אחד התחביבים האוהבים על הימין האמריקאי הוא להשמיץ ערים ברחבי ארצות הברית שבהן יש רוב דמוקרטי או ראש עיר מהמפלגה. דוגמה בולטת לכך ניתנה בשבוע שעבר כאשר מייסד אפליקציית התשלומים CashApp, בוב לי, נדקר למוות בסן פרנסיסקו.
עוד לפני שנקבר, בימין חגגו את הרצח והצביעו עליו כ"הוכחה" נוספת לכך שסן פרנסיסקו היא עיר מסוכנת ומלאה בפשיעה. אך בפועל, כאשר בוחנים את הנתונים, סן פרנסיסקו דווקא נמצאת במצב טוב יותר מערים בגודלה, בכל הנוגע לפשיעה אלימה - עם דגש על רציחות.
סן פרנסיסקו
לדבריו של ג'ורג' טיטה, מרצה למשפטים באוניברסיטת קליפורניה בארוויין, אנשים נוהגים לתפוס את סן פרנסיסקו כעיר מסוכנת בגלל זהות הנרצחים, ולאו דווקא בגלל הנתונים: "כאשר בן אדם מפורסם מעולם ההיי-טק נרצח, זה מן הסתם זוכה ליותר סיקור מאשר, לדוגמה, אדם משכונה ענייה. אף אחד לא באמת רוצה להביט בנתונים, אבל המדינות והמחוזות שבהם יש את שיעור הפשיעה הגבוה ביותר הם דווקא 'האדומים', ולא 'הכחולים'".
לפי איגוד מפקדי המשטרה בערים גדולות (Major Cities Police Chiefs Association), בסן פרנסיסקו נרשמו 56 מקרי רצח ב-2021, ו-56 נוספים בשנת 2022. מדובר בעלייה של 36% בהשוואה ל-2019, כאשר דווח על 41 מקרי רצח.
עם זאת, כאשר בוחנים את הנתונים מול ערים עם כמות תושבים דומה, תמונת מצב אחרת לחלוטין מתבררת.
ביל סקוט, מפקד משטרת סן פרנסיסקו
למשל, בבירת אינדיאנה, אינדיאנפוליס, היו 271 מקרי רצח ב-2021 ו-226 בשנה שעברה. ג'קסונוויל שבפלורידה חויותה 129 רציחות ב-2021 ו-154 במהלך 2022. בירת אוהיו, קולומבוס, דיווחה על 204 מקרי רצח ב-2021 ו-140 בשנה שעברה.
למעשה, הפשיעה האלימה בסן פרנסיסקו - שכוללת בתוכה רציחות, אונס, שוד ותקיפות - הגיעה לשיא ב-2013 עם 7,164 עבירות מסוג זה - כך על פי נתונים של משרד המשפטים בקליפורניה. אך מאז נרשמה ירידה משמעותית וערים רבות "עקפו" את סן פרנסיסקו בנתונים אלה.
"כאשר בוחנים את שיעור הפשיעה האלימה בעיר בהשוואה לערים אחרות בגודל של סן פרנסיסקו, אנחנו נמצאים במצב טוב מאוד", אומר ביל סקוט, מפקד משטרת סן פרנסיסקו, "אבל אף אחד לא רוצה לדבר על זה. יש לנו בעיות בעיר, ללא ספק. יש לנו הרבה דברים לעבוד עליהם, אבל אנחנו ממש לא עיר שמלאה בפשיעה אלימה".