אחת מתחנות הרכבת התחתית במרכז העיר לוס אנג'לס החלה להשמיע מוזיקה קלאסית חזקה - זאת בניסיון להרחיק הומלסים ולהרתיע פושעים.
מחלקת האבטחה של מטרו אל.איי, בשיתוף עם רשויות אכיפת החוק המקומיות, החלו בחודש ינואר לנגן יצירות מוסיקליות קלאסיות בפסנתר, סימפוניות וקונצרטים מאת מלחינים כמו ויוואלדי, בטהובן ומוצרט, זאת בתחנת Westlake\MacArthur Park.
מדובר בתוכנית פיילוט בטיחות הכוללת גם הרחבת רשת מצלמות האבטחה והתאורה, וכן תוספת של אנשי ביטחון וגם צוותים סוציאליים המאתרים הומלסים במערכת הרכבת התחתית ומספקים להם משאבים.
גורמים במטרו אמרו כי המהלך נחוץ בשל מספר גבוה של מנות יתר של סמים, תלונות הנוסעים למשטרה ואפילו מקרי מוות בדקירה, כל זאת כאשר כמות גדולה של חסרי בית התמקמו בתחנות התת קרקעיות כדי להסתתר ממזג האוויר.
ולמרות שמוסיקה קלאסית נחשבת לשלווה, המבקרים אמרו שניגונה הוא סוג של "עינוי פסיכולוגי", שכן הווליום הגבוה משבש את המחשבות שלהם.
בהצהרה שנשלחה לעיתון ה'לוס אנג'לס טיימס', דובר מטרו אל.איי, דייב סוטרו, אמר כי מוסיקה קלאסית מתנגנת "כדי להחזיר את הבטיחות בתחנות" ו"כאמצעי לתמוך באווירה המתאימה עבור הנוסעים, שמחכים בממוצע 5 עד 10 דקות עד הרכבת הבאה".
בכירים במטרו טוענים שעד כה, המוסיקה הקלאסית הביאה ל"שיפור בבטיחות הציבור", זאת לצד נתונים של "75% פחות בקריאות לשירותי החירום, הפחתה של למעלה ב-50% באירועים ונדליסטים, גרפיטי וניקיון, וירידה של כמעט 20% בפשיעה".
I had to see the Westlake/MacArthur Park station myself. Playing the high energy classical music really gives it the Clockwork Orange feel. The station was being cleaned and I saw the ambassadors. pic.twitter.com/Rvm7598QZQ
— henryfung@onewilshire.la (@calwatch) March 23, 2023
סוטרו טען כי המוסיקה "לא רועשת" יתר על המידה, וציין שהיצירות מתנגדות בעוצמה של 72 דציבלים. עם זאת, עיתונאי ה'אל.איי טיימס' בדקו ומצאו שלרוב היצירות מושמעות בעוצמה של 83 דציבלים, ולפעמים אף יותר.
יש לציין כי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן קבע שרמת דציבלים בין 80 ל-85, שווה ערך למכסחות דשא ומפוחי עלים, עלולים לפגוע בשמיעה לאחר שעתיים של חשיפה.
בעוד שחלק מהתושבים גם סובלים מהמוסיקה, ואומרים ש"זה משגע אותנו, אנחנו רוצים שהם יפסיקו עם זה", המוסיקולוגית לילי הירש אמרה בראיון שניגון יצירות קלאסיות מטרתו למשוך בין היתר תושבים יוקרתיים ולהרתיע עניים וחסרי בית.
"לחץ הדם שלנו עולה, אנשים נעשים עצבניים יותר עם המוסיקה הזו. אני לא חושב שזה עובד", אמר הנוסע קודי ג'ונסון בן ה-31, תושב האזור.
אחרים טוענים כי המוסיקה הרועשת לא פותרת אף אחד מהסיבות השורשיות למגפת חסרי הבית: "העיר צריכה לטפל בהומלסים ובאנשים עם בעיות נפשיות. אי אפשר לעצום עיניים ולצפון אנשים יסתלקו".