תוחלת החיים בארה"ב כבר מפגרת אחרי מדינות מפותחות רבות אחרות, ומציבה אותנו במקום ה-49 בדירוג העולמי בשנת 2022 — אך דו"ח חדש קובע שנרד עוד יותר, למקום ה-66 בשנת 2050.
באותה שנה, צפוי שאמריקאים יחיו בממוצע 80.4 שנים, עלייה מ-79.9 שנים ב-2035 ו-78.3 שנים ב-2022, על פי ניתוח של המכון למדדי בריאות והערכה (IHME) באוניברסיטת וושינגטון שפורסם השבוע בכתב העת לאנסט.
העלייה המתונה הזו משאירה אותנו מאחור ביחס למדינות אחרות, והחוקרים מאשימים ב"משבר בריאות ציבורי בקנה מידה בלתי נתפס" שמתקרב.
IHME ציין כי הגידול בתוחלת החיים ברחבי המדינה אינו עומד בקצב של מדינות אחרות. הדירוג העולמי של ארה"ב צפוי לרדת למקום ה-66 בשנת 2050 מבין 204 מדינות וטריטוריות.
"למרות העלייה המתונה בתוחלת החיים באופן כללי, המודלים שלנו חוזים האטה בשיפורי הבריאות בשל העלייה בשיעורי ההשמנה, שמהווה גורם סיכון רציני למחלות כרוניות רבות וצפויה לזנק לרמות שלא נראו מעולם", אמר כריסטופר ג'.ל. מארי, מנהל IHME.
"העלייה בשיעורי ההשמנה והעודף משקל בארה"ב, כאשר IHME חוזה שיותר מ-260 מיליון אנשים יושפעו עד 2050, מאותתת על משבר בריאות ציבורי בקנה מידה בלתי נתפס", הוסיף מארי, מחבר בכיר של המחקר.
יותר מ-100 מיליון מבוגרים אמריקאים סובלים מהשמנת יתר, כאשר מעל 22 מיליון מבוגרים נחשבים כסובלים מהשמנת יתר חמורה, על פי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב.
השמנה מעלה משמעותית את הסיכון לסוכרת סוג 2, מחלות לב, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, סוגים מסוימים של סרטן ושבץ, בין מצבים כרוניים אחרים.
IHME גילה שחיסול גורמי סיכון כמו השמנה, סוכר גבוה בדם ולחץ דם גבוה עד 2050 יכול להאריך 12.4 מיליון חיים.
IHME ניתח גם את תוחלת החיים המתואמת לבריאות של ארה"ב (HALE), שהיא מספר השנים הממוצע שאדם יכול לצפות לחיות בבריאות טובה.
הדירוג העולמי של ה-HALE של ארה"ב צפוי לרדת מהמקום ה-80 בשנת 2022 למקום ה-108 עד 2050.
"הירידה המהירה של ארה"ב בדירוגים העולמיים מ-2022 עד 2050 מצלצלת בפעמוני האזעקה לפעולה מיידית", אמר המחבר הבכיר השותף פרופ' שטיין אמיל וולסט. "ארה"ב חייבת לשנות כיוון ולמצוא אסטרטגיות ומדיניות בריאות חדשות וטובות יותר שיאטו את הירידה בתוצאות הבריאות העתידיות".
IHME ציין כי הירידות בשיעורי התמותה של נשים וגברים הקשורים למחלות לב, שבץ וסוכרת קוזזו חלקית על ידי העלייה בשיעור מקרי המוות ממנת יתר של סמים.
"מגפת האופיואידים רחוקה מלהסתיים, ויש עדיין צורך ביעילות רבה יותר והרחבה מתמשכת של תוכניות למניעה וטיפול בשימוש בסמים", אמר עלי מוקדד מ-IHME, מחבר המחקר הראשי.
גם העישון נשאר בעיה. IHME העריך כי 2.1 מיליון חיים יכולים להיות מוארכים עד 2050 אם שיעורי העישון יופחתו באופן דרסטי.
זו לא הפעם הראשונה שמומחי בריאות הציבור מתריעים על עצירת ההתקדמות בתוחלת החיים בארה"ב. מחקרים אחרונים טענו שהעליות הגדולות ביותר באריכות ימים נשארו מאחור כי הרפואה המודרנית מניבה רק שיפורים קלים.