קבוצה של מחוקקים רפובליקנים עתרה לבית המשפט בדרישה לחסום את הצעת החוק שאושרה ע"י עיריית ניו יורק, במסגרתה זכות הצבעה תוענק למאות אלפי מהגרים חוקיים שאינם אזרחים.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
בתביעה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בסטטן איילנד, המחוקקים הרפובליקנים מבקשים לקבל צו מניעה זמני על מנת "למנוע מראש העיר ומועצת הבחירות ליישם את הצעת החוק הנוגדת לחוקה האמריקאית".
"החוק ברור לחלוטין והאתיקה ברורה עוד יותר", כתב בתביעה ניק לנגוורת'י, יו"ר המפלגה בניו יורק, "בשום מקרה אסור לנו לאפשר לאזרחים של מדינות אחרות להצביע בבחירות שלנו. שבועיים בלבד עברו בקדנציה של ראש העיר אדמס, וכבר עתה הוא מנסה לרצות את החברים הקיצונים של מועצת העיר. תביעה זו היא הדבר היחיד שימנע מהם להשיג את המטרה, שהיא טשטוש הגבולות בין אזרחים לבין אלו שאינם אזרחים אמריקאים".
Today, the GOP filed suit against Mayor Eric Adams, New York City Council, & NY City Board of Elections in state court for illegally allowing noncitizens to vote in city elections.
— GOP (@GOP) January 10, 2022
American elections should be decided by AMERICAN CITIZENS.
כזכור, הצעת החוק - Intro 1867 בשמה הרשמי - אושרה ע"י מועצת עיריית ניו יורק ב-9 בדצמבר. 33 חברי המועצה תמכו בהצעה והצביעו בעד אישורה, לעומת 14 בלבד שהצביעו נגד ושניים נוספים שנמנעו. לאחר מכן, הצעת החוק אושרה באופן סופי ע"י ראש העיר דאז, ביל דה-בלאזיו, למרות שהביע התנגדות לכך קודם לכן.
מתנגדי הצעת החוק קיוו שראש העיר החדש, אריק אדמס, יפעל כדי לבטל את המדיניות החדשה, אולם לאחר כניסתו לתפקיד בשבוע שעבר הוא פרסם הודעה לפיה הוא תומך בחוק.
מועצת עיריית ניו יורק (צילום: Shutterstock)
במסגרת הצעת החוק, גם בעלי מעמד של תושב קבע שאינו אזרח (משתתפים בתוכנית DACA ומי שמחזיק בתעודת 'גרין קארד') קיבלו זכות הצבעה בבחירות המקומיות. מעבר למעמדם החוקי בארה"ב, על התושבים להוכיח שהם מתגוררים בעיר במשך לפחות 30 יום (ניתן להוכיח זאת, למשל, באמצעות הצגת חוזה שכירות). לפי נתונים שפורסמו בחודש שעבר ע"י לשכת ראש העיר, ברחבי העיר מתגוררים כ-808 אלף איש העונים לקריטריונים הנ"ל.
ראוי להוסיף כי אותם תושבים יוכלו להצביע בבחירות לתפקידים שונים בעיר, למשל ראש העיר, מועצת העיר, מבקר העירייה וכדומה. לעומת זאת, חשוב להדגיש כי החקיקה לא מאפשרת להם להצביע בבחירות ברמת המדינה או ברמה הפדרלית, למשל למושל, נשיא, סנאטורים, חברי קונגרס ובית הנבחרים המקומי (באולבני).
יידניס רודריגז, לשעבר חבר במועצת העיר ומי שקידם את הצעת החוק בחודש שעבר, התייחס לאישור החקיקה: "אני חושב שזו מתנה חשובה לאחים ואחיות שלנו כאן בניו יורק, בייחוד בתקופת החגים. המסר שאנחנו שולחים להם זה שאנחנו מכירים בתרומה שלהם לחברה, ומעניקים להם את הכבוד שמגיע להם. אם אותם בעלי גרין קארד נדרשים לשלם מסים, מגיעה להם הזכות להשתתף בבחירות".
כאמור, ראש העיר אדמס התנגד להצעת החוק תחילה, אך בשבוע שעבר אמר: "אומנם היו לי מספר חששות שעלו, אך בימים האחרונים השתתפתי בפגישות שבהן החשש נרגע. אני מאמין שצריך לאשר את הצעת החוק, ואני שמח שמיליוני בני אדם יצטרפו לתהליך הדמוקרטי שלנו".
יידניס רודריגרז, יוזם הצעת החוק במועצת העיר (צילום: טוויטר)
בתביעה שהוגשה ע"י המחוקקים הרפובליקנים נטען כי הצעת החוק מנוגדת לחוקה של ניו יורק, ובפרט לסעיף מספר 2 שבו נכתב שזכות הבחירה תינתן "לכל אזרח" מעל גיל 18: "כל מי שיכול לקרוא יכול לראות בבירור שהחוק בניו יורק אוסר על זרים להצביע", אמר ג'ו בורלי, מנהיג המיעוט הרפובליקני במועצת העיר.