UCLA השעתה שתי קבוצות סטודנטים — "סטודנטים למען צדק בפלסטין" ו"תלמידי מחקר למען צדק בפלסטין" — בעקבות טענות לוונדליזם והטרדה בביתו של אחד מחברי מועצת הנאמנים של אוניברסיטת קליפורניה
ההפגנות נמשכו בחודשים ובשבועות שחלפו מאז בשני הקמפוסים. בפברואר, UCLA השעתה שתי קבוצות סטודנטים — "סטודנטים למען צדק בפלסטין" ו"תלמידי מחקר למען צדק בפלסטין" — בעקבות טענות לוונדליזם והטרדה בביתו של אחד מחברי מועצת הנאמנים של אוניברסיטת קליפורניה.
לא ברור מתי בדיוק כוח המשימה יבקר בקמפוסים או מהן הסנקציות הפוטנציאליות שהאוניברסיטאות עלולות להיות מושא להן. בנוסף ל-UCLA ו-USC, כוח המשימה יבקר בשמונה קמפוסים אוניברסיטאיים נוספים ברחבי ארה"ב שמתמודדים עם טענות דומות, כולל אוניברסיטת קולומביה, אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, אוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, אוניברסיטת ניו יורק, אוניברסיטת נורת'ווסטרן, אוניברסיטת קליפורניה בברקלי ואוניברסיטת מינסוטה.
המתיחות בקמפוסים האמריקאים החלה להתגבר מאז פרוץ המלחמה בעזה בעקבות מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר 2023. ככל שהמלחמה התארכה והמספר הגדל של נפגעים אזרחיים בעזה קיבל תשומת לב גוברת, גברו גם ההפגנות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים.
מנגד, סטודנטים יהודים וישראלים רבים דיווחו על תחושת איום וחוסר ביטחון, כאשר חלקם טענו שנמנעה מהם הגישה לחלקים מהקמפוס ואף לשיעורים. האווירה העכורה הובילה לעימותים פיזיים, ובמקרים מסוימים, כמו ב-UCLA, לאלימות ממשית שנמשכה שעות.
הצו הנשיאותי שחתם טראמפ בתחילת פברואר 2025 מסמן את הצעד המשמעותי הראשון של הממשל החדש בנושא זה. ההחלטה לשלוח את כוח המשימה הפדרלי לחקור את הטענות לאנטישמיות מעבירה מסר ברור לאוניברסיטאות: אי הגנה על סטודנטים יהודים מפני אפליה ואנטישמיות עלולה להוביל להתערבות פדרלית ולסנקציות אפשריות.
"אנחנו מחויבים להבטיח שכל סטודנט יוכל ללמוד בסביבה בטוחה וחופשית מאפליה," הדגיש ליאו טרל, חבר בכוח המשימה. "הביקורים הקרובים בקמפוסים הם חלק ממאמץ רחב יותר למגר אנטישמיות במוסדות חינוך."
השאלה הנותרת פתוחה היא כיצד יאזן כוח המשימה בין המחויבות להגנה על סטודנטים יהודים מפני אנטישמיות לבין זכות המחאה והביטוי החופשי, שהיא זכות יסוד בחברה האמריקאית ובמיוחד בקמפוסים אוניברסיטאיים.
בינתיים, סטודנטים ואנשי סגל בשני הקמפוסים ממתינים בדריכות לביקור כוח המשימה, כאשר הדעות חלוקות בשאלה אם מדובר בצעד חיובי שיגן על זכויות הסטודנטים היהודים או בהתערבות פוליטית בחופש האקדמי.