ג'ארד קושנר לא נכנס לממשל טראמפ - אבל ממשיך לפעול מאחורי הקלעים
הקשרים של חתנו של הנשיא הנבחר עם יורש העצר הסעודי וההבנה שלו במזרח התיכון הם ללא תחליף, לפי מקורות, לכן הוא ימשיך לפעול במאמצים לשלום

חתנו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, ג'ארד קושנר, צפוי להמשיך למלא תפקיד מכריע במאמצי המשא ומתן במזרח התיכון, אם כי הפעם מעמדה לא רשמית מחוץ לממשל טראמפ, כך דווח ב-CNN ביום שישי.

על פי הדיווח ב-CNN, קשריו ההדוקים של קושנר באזור נתפסים כקשים לשחזור.  ערוץ החדשות ציטט דיפלומטים אזוריים וכן ישראלים שעבדו עם קושנר במהלך ממשל טראמפ הראשון.

קושנר דן במשא ומתן הדיפלומטי בין ארה"ב לסעודיה בנוגע לישראל עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מספר פעמים מאז עזיבתו את הבית הלבן של טראמפ, כך אמר מקור המכיר את השיחות.

קושנר, טראמפ ובן סלמאן | צילום: רויטרס

המקור לא ציין מתי התקיימו השיחות ואם הן התרחשו לפני או אחרי תחילת המלחמה בעזה. אך הן כללו דיונים על תהליך נורמליזציה של היחסים בין ישראל לסעודיה, יעד דיפלומטי מרכזי של ממשלי ביידן וטראמפ כאחד, כך אמר המקור.

לקושנר, בן 43, יש קשר הדוק עם סעודיה, אשר לפי חוקרי הקונגרס השקיעה 2 מיליארד דולר בקרן ההון הפרטית שלו, Affinity Partners, אותה הקים קושנר לאחר עזיבת הבית הלבן.

Affinity וקושנר הכחישו שההשקעות הסעודיות הן תשלום או ניגוד עניינים. Affinity אמרה שביידן וצוות הסנאט שלו אינם מבינים את המציאות של הון פרטי. "הסיבה שכל כך הרבה אנשים פונים לג'ארד לתובנות ולדעות שלו היא שיש לו רקורד כזה של הצלחות", אמר דובר של קושנר.

המקור הקרוב לקושנר סירב לספק פרטים נוספים על השיחות עם יורש העצר, המכונה גם MBS, באומרו שאינו רוצה לפגוע בחברות בין השניים. "זה לא יהיה ראוי מצדי לחלוק את זה", אמר המקור.

ג'ארד קושנר ואיוונקה טראמפ | צילום: רויטרס

בנאום ב-18 בספטמבר, אמר MBS כי הממלכה לא תכיר בישראל ללא הקמת מדינה פלסטינית, מה שמרמז שהסכם עשוי להיות בלתי אפשרי בעתיד הנראה לעין. זהו שינוי מפברואר, כאשר שלושה מקורות אמרו לרויטרס כי סעודיה הייתה מוכנה לקבל התחייבות פוליטית מישראל להקמת מדינה פלסטינית, ולא משהו מחייב יותר, בניסיון לקבל אישור להסכם הגנה עם וושינגטון לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב.

כדי לעודד את סעודיה להכיר בישראל, ממשל ביידן הציע לריאד ערבויות ביטחוניות, סיוע בתוכנית גרעין אזרחית ודחיפה מחודשת למדינה פלסטינית. ההסכם עשוי לעצב מחדש את המזרח התיכון על ידי איחוד שני יריבים ותיקים וקשירת יצואנית הנפט הגדולה בעולם לוושינגטון בזמן שסין מתקדמת באזור.

אך הסכסוך בעזה הטיל את השיחות באי-ודאות. המלחמה והמשבר ההומניטרי חיזקו את התמיכה הערבית והמוסלמית בפלסטינים בסכסוך שלהם עם ישראל על אדמה וריבונות הנמשך עשרות שנים, מה שמקשה על ריאד לדון בהכרה בישראל מבלי להתייחס לשאיפות הפלסטיניות.

YOU MIGHT ALSO LIKE