כלכלת ארצות הברית אט אט מתייצבת וחוזרת לשגרה. אך ההתאוששות היא לא אחידה, וכמה מדינות נותרו מאחור – כאשר ניו יורק נמצאת בתחתית הרשימה.
(צילום: Getty Images)
רשת סי.אן.אן, יחד עם חברה לניתוח נתונים, יצרה מדד המראה כי כלכלת ארצות הברית בכללותה חזרה לעצמה ב-93%, נכון ל-18 ביוני. אולם ניו יורק מציגה את הנתונים הגרועים ביותר בהשוואה לשאר המדינות, עם 83% בלבד, מה שמראה כי ניו יורק הכי רחוקה מלחזור ולתפקד כמו לפני שמגפת הקורונה פרצה והשביתה את חיינו.
אמנם ניו יורק היא לא המדינה היחידה שמתחת ל-90%, אך היא אכן נמצאת בתחתית הרשימה.
אך עד כמה קשה המצב של המדינה, לעומת 49 המדינות האחרות?
בשנת 2019, לפני התפרצות המגפה, הייתה ניו יורק הכלכלה השלישית החזקה ביותר בארצות הברית, כאשר לפניה היו טקסס וקליפורניה. התוצר המקומי גולמי בניו יורק – המדד הרחב ביותר לפעילות כלכלית, עמד על כמעט 1.8 טריליון דולר, בקנה אחד עם התוצר המקומי גולמי של איטליה. ניו יורק תרמה יותר מ-8% לתוצר הכללי של אמריקה כולה באותה שנה.
בשנת 2020, התוצר של ניו יורק צמח ל-1.7 טריליון דולר. זה אולי לא נשמע כמו הבדל גדול, אבל מדובר בטריליון דולר. כמו כן, התוצר של ניו יורק התכווץ ב-5.9% בשנה שעברה, הירידה הגדולה ביותר מסך התוצר האמריקני, והעמיד אותה במקום ה-47 מכל 50 המדינות מבחינת צמיחה כלכלית.
גם שוק העבודה נמצא במקום נמוך מאוד. בניו יורק יש 7.8% אבטלה – השיעור הגבוה ביותר במדינה. האבטלה בארצות הברית כולה עמדה על 6.1% באפריל, וצנחה בחודש מאי ל-5.8%.
הגורם העיקרי הוא היקף ההרס הכלכלי שספגה המדינה במהלך המגפה, כשהייתה אחד ממוקדי ההתפרצות הגדול ביותר, מה שהביא להגבלות חמורות וסגרים נוקשים יותר משאר האזורים. נוסף על כך, כלכלת ניו יורק נשענת במידה רבה על תעשיות שירות – אך רוב המשרדים עדיין ריקים, ורק חלק מהעובדים ממשיכים להגיע לעבודה.
אלה הם חדשות רעות עבור בתי הקפה, הניקוי היבש והמסעדות בהן עובדים אכלו ארוחת צהריים, כאשר אלו הם רשת תומכת בתשתיות המשרד. "ספציפית לניו יורק, מדובר גם בנסיעות עסקים ותיירות שהופסקו", אמר הכלכלן מאט קולייר.
התפוסה במסעדות בניו יורק הוא 40% פחות מלפני המגפה, בעוד שבכל ארה"ב האחוז עומד על 13. "הייתי מצפה שניו יורק תסגור את הפער הזה אחרי שהסירה את המגבלות בשבוע שעבר", אמר קולייר.