"בידי הטליבאן 83% מההרואין בעולם" - מסע בארץ הסם, האם הטלביאן יביא לסוף עידן ההרואין?
על רקע איומים בסנקציות בינלאומיות, נאלצים אנשי הטליבאן לעמוד מאחורי הכרזותיהם, אך האם יצליחו לשים סוף למגיפת הייצור והשימוש בבירת ההרואין הגלובלית?

כשהעולם צופה באירועים באפגניסטן, רבים החלו לתהות מה משמעות האירועים לעתיד ייצור האופיום במדינה. אפגניסטן היא המפיקה הגדולה בעולם של פרג האופיום, שהוא חומר הגלם להרואין, אחד הסמים הקטלניים בעולם. המדינה אחראית כמעט 83 אחוזים מייצור האופיום העולמי בשנים 2015 - 2020, על פי הערכות משרדי האו"ם לסמים ופשיעה (UNODC).

הנוכחות הצבאית של ארה"ב לא הצליחה לצמצם את ייצור האופיום ובמשך שני עשורים כלכלת האופיאטים, הכוללת גידול הפרג, עיבוד להרואין וסחר, הייתה מקור מזומנים עיקרי לאפגנים.

למרות הרטוריקה האנטי-הרואינית, הטליבאן נהנה מאוד מכלכלת הפרג והפך לשחקן מרכזי בסחר בעולם הסמים.

במסיבת העיתונאים הרשמית הראשונה בקאבול התחייבו בטליבאן לסיים את גידול האופיום בניסיון להשיג קבלה מהקהילה הבינלאומית.

"היום, כשנכנסנו לקאבול, ראינו מספר רב של בני נוער שישבו מתחת לגשרים או ליד החומות והשתמשו בסמים. זה היה כל כך מצער", אמר דובר הטליבאן, זביחוללה מוג'אהיד, לכתבים ב-17 באוגוסט.

"מעתה ואילך אפגניסטן תהיה מדינה נטולת סמים, אך היא זקוקה לסיוע בינלאומי", אמר והוסיף כי יש צורך בסיוע חוץ כדי לסייע לחקלאים אפגנים לעבור לגידולים חלופיים.

אפגניסטן מפורסמת בזכות פירותיה האיכותיים הכוללים רימונים, ענבים ומלונים.

ארגונים בינלאומיים שונים בעבר סייעו למשפחות אפגניות לגדל רימונים, למשל, כחלופה חשובה לאופיום.

למרות ענף החקלאות ומשאבי המינרלים העשיר, המדינה תלויה באופן קריטי בסיוע חוץ, שהתייבש עם השתלטות הטליבאן.

תורמים בינלאומיים סיפקו 75 אחוזים מתקציב ההפעלה של ממשלת אפגניסטן, ועתה ממשל ביידן הקפיא כמעט 9 מיליארד דולר בעתודות הממשל האפגני שהוחזקו בארצות הברית.

כשבמקביל קרן המטבע הבינלאומית חסמה את אפגניסטן מלקבל כמעט 440 מיליון דולר בקרנות שהיו אמורות להישלח מוקדם יותר השנה, וממשלת גרמניה הודיעה על השעיית 300 מיליון דולר בסיוע.

סנקציות כספיות גם יקשו על ארגונים בינלאומיים לספק סיוע הומניטרי למשפחות אפגניות. לפיכך, המדינה צפויה להיסחף למשבר הומניטרי וכלכלי בקרוב, שעשוי להוביל את המשטר החדש להגביר את הפעילות הבלתי חוקית, כולל את הסחר בסמים.

מי שמנסה לאסור גידול פרג באזורים כפריים יכול למצוא את עצמו עומד בפני הפסדים משמעותיים של הון פוליטי והתנגדות אלימה כך על פי גרטשן פיטרס, מנכ"לית המרכז לרשתות בלתי חוקיות ופשע מאורגן, שסבורה כי אין לסמוך על הטליבאן בכל הנוגע להבטחותיו למיגור הסחר בפרג. "הם ביצעו תמרון כזה עוד בשנות ה-90. הם אכן הצליחו לאסור על חקלאים לגדל פרג במשך שנה", אמרה ל-NPR.

"אבל הסוד היה שהטליבאן ישבו על אספקת האופיום הענקית והעצומה הזו. מחיר האופיום עבר דרך הגג, והם מכרו אותו והרוויחו הרבה יותר כסף ממה שהיה להם בשנה הקודמת".

לדברי פיטרס, לטאליבן תהיה כעת גישה מלאה ליכולות ומוסדות המדינה, כולל המערכת הבנקאית שלה, חברות התעופה ומעברי הגבול, מה שיקל על סחר הסמים שלה הרבה יותר.

לאחרונה, גידול הפרג התרחב ברוב אזורי הארץ, וזינק ב-37% בשנה האחרונה בלבד, על פי נתוני UNODC. 

YOU MIGHT ALSO LIKE