תובעים פדרליים בניו יורק הגישו כתבי אישום פליליים נגד מתנגד סיני החי בארה"ב, בטענה שהוא עבד בחשאי עבור סוכנות המודיעין של סין, משרד הביטחון הלאומי, וריגל אחרי קבוצות פעילי דמוקרטיה, לפי כתב האישום.
יואנג'ון טאנג הפגין בעבר נגד המפלגה הקומוניסטית הסינית במהלך ההפגנות בכיכר טיאנאנמן ב-1989, כך נאמר במסמכי בית המשפט, וברח לטייוואן ואז לארה"ב.
אך התובעים טענו שעשורים לאחר מכן, הוא הסכים לעבוד עבור סוכנות המודיעין של סין במטרה לראות את משפחתו החיה בסין.
חוקרים אמרו שטאנג חיפש לראשונה הזדמנויות לבקר את משפחתו ב-2018 ולבסוף הוצג לקצין מודיעין לא מזוהה. שני הצדדים החלו לתקשר, וקצין המודיעין הסיני דחף את טאנג לאסוף "מידע על סינים המתנגדים לרפובליקה העממית של סין, אירועים בעד הדמוקרטיה ותהליכי המקלט הפוליטי", לפי מסמכי בית המשפט.
ההפגנות בכיר טיאנאנמן
קצין המודיעין הסיני גם שילם לבני משפחתו של טאנג לאחר שהשניים נכנסו לשותפות החשודה, לפי התובעים.
טאנג מואשם בהעברת מידע על אירועים שתוכננו בניו יורק לציון הטבח בכיכר טיאנאנמן ב-2021 ושנה לאחר מכן, הוא כביכול סיפק לקצין המודיעין הסיני מידע על צוות הקמפיין והגיוס של מועמד קונגרס לא מזוהה. המועמד היה גם מתנגד סיני ופעיל זכויות אדם.
ברשומות בית המשפט נטען כי טאנג גם עזר לקצין לעקוב אחרי צ'אט קבוצתי שנמצא בשימוש מתנגדים סינים החיים בארה"ב. "הקבוצה כללה כ-140 חברים, כולל מתנגדים מוכרים של הרפובליקה העממית של סין כמו המועמד לקונגרס ומתנגד ידוע מהרפובליקה העממית של סין המתגורר בפלאשינג", כתבו החוקרים.
טאנג מואשם בשלושה סעיפים, כולל פעולה כסוכן של ממשל זר והגשת הצהרות שקריות לחוקרים.
ה-FBI ראיין את טאנג ביולי 2023 וחילץ נתונים מחמישה מטלפוניו, חשבון מקוון שנמצא בשימוש קצין המודיעין הסיני, ומהמחשב של טאנג. הם שחזרו הודעות טקסט ואודיו שטאנג כביכול החליף עם קצין המודיעין הסיני, תמונות וסרטונים של אירועים בעד הדמוקרטיה וצילומי מסך של שיחות בין מתנגדים.
לפי החוקרים, טאנג נסע לסין או למקאו לפחות שלוש פעמים בין השנים 2019 ל-2023 כדי לפגוש לכאורה עם קצין המודיעין הסיני. במהלך פגישה בשנת 2022, התובעים אמרו כי הסוכן התקין "קרציה" באחד מטלפוניו של טאנג ש"גרמה לכל תמונה, צילום מסך, או הקלטת קול שנוצרו או נתפסו בטלפון הפרוץ להישלח מיד" לקצין.