מהפכת תחבורה היסטורית תצא לדרך מחר (ראשון) בניו יורק: לראשונה בתולדות ארצות הברית, העיר תחל בגביית אגרת גודש מנהגים הנכנסים לחלקה הדרומי של מנהטן. התוכנית השנויה במחלוקת, שנועדה להפחית את העומסים ולממן שיפורים בתחבורה הציבורית, תחייב את רוב הנהגים בתשלום של 9 דולר עבור כניסה לאזור שמדרום לרחוב 60.
"אגרת הגודש סוף סוף תטפל בפקקים שמאטים רכבי חירום, מזהמים את האוויר ומבזבזים את זמנם של אנשים בפקקים," אמר ג'ון מקארתי, ראש מחלקת המדיניות ברשות התחבורה המטרופולינית (MTA). לדבריו, ניו יורק הוכתרה ב-2023 כעיר הפקוקה ביותר בעולם, כשנהגים מאבדים בממוצע 101 שעות בשנה בפקקים - יותר מכפול מהממוצע הארצי.
הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הבטיח לבטל את התוכנית כשייכנס לתפקיד בחודש זה, בטענה שהיא תבריח מבקרים ועסקים ממנהטן
התוכנית, שעברה תהפוכות רבות, זכתה לתמיכה ממנהיגי תחבורה, עסקים ופעילים חברתיים, אך עוררה התנגדות עזה מצד תושבי הפרברים ונבחרי ציבור משתי המפלגות. על רקע הביקורת הציבורית, המושלת קתי הוכל הורתה על הפחתת התעריפים ב-40%: במקום 15 דולר, רכבים פרטיים ישלמו 9 דולר בשעות השיא. משאיות קטנות ישלמו 14.40 דולר, וגדולות 21.60 דולר.
"זו פשוט מדיניות שגויה," אמר אד דיי, ראש מחוז רוקלנד, שהגיש תביעה לעצירת התוכנית. "היא מעלה שאלות רציניות לגבי הוגנות, סדרי עדיפויות ואחריותיות." לפחות עשר תביעות הוגשו נגד התוכנית, כולל על ידי מדינת ניו ג'רזי שטוענת להשפעות סביבתיות שליליות.
הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הבטיח לבטל את התוכנית כשייכנס לתפקיד בחודש זה, בטענה שהיא תבריח מבקרים ועסקים ממנהטן. אולם תומכי התוכנית מדגישים כי היא צפויה לייצר 15 מיליארד דולר שיממנו שיפורים חיוניים במערכת התחבורה הציבורית, כולל מודרניזציה של תחנות הרכבת התחתית והרחבת צי האוטובוסים החשמליים.
"אגרת הגודש היא דרך מצוינת לגייס כספים ל-MTA," אמרה רייצ'ל פאוס, יועצת בכירה בארגון הפיקוח הממשלתי "ריינוונט אלבני". "זהו מקור הכנסה שאינו תלוי בכמות הנוסעים. זה בדיוק סוג המימון שאתה רוצה כי זה מקור הכנסה יציב ומוכח."
הרעיון לאגרת גודש נולד בשנות ה-50 על ידי פרופסור וויליאם ויקרי מאוניברסיטת קולומביה, חתן פרס נובל לכלכלה. ערים רבות בעולם, כולל לונדון, שטוקהולם וסינגפור, כבר אימצו את השיטה בהצלחה. בניו יורק, התוכנית נכשלה ב-2007 תחת ראש העיר מייקל בלומברג, אך אושרה סופית בתקציב המדינה ב-2019.
על פי התוכנית המקורית, אגרת הגודש הייתה אמורה להפחית את כמות כלי הרכב באזור ב-17%. עם הפחתת התעריפים, הרשויות מעריכות כי ההפחתה תעמוד על 10% לפחות. בינתיים, המהירות הממוצעת במנהטן התחתית ירדה לפחות מ-7 מייל בשעה - השפל הנמוך ביותר מאז החלו המדידות בשנות ה-70.
התוכנית תיכנס לתוקף בחצות הלילה, כשתומכיה מתכננים להתכנס באחד משערי הכניסה לאזור האגרה לציון הרגע ההיסטורי. אירוני, אומרים בכירים בעירייה, שסם שוורץ, מנהל התנועה לשעבר שנלחם עשורים למען התוכנית, יחמיץ את הרגע - הוא בחופשה בארובה.