משבר פוליטי חריף מאיים לפלג את המפלגה הדמוקרטית בארצות הברית סביב שאלת התמיכה בישראל, כאשר סדרה של הצבעות קריטיות בשבועות הקרובים עלולה לערער את היחסים ארוכי השנים בין המפלגה לבין הקהילה היהודית-אמריקאית.
במוקד הסערה עומדת הצעת החלטה דרמטית של הסנאטור ברני סנדרס, יהודי בעצמו, שתועלה להצבעה מחר (רביעי) ומבקשת למנוע מישראל גישה לנשק התקפי מסוים. למרות שההחלטה בעיקרה סמלית, היא זוכה לתמיכה הולכת וגוברת מקרב דמוקרטים מרכזיים וארגונים יהודיים-ליברליים.
"אפשר להיות פרו-ישראלי ובו זמנית להתנגד בתוקף למדיניות של ממשלת נתניהו הימנית מאוד," אמר הסנאטור כריס ואן הולן בהצהרה שמשקפת את הדילמה העמוקה במפלגה.
במוקד הסערה עומדת הצעת החלטה דרמטית של הסנאטור ברני סנדרס, יהודי בעצמו, שתועלה להצבעה מחר (רביעי) ומבקשת למנוע מישראל גישה לנשק התקפי מסוים
המתח צפוי להחריף עוד יותר כאשר צ'אק שומר, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט שגם הוא יהודי, יקדם חקיקה שתגדיר אנטישמיות באופן שכולל התנגדות למדינת ישראל. מהלך זה מעורר התנגדות בשמאל, הרואה בו ניסיון להשתיק מחאות פרו-פלסטיניות.
הרפובליקנים ממהרים לנצל את הפילוג. "למרבה הצער, לא כל היהודים מתמקדים ביחסי ארה"ב-ישראל," אמר נורם קולמן, סנאטור רפובליקני יהודי לשעבר. "אבל עבור מצביעים שמבינים את חשיבות היחסים, זו תקופה מפוארת כי דונלד טראמפ חוזר לבית הלבן."
המשבר מעלה שאלות עמוקות לגבי עתיד היחסים בין שתי הקהילות היהודיות הגדולות בעולם - הישראלית והאמריקאית. בעוד שעבור יהודים ישראלים רבים היכולת לנהל מלחמה כראות עיניהם היא צורך קיומי, יהודים אמריקאים רבים רואים בהרס בעזה ובעליית הלאומנות הנוצרית בתנועתו של טראמפ איום על ערכיהם וביטחונם.
"זה זמן מאוד טעון," אמר הסנאטור פיטר וולץ', דמוקרט מוורמונט. הוא הזהיר כי אם ארצות הברית לא תנקוט עמדה כעת, חברים מחוזקים בממשלת נתניהו ידחפו קדימה תוכניות לסיפוח חלקים מהגדה המערבית, החזרת מתנחלים לעזה ואולי אף גירוש פלסטינים.
סקרי יציאה ראשוניים לא הראו נטישה המונית של מצביעים יהודים את המפלגה הדמוקרטית, במיוחד במדינות המתנדנדות. אולם במובלעות יהודיות כמו קראון הייטס בברוקלין ובאזורים פרסיים בלוס אנג'לס, במיוחד באזורים בהם יהודים אורתודוקסים דומיננטיים, נראה כי הרפובליקנים צברו תמיכה משמעותית.
"המטרה שלהם היא להפוך את הדמוקרטים למפלגה אנטי-ישראלית ואנטי-יהודית," אמר ג'ונתן ג'קובי, מנהל כוח המשימה נקסוס, מאמץ לאומי להיאבק באנטישמיות תוך מתן מקום לביקורת פוליטית על ישראל. "השאלה שהדמוקרטים צריכים לשאול היא כיצד לעצור זאת מבלי להיכנס למשחק הפוליטי שמתנהל."
המשבר הנוכחי מסמן נקודת מפנה היסטורית ביחסי ארצות הברית וישראל, כאשר התמיכה בישראל, שהייתה במשך עשורים נושא דו-מפלגתי, עלולה להפוך לעמדה המפלגת את הפוליטיקה האמריקאית לאורך קווים מפלגתיים.