מזון אולטרה-מעובד נקשר ישירות למחלת עור נפוצה
מחקר צרפתי מצא כי גם לאחר ניקוי פקטורים כמו משקל גוף, עישון, אכלוהול ועוד - פסוריאזיס עדיין היה ברמה גבוהה אצל אנשים שצרכו מזון מלא בשמן, מלח וסוכר

מחקר חדש מצרפת מצא קשר בין מחלת העור פסוריאזיס לבין צריכה גבוהה יותר של מזון אולטרה-מעובד, UPF.

פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית כרונית, כלומר היא נגרמת מפעילות יתר של מערכת החיסון התוקפת רקמות תקינות בגוף.

היא יכולה להיראות קצת כמו אקזמה, וגורמת לכתמים בעור להפוך לצבע אחר - כמו אדום, ורוד או סגול - או להפוך אותם ליבשים, מגרדים וקשקשיים.

מחקר שפורסם ביום רביעי מצא קשר משמעותי בין פסוריאזיס פעילה לבין צריכה גבוהה יותר של מזון אולטרה-מעובד, גם לאחר תיקון לגורמים אחרים כמו משקל גוף, גיל, מין, עישון, פעילות גופנית וצריכת אלכוהול.

מדענים צרפתים השתמשו בנתונים ממחקר הקוהורט Nutri-Net-Santé, שנאספו בין 2021 ל-2022, בהשתתפות יותר מ-18,500 משתתפים בני 15 ומעלה. מתוך משתתפים אלה, יותר מ-1,800 אובחנו עם פסוריאזיס, וקצת מעל 800 היו עם פסוריאזיס פעיל, כלומר הם חוו תסמינים באותה עת.

המדענים ניתחו מידע על התזונה של כל אדם וחילקו אותם לשלוש קבוצות בהתאם לכמות המזון האולטרה-מעובד שהם אכלו: מינימלית, מתונה ומקסימלית.

הם מצאו שאנשים עם פסוריאזיס פעיל היו יותר סבירים להיות בקטגוריית המזון האולטרה-מעובד המקסימלית; לאחר תיקון לגורמים אחרים, הם מצאו שקשר זה נשאר משמעותי.

המדענים הסיקו שממצא זה מרמז שלמזון אולטרה-מעובד עשויה להיות השפעה פרו-דלקתית, כלומר הוא עשוי לעודד הפעלה כרונית ברמה נמוכה של מערכת החיסון, ובכך את תסמיני הפסוריאזיס.

מחקרים כבר מצאו ש-UPF קשור להשמנה, סוכרת סוג 2, סרטן, מחלות לב ובריאות מעיים לקויה, שרבות מהן נחשבות למצבים דלקתיים.

המאמר לא פירט כיצד המדענים סיווגו מזון כאולטרה-מעובד - עם זאת, פרופ' וונדי הול, מהמחלקה למדעי התזונה בקינגס קולג' לונדון, ציינה שמחקרים קודמים של אותם חוקרים על אותו קוהורט השתמשו בשיטת NOVA, שפותחה על ידי מדענים ברזילאים לפני כ-15 שנה.

שיטת NOVA היא השיטה הנפוצה ביותר להגדרת מזון כ-UPF, למעשה, כך נטבע המונח "אולטרה-מעובד". היא מגדירה UPF כמזון המיוצר בשיטות תעשייתיות, כמו אקסטרוזיה, ומכיל רכיבים מלאכותיים, כמו אמולסיפיירים, שלא היו זמינים במטבח ביתי.

אך יש ויכוח בקהילה המדעית לגבי יעילות הסיווג הזה.

הול, שיש לה קשרים עם תעשיית המזון וערכה מחקר על תזונה ופסוריאזיס, אמרה: "באופן כללי, UPF הוא בדרך כלל מדד מעורפל למדי לפרופיל תזונתי גרוע ואינו מוגדר היטב מבחינת היבטים אחרים כמו תוספים של סוג או רמת העיבוד הפיזי".

"רוב המזונות המסווגים כ-UPF הם גם עתירי סוכר, שומן, מלח, צפיפות אנרגטית ודלים במיקרונוטריאנטים, סיבים וביואקטיביים שאינם נוטריאנטים, ולפי ההגדרה אינם קבוצות מזון שמעודדים בהנחיות תזונתיות".

מחקר זה נתמך על ידי המכון הצרפתי לבריאות וועדת הביקורת המוסדית למחקר רפואי.

YOU MIGHT ALSO LIKE