בעוד יותר מ-10,000 בתים בלוס אנג'לס הפכו לאפר בגל השריפות האחרון, כמה בתים בודדים נותרו עומדים על תילם, כאילו האש פסחה עליהם לחלוטין. מומחי שריפות שחוקרים את התופעה המפתיעה מגלים כי לא מדובר במזל בלבד, אלא בשילוב של אמצעי הגנה קריטיים שהגדילו משמעותית את סיכויי ההישרדות של הבתים.
"בתנאי מזג אוויר קיצוניים ורוחות חזקות, כל פרט קטן יכול להיות ההבדל בין הצלה להרס מוחלט," מסביר סטיב הוקס, מומחה מהמכון לביטוח ובטיחות עסקית (IBHS)
"בתנאי מזג אוויר קיצוניים ורוחות חזקות, כל פרט קטן יכול להיות ההבדל בין הצלה להרס מוחלט," מסביר סטיב הוקס, מומחה מהמכון לביטוח ובטיחות עסקית (IBHS), ארגון מחקר ללא מטרות רווח הממומן על ידי תעשיית הביטוח. הוקס וצוותו מנתחים את הבתים ששרדו כדי להבין מה בדיוק הציל אותם.
שלושת המפתחות להצלה
- מרחק בטוח מצמחייה: "חמשת המטרים הראשונים הם קריטיים," מדגיש הוקס. "אסור שיהיו חומרים דליקים בטווח הזה מהקירות." ניתוח ראשוני של השריפות בלוס אנג'לס מצא כי שיחים וגדרות עץ היו גורם מרכזי בהתפשטות האש מבית לבית. קליפורניה כעת מנסחת תקנות שיגבילו עוד יותר את הצמחייה בסמוך לבתים.
- מרחק בין מבנים: המחקר מראה כי בתים במרחק של פחות מ-3 מטרים זה מזה נמצאים בסיכון גבוה במיוחד. "כשמבנה אחד עולה באש, אפילו חומרים עמידים מתקשים לעמוד בחשיפה לחום כה אינטנסיבי," מסביר הוקס. בניתוח של שריפת פאליסיידס נמצא כי באזורים שספגו את הנזק הכבד ביותר, יותר ממחצית הבתים היו במרחק של פחות מ-6 מטרים זה מזה.
- חומרי בנייה עמידי אש: הבתים ששרדו התאפיינו בשימוש בחומרים עמידים לאש כמו טיח במקום עץ, גגות בדירוג אש A, מרזבים ממתכת, וחלונות מזכוכית מחוסמת כפולה. "אפילו הפרטים הקטנים ביותר חשובים," אומר הוקס, ומצביע על פתחי האוורור בעליית הגג המכוסים ברשת צפופה במיוחד למניעת חדירת גיצים.
שלושת העקרונות המרכזיים: ניהול נכון של הצמחייה, שמירה על מרחק בטוח בין מבנים, ושימוש בחומרי בנייה עמידים לאש
שינוי בתקנות הבנייה
קליפורניה היא מהמדינות המובילות בארה"ב בחקיקת תקנות בנייה מחמירות לאזורים מועדים לשריפות. תקנות אלו, הידועות כ"פרק 7a", מחייבות שימוש באמצעי הגנה רבים בבנייה חדשה. מחקרים מראים כי בבנייה חדשה, העלות הנוספת של אמצעים אלו אינה משמעותית.
"אנחנו לא יכולים למנוע לחלוטין שריפות בכל קהילה ובכל מצב, אבל אנחנו יכולים להכין את הקהילות ברמת החלקה הבודדת," אומר הוקס. הוא מדגיש כי כל בית שנשאר עומד בשריפה קיצונית מועיל לקהילה כולה, מכיוון שהוא לא מייצר חום וגיצים שיכולים להפיץ את האש לבתים אחרים.
בעוד שבתים ישנים רבים באזור אינם עומדים בתקנות אלו, הוקס מציין כי ניתן לבצע שיפורים והתאמות גם בבתים קיימים. המפתח, הוא אומר, הוא להתמקד בשלושת העקרונות המרכזיים: ניהול נכון של הצמחייה, שמירה על מרחק בטוח בין מבנים, ושימוש בחומרי בנייה עמידים לאש.
הלקחים מהשריפות בלוס אנג'לס צפויים להשפיע על תקנות הבנייה בערים נוספות ברחבי ארה"ב המתמודדות עם סיכוני שריפות גוברים.