אומגה 3 הן למעשה חומצות שומן המורכבות משרשרת של אטומי פחמן ומימן. מדובר על חומצות שומן חיוניות שהגוף שלנו אינו יודע לייצר באופן עצמאי. לכן הדרך היחידה לקבל אותן היא באמצעות המזון שאנחנו אוכלים או כתוסף תזונה.
קבוצת אומגה 3 כוללת שלוש חומצות עיקריות: חומצה אלפא-לינולנית שמקורה בזרעים, אגוזים ושמנים צמחיים, חומצה איקוסאפנטאנואית וחומצה דוקוסהקסנואית שמקורן בשמן דגים, המופק מדגי סלמון או מקרל. הן בונות את מעטפת התאים, ובמצב של מחסור המעטפת נפגמת וכתוצאה מכך תפקוד התאים.
כאשר מדברים על מחסור באומגה 3, הכוונה היא למחסור בשתי חומצות השומן DHA ו-EPH. חומצת השומן DHA מסייעת לתהליכים קוגניטיביים, לשיפור תפקוד השרירים ולמבוגרים עם סיכוי לחלות באלצהיימר. חומצת השומן EPH עוזרת לשמור על כלי הדם, השרירים ובריאות הלב.
בנוסף, לאומגה 3 השפעה מיטיבה על בריאות העיניים, מניעה של מחלות לב, הורדה של עודף כולסטרול, לצד הסיכון ללקות בשבץ מוחי וכדומה. כיום, התזונה המערבית דלה באומגה 3, לכן אצל אנשים רבים נוצר חוסר.
כיצד משפיעה אומגה 3 על התפקוד שלנו?
מוח: מאחר שהמוח שומני ברובו, ו-60% ממנו מורכב מ-DHA, לאומגה 3 יש השפעה רבה על תפקודים עצביים החיוניים להעברת מידע. למשל, על תפקודי קליפת המוח הקדם מצחית שהיא המערכת האחראית להפעלת שיקול דעת, חשיבה מופשטת, תכנון, יוזמה, אחריות ועוד.
בנוסף, היא משפרת תהליכי זיכרון ולמידה. גם בהיריון יש חשיבות לנטילת אומגה 3, שכן ההתפתחות המוחית של הילד מתחילה עוד בשלב העוברי.
ראייה: חומצת השומן מהווה 60% מקרנית העין, ומסייעת בפיתוח הראייה ושמירה על ראייה תקינה לאורך שנים. כמו כן, אומגה 3 מספקת לחות לעין ומעכבת את תהליכי הידרדרות הראייה על ידי שימור איכות התקשורת בין המוח לעיניים.
מערכת העיכול: מחקרים בדקו את הקשר בין תזונה עשירה באומגה 3 למחלות מעי דלקתיות, כגון קרוהן וקוליטיס, ומצאו כי צריכה של אומגה 3 יכולה להשפיע על התפתחות או מהלך המחלות לאור יתרונה האנטי-דלקתי. בשל כך צריכה של אומגה 3 יכולה להקל באופן משמעותי על התסמינים ואף לסייע בהתאוששות מהירה יותר.
איך לבחור תוסף אומגה 3 איכותי ויעיל
חשוב לדעת כי קפסולה איכותית של אומגה 3 תכיל כ-1,000 מ”ג של שמן טהור. כדאי לבדוק את המינון היטב בעקבות ריבוי מוצרים באיכות ירודה. כמו כן, מומלץ לבדוק שמדובר במוצר המופק מדגים קטנים, שכן אלו אינם מכילים רעלים ומתכות כבדות כגון כספית. ארגוני הבריאות בעולם ממליצים על שימוש יומי של 2,000 עד 4,000 מ”ג אומגה 3 לאדם. כמובן שחשוב להתייעץ עם רופא לפני השימוש על מנת להתאים את המינון בהתאם למצבכם הרפואי.