חברת התעופה ספיריט איירליינס, המפעילה המרכזית השנייה בגודלה בנמל התעופה הארי רייד בלאס וגאס, הגישה בשבוע שעבר בקשה לפשיטת רגל. אולם מומחי תעופה מדגישים כי אין סיבה לדאגה - החברה תמשיך לפעול כרגיל, לפחות בטווח הקרוב.
"זה טבע העסקים," מסביר דן באב, פרופסור באוניברסיטת UNLV ומומחה לתעופה במערב ארצות הברית. "לאס וגאס בדרך כלל נחסכת מקיצוצים משמעותיים בקווי טיסה פשוט כי זה יעד כל כך פופולרי עבור כל כך הרבה אנשים."
לאס וגאס בדרך כלל נחסכת מקיצוצים משמעותיים בקווי טיסה פשוט כי זה יעד כל כך פופולרי עבור כל כך הרבה אנשים.
החברה, שמפעילה כשמינית מהתנועה בנמל התעופה של לאס וגאס, צברה הפסדים של יותר מ-2.5 מיליארד דולר מאז תחילת 2020 ועומדת בפני תשלומי חוב של יותר ממיליארד דולר ב-2025 ו-2026. למרות זאת, החברה הודיעה כי הלקוחות יוכלו להמשיך לטוס ולהשתמש בנקודות הנאמנות שלהם ללא שינוי, וכי משכורות העובדים והטבותיהם ימשיכו כרגיל.
היסטוריה של התאוששות מומחים מציינים כי רבות מחברות התעופה הגדולות באמריקה עברו הליכי פשיטת רגל מאז 2003, כולל דלתא איירליינס שהייתה בפשיטת רגל בין 2005 ל-2007 וכיום היא החברה הרווחית ביותר בארה"ב עם רווחים של 4.6 מיליארד דולר בשנה שעברה. גם אלג'יאנט איירליינס, שעברה הליך דומה בשנת 2000, הפכה מאז לחברה מצליחה הזוכה בפרסים על שביעות רצון לקוחות.
תוכנית ההבראה על פי תוכנית ההבראה שלה, שזכתה לתמיכת רוב המשקיעים, ספיריט מצפה לצאת מפשיטת הרגל בתחילת 2025. "סדרת העסקאות הזו תחזק משמעותית את המאזן שלנו ותמקם את ספיריט לעתיד," כתב טד כריסטי, מנכ"ל החברה.
החברה כבר תכננה לקצץ בעלויות ב-80 מיליון דולר החל מהשנה הבאה, בעיקר דרך "צמצום בכוח האדם". בנוסף, הודיעה על מכירת 23 מטוסים, כ-10% מצי המטוסים שלה משנת 2023, תמורת יותר מחצי מיליארד דולר.
השפעה על לאס וגאס נמל התעופה הארי רייד רשם שיא של יותר מ-43.5 מיליון נוסעים בין ינואר לספטמבר, עלייה קלה משנת 2023 ששברה שיאים. גורם רשמי בנמל התעופה אמר כי בשלב זה לא נראות השפעות על טיסות ספיריט, אך ממליץ לנוסעים לעקוב אחר אתר החברה לעדכונים.
פרופ' באב מעריך כי בעונת החגים לא צפויות בעיות, אך אם פשיטת הרגל תימשך עד "חופשת האביב או הקיץ של השנה הבאה, ייתכן שנראה השפעות רציניות יותר." הוא מציין כי בעבר, תהליכי הבראה של חברות תעופה הובילו לאובדן לקוחות בשל שינויי מסלולים, העלאות מחירים ושינויים בתוכניות הנאמנות.
התייעלות טכנולוגית החברה צפויה לקבל מטוסים חדשים יותר שיוצרו בין 2014 ל-2019. באב מציין כי מחירי הדלק למטוסים ישנים, יחד עם עלויות כוח האדם, הם שיקולים מרכזיים עבור חברות תעופה בפשיטת רגל. הוא מדגיש את היתרונות של מטוסים מודרניים כמו הבואינג דרימליינר, שצורך 30% פחות דלק מקודמו.
"חברות התעופה מתחילות להיפטר מהמטוסים הישנים שלהן, שהם זוללי דלק אמיתיים, ועוברות למטוסים חדשים יותר עם מנועים יעילים יותר," אומר באב. "הן חוסכות כסף בזה."