ניצולי טבח ה-7 באוקטובר הגישו תביעה לבית המשפט בקליפורניה בשווי מיליארדי דולרים נגד מנכ"ל בורסת המטבעות הקריפטוגרפיים הגדולה ביותר, בטענה שהפלטפורמה אפשרה לארגון הטרור חמאס לקבל מימון – תוך הפרת סנקציות בינלאומיות וחוקים אמריקאיים.
המיליארדר הסיני-קנדי ג'אנגפנג ג'או, שייסד את פלטפורמת בינאנס, מואשם שאפשר את פעולות הטרור של חמאס דרך תמיכה רשלנית ומכוונת באמצעות שירותי מטבע קריפטוגרפי.
התביעה, שהוגשה בבית המשפט העליון של קליפורניה על ידי ד"ר גדעון פישר ושות' בשיתוף עם משרדי עורכי דין אמריקאיים, מוגשת על ידי יותר מ-100 תובעים, כולל אזרחים אמריקאים וישראלים שנפגעו ממתקפת הטרור האכזרית בבוקר שמחת תורה.
מייסד בינאנס מואשם שהפלטפורמה שלו אפשרה לחמאס לבצע את הטבח
על פי כתב התביעה, ג'או ובינאנס "סיפקו במכוון ו/או ברשלנות שירותי קריפטו נרחבים לחמאס, אשר גרמו, אפשרו וסייעו להתקפת ה-7 באוקטובר".
התביעה טוענת שפעולותיו של ג'או הפרו סנקציות בינלאומיות וחוקי ארה"ב האוסרים על תמיכה כספית בטרור. התובעים טוענים ששירותי בינאנס אפשרו לחמאס לעקוף מערכות פיננסיות מסורתיות ולגשת למימון קריטי לפעולותיו.
התובעים כוללים ניצולים, יורשים של קורבנות ומשפחות של הרוגים ופצועים בהתקפות. ביניהם אזרחית ארה"ב דבורה הרטסטון, שאיבדה את בתה בת ה-22, איילת ארנין, בטבח בפסטיבל הנובה.
כתב התביעה מתאר את המקרה כ"תביעה אזרחית המבקשת פיצויים בגין מוות שלא כדין, פציעה גופנית ועוולות קשורות", במטרה להטיל אחריות על בינאנס על תפקידה באפשור טרור.
התביעה מבקשת פיצוי עבור פציעות פיזיות, מצוקה נפשית, אובדן הכנסה עתידית והוצאות רפואיות. בנוסף, היא דורשת פיצויים עונשיים, שמטרתם להרתיע מפעולות דומות בעתיד.
האשמות נגד בינאנס וג'או
התביעה מדגישה את תפקידו הקריטי של המטבע הקריפטוגרפי בעקיפת רגולציות פיננסיות למימון פעולות חמאס. היא טוענת שהנהגתו של ג'או בבינאנס יצרה מערכת אקולוגית שאפשרה פעילות בלתי חוקית.
"פעולותיו של הנתבע ג'או תרמו ישירות להתקפת הטרור ההמונית המזעזעת", קובעת התביעה, המדגישה את חומרת ההאשמות.
מקרה זה מייצג הרחבה משמעותית של פעולה משפטית נגד מאפשרים פיננסיים של טרור. בניגוד לתביעות קודמות שמטרתן מדינות תומכות טרור, כמו איראן וסוריה, תביעה זו מתמקדת באיש עסקים בינלאומי עם הון מוערך של עשרות מיליארדי דולרים. זו גם הפעם הראשונה שתובעים ישראלים הצטרפו למאבק משפטי כזה בארה"ב.
ד"ר גדעון פישר תיאר את חשיבות המקרה, באומרו: "תיק זה חורג ממאמצי העבר; הוא מכוון לישות עסקית עם נכסים המוערכים בעשרות מיליארדי דולרים". פישר הדגיש שהתביעה מייצגת גם מחויבות מוסרית וגם מהלך אסטרטגי לחיתוך הטרור בשורשיו הפיננסיים.