בדד במועצת הביטחון: ארה"ב מטילה וטו על הפסקת אש בעזה
משבר דיפלומטי חריף: 14 מדינות תמכו בהפסקת אש מיידית בעזה, ארה"ב לבדה התנגדה; שגריר צרפת: "אין הצדקה אמיתית להתנגדות"; במקביל - התקדמות במגעים להפסקת אש בלבנון

 

רוברט א. ווד, שגריר ארה"ב, מרים את ידו להטלת וטו על הצעת החלטה במועצת הביטחון הקוראת להפסקת אש בעזה ביום רביעי.

 

ההצעה, שהוגשה על ידי עשר המדינות הלא-קבועות במועצה, קראה להפסקת אש מיידית, נסיגת כוחות צה"ל מעזה, הגברת הסיוע ההומניטרי ללא הפרעה, ואפשרות לאונר"א לבצע את עבודתו בעזה ובגדה המערבית. ההצעה אמנם קראה לשחרור בני הערובה, אך הניסוח רמז כי שחרורם יתבצע רק לאחר יישום הפסקת האש.

"הפסקת אש תאפשר להציל חיים, את כל החיים," אמר מאג'ד באמיה, סגן השגריר הפלסטיני במועצה. "הפסקת אש לא פותרת הכל, אבל היא הצעד הראשון לקראת פתרון כלשהו."

שגריר ישראל, דני דנון, הודה לארה"ב והאשים את חמאס בסבל האזרחים הפלסטינים. "ההחלטה שהובאה בפני המועצה לא הייתה נתיב לשלום," אמר. "היא הייתה מפת דרכים לעוד טרור, עוד סבל ועוד שפיכות דמים."

במקביל להתפתחויות באו"ם, נרשמת התקדמות במאמצי התיווך להפסקת אש בגבול הצפון. עמוס הוכשטיין, השליח האמריקאי הבכיר, דיווח על "התקדמות נוספת" במאמצים לעצור את הלחימה בין ישראל לחיזבאללה. מנהיג חיזבאללה אמר היום כי סיום המלחמה נמצא כעת בידי המנהיגות הישראלית.

הווטו האמריקאי עורר ביקורת חריפה מצד ארגוני סיוע ובעלות ברית קרובות של ארה"ב. "אנו מצרים על הכישלון היום במועצת הביטחון," אמר שגריר צרפת, ניקולא דה ריביאר. "אין הצדקה אמיתית להתנגד לכך."

מומחים מעריכים כי הצבעה זו תפגע עוד יותר במעמדו של ממשל ביידן באו"ם. "זה יחליש עוד יותר את המוניטין של ביידן בקהילה הדיפלומטית," אמר ריצ'רד גוואן, מנהל האו"ם בקבוצת המשבר הבינלאומית. "הוא היה נתפס פעם כתחליף מבורך לטראמפ, אך הוא מסיים את כהונתו עם ציונים נמוכים בקרב רוב הדיפלומטים באו"ם."

מאז תחילת המלחמה, נהרגו כ-40,000 אנשים בעזה לפי נתוני רשויות הבריאות המקומיות, והשטח ניצב בפני סכנת רעב לפי מומחים. במקביל, למעלה מ-3,500 אנשים נהרגו בלבנון בעימותים שהחלו בספטמבר, ורבע מהאוכלוסייה נעקרה מבתיה, בסכסוך העקוב מדם ביותר באזור מאז מלחמת האזרחים בלבנון.

YOU MIGHT ALSO LIKE