בעקבות ירידה ממושכת בביקורים ותרומות מהציבור שנבעה ממגפת הקורונה, ה'מוזיאון היהודי העכשווי' בסן פרנסיסקו הודיע ביום רביעי כי הוא יוצא ל"שבתון".
זו המילה בה משתמש המוזיאון האמריקאי כדי לתאר את סגירת הגלריות שלו למבקרים החל מה-15 בדצמבר למשך שנה לפחות, בזמן שהמוסד התרבותי מתמקד בחידוש האסטרטגיה הפיננסית שלו.
"ביהדות, שבת היא זמן של מנוחה, רגע חיוני שנחצב מתוך השבוע להתחדשות והתרעננות", אמר המוזיאון בהודעה לעיתונות המכריזה על ההחלטה. "לאורך התרבות היהודית, ישנן אינספור התייחסויות לרגעי עצירה כאמצעי להתחדשות".
מספר המבקרים ירד בחצי בהשוואה לרמות הרגילות שלפני המגפה, והמוזיאון מתמודד עם גירעונות של מיליוני דולרים במשך לפחות שנתיים, על פי הדוחות הפיננסיים האחרונים הזמינים.
ה'מוזיאון היהודי העכשווי' בסן פרנסיסקו
האתגרים הכלכליים שהמוזיאון מתמודד איתם נפוצים בקרב מוסדות תרבות ברחבי ארצות הברית, ומועצמים על ידי קשיים ייחודיים למרכז סן פרנסיסקו, שם חנויות ריקות התרבו בעקבות ירידה באוכלוסיית העיר ואווירה מדוכדכת בחיים האזרחיים – שנבעה ברובה מהפשיעה המשתוללת.
ההחלטה משמעותה ששני שליש מ-30 עובדי המוזיאון יפוטרו בתקופה שבין עכשיו למרץ.
"עדיף לנו לנקוט בצעדים הנדרשים לארגון מחדש כעת, במקום לחכות עד שלא יהיו לנו אפשרויות", אמרה קרי קינג, המנכ"לית של ה-CJM, בהצהרה. "החלטה זו אינה באה ללא כאב משמעותי מכיוון שהיא תשפיע על צוות העובדים המיוחד והמסור שלנו שעובד ללא לאות למען מימוש שליחות המוזיאון".
המוזיאון, שנוסד ב-1984, עבר ב-2008 למשכנו הנוכחי, נכס אדריכלי במרכז סן פרנסיסקו שתוכנן על ידי האדריכל היהודי המפורסם דניאל ליבסקינד. ללא אוסף קבוע משלו, שליחות ה-CJM הייתה לחקור נושאים יהודיים דרך תערוכות וחינוך המתמקדים במגוון משתנה של אמנות עכשווית.
המוזיאון הציג בשנים האחרונות תערוכות המוקדשות לאמנית הפמיניסטית ג'ודי שיקגו ולזמר-יוצר ליאונרד כהן. לתערוכה משנת 2022, הוזמנו אמנים שונים לתרום יצירות הקשורות למושג היהודי של תיקון, שהתייחס ל"תופעה של דאגה וקשר הדדי המבוססת על פעולה אישית, אחריות סביבתית, וקהילה, משוחררת ממשמעויותיה המתפתחות לאורך ההיסטוריה".
מתחים פוליטיים ותרבותיים נרחבים שנוצרו בעקבות התגובות למלחמת ישראל-חמאס לא פסחו על המוזיאון. באפריל, לפני פתיחת תערוכת California Jewish Open של המוזיאון, שבעה מתוך 54 אמנים משתתפים, שהזדהו כאנטי-ציונים, משכו את עבודותיהם במחאה נגד ישראל. האמנים דרשו מהמוזיאון להצטרף לחרם נגד ישראל על ידי ניתוק כל השקעה או מימון הקשורים למדינה.
הסגירה מתרחשת בזמן שמוזיאון יהודי גדול אחר במדינה, מוזיאון וייצמן הלאומי להיסטוריה יהודית אמריקאית בפילדלפיה, מקדם חקיקה להפוך לחלק מרשת סמיתסוניאן כאסטרטגיה להשגת קיימות פיננסית.
הכניסה למוזיאון היהודי העכשווי חינם עד ה-15 בדצמבר כשהדלתות נסגרות.