מחקר פורץ דרך מאוניברסיטת סטנפורד חושף את הקשר המשמעותי בין צריכת סיבים תזונתיים להפחתת הסיכון לסרטן. למרות החשיבות המכרעת של סיבים בתזונה בריאה, רק 7% מהאמריקאים צורכים את הכמות היומית המומלצת.
פרופסור מייקל סניידר, מומחה לגנטיקה מסטנפורד, מסביר כי כאשר אנו צורכים סיבים, חיידקי המעי מפרקים אותם לחומצות שומן קצרות שרשרת. המחקר התמקד בשני תוצרי לוואי: פרופיונאט ובוטיראט. תרכובות אלה מסוגלות לשנות את ההיסטונים, חלבונים העוטפים את ה-DNA, ובכך להשפיע על ביטוי גנים ולדכא גנים מעודדי סרטן.
"גילינו קשר ישיר בין אכילת סיבים והשפעה על תפקוד גנים בעלי השפעות נוגדות סרטן," אומר סניידר. "אנו מאמינים שזהו מנגנון גלובלי, שכן חומצות השומן הללו יכולות לנוע בכל הגוף."
צילום: Getty Images
המחקר, שפורסם בכתב העת Nature Metabolism, הראה כי שתי חומצות השומן מדכאות צמיחת תאים ומעודדות מוות תאי מתוכנת, במיוחד בתאים סרטניים. לאור העלייה בסרטן המעי הגס בקרב צעירים, סניידר ממליץ על הגברת צריכת הסיבים בתזונה.
האגודה האמריקאית ללב ממליצה על צריכה של 25-30 גרם סיבים ביום, אך רוב האמריקאים צורכים רק כ-15 גרם. סטפני שיף, דיאטנית מבית החולים הנטינגטון, ממליצה על חמש דרכים עיקריות להעשרת התזונה בסיבים: דגנים מלאים, קטניות, פירות, ירקות, ואגוזים וזרעים.
סיבים תזונתיים לא רק מסייעים במניעת סרטן, אלא גם תורמים לתנועת מעיים סדירה, איזון רמות סוכר בדם, הורדת כולסטרול ושמירה על בריאות הלב. המחקר מדגיש את החשיבות הקריטית של שילוב סיבים בתזונה היומיומית לשמירה על בריאות מיטבית.
איך להוסיף סיבים לתזונה שלכם
סטפני שיף, דיאטנית-תזונאית רשומה בבית החולים הנטינגטון של נורת'וול, חלקה חמש דרכים עיקריות להכניס יותר סיבים לתזונה שלכם:
דגנים מלאים — שיבולת שועל, שעורה וגרגירי חיטה
קטניות ואפונה — שעועית שחורה, שעועית לבנה, עדשים ואפונה צהובה
פירות — אבוקדו, פטל, אוכמניות, אגסים ותפוחים
ירקות — ברוקולי, אספרגוס, ארטישוק וכרוב ניצנים
אגוזים וזרעים — זרעי צ'יה, זרעי פשתן, גרעיני דלעת ושקדים