סכנה בכוס המים: כ-100 מיליון אמריקאים חשופים למזהמים במי השתייה
מחקר חדש מצביע על כך שב-27% ממערכות המים נמצאו לפחות כימיקל אחד שאינו מפוקח על ידי הרשויות

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Environmental Health Perspectives חושף נתונים מדאיגים לגבי איכות מי השתייה בארצות הברית. על פי המחקר, כמעט שליש מתושבי ארה"ב עלולים להיות חשופים למזהמים שאינם מפוקחים במי השתייה שלהם, כאשר 27 אחוזים ממערכות המים הציבוריות - המשרתות כ-97 מיליון אמריקאים - נמצאו בהן רמות מדידות של לפחות כימיקל לא מפוקח אחד.

חוק מי השתייה הבטוחים של ארה"ב אמנם מפקח על כ-100 חומרים שונים באמצעות הסוכנות להגנת הסביבה (EPA), אך המחקר מדגיש כי ישנם אלפי כימיקלים מזיקים נוספים שאינם נמצאים תחת פיקוח כלשהו. החוקרים מצאו כי אזורים רבים הממוקמים בקרבת מקורות זיהום כמו שדות תעופה ומתקני טיהור שפכים, נמצאים בסיכון מוגבר לזיהום מי השתייה.

מי השתייה עשויים להכיל כימיקלים מסוכנים | צילום: Getty Images

בין החומרים המסוכנים שנמצאו במי השתייה: 1,4-דיוקסן, המוגדר כ"מסרטן אנושי סביר" על ידי ה-EPA, כימיקלי PFAS ("כימיקלים נצחיים") הקשורים לסרטן ובעיות הורמונליות, כלורודיפלואורומתאן (פריאון 22), ו-1,1-דיכלורואתאן, שגם הוא קשור לסרטן.

ד"ר לורל שיידר, מדענית בכירה במכון Silent Spring ומחברת שותפה במחקר, מציינת כי "אנחנו יודעים שישנם אלפי כימיקלים מזיקים אחרים שאינם מפוקחים המוצאים את דרכם למי תהום ומי שטח, וחלק מכימיקלים אלה יכולים בסופו של דבר להגיע לאספקת מי השתייה."

המחקר, שניתח נתוני EPA מ-4,815 מערכות מים ציבוריות בין השנים 2013 ל-2015, מצא דפוסים מדאיגים של חשיפה למזהמים במערכות מים רבות ברחבי המדינה. מחקרים קודמים הראו כי חשיפה לרמות גבוהות של חנקות במי שתייה עלולה לגרום למתהמוגלובינמיה (תסמונת התינוק הכחול) בתינוקות, מצב בו נפגעת יכולת הדם להוביל חמצן.

בתחילת שנות ה-2000, חברות כימיקלים אמריקאיות גדולות הסכימו מרצון להפסיק את ייצור PFOA וכימיקלים קשורים. עם זאת, כפי שמציינת ד"ר מאיקה ון חרוון, מנהלת המחקר במחלקה לאף-אוזן-גרון בבית הספר לרפואה איכן בהר סיני, "זה לא הביא לירידה בייצור PFAS. להפך, פותחו כימיקלי PFAS חדשים רבים והם עדיין מיוצרים."

החוקרים קוראים לשיפור משמעותי בהגנה על מקורות המים ולהפחתת פליטת מזהמים למקורות מי השתייה. הם מדגישים את הצורך הדחוף בהרחבת הפיקוח על כימיקלים מזיקים במערכות המים הציבוריות ובשיפור השקיפות בנוגע לאיכות מי השתייה.

"בסופו של דבר," מסכמת ד"ר שיידר, "אנחנו צריכים לעשות עבודה טובה יותר בהגנה על מקורות המים ובהפחתת פליטות של מזהמים לגופי מים המזינים את אספקת מי השתייה שלנו." המחקר מדגיש את הצורך בפעולה מיידית לשיפור איכות מי השתייה ולהבטחת גישה למים נקיים לכל האוכלוסייה.

YOU MIGHT ALSO LIKE