שאלת אסטרטגיית היציאה מהמשבר, וליתר דיוק סוגיית הפתיחה המחודשת של המשק, צריכות להיבחן אל מול ערך חיי האדם, כך טען הבוקר (שלישי) מושל ניו יורק, אנדרו קואמו.
המושל קואמו, הבוקר במהלך התדרוך היומי לעיתונאים (צילום: לשכת מושל ניו יורק)
עד כה, ברחבי ניו יורק דווח על 329,159 חולי קורונה ו-25,204 מקרי מוות בעקבות הידבקות בנגיף. אך המושל דווקא הצביע על מודלים של הממשל הפדרלי לחיזוי התפרצות הנגיף. כזכור, אתמול דיווחנו על המודל הקודר לפיו בחודש הבא צפויים להירשם בכל יום 3,000 מקרי מוות.
"סגירת בתי העסק גובה מאיתנו מחיר, אין כל ספק. מחיר כלכלי ואישי", אמר המושל במהלך התדרוך היומי שערך הבוקר, "אך גם פתיחה מוקדמת מדי תגבה מאיתנו מחיר. ככל שנבצע פתיחה מחודשת מהירה יותר, כך המחיר הכלכלי ירד. אך המחיר האנושי יהיה גבוה בגלל כל החיים שאבדו. חברים, זוהי ההחלטה שעלינו לקבל. איך מוצאים את האיזון?".
There is no dollar figure to a human life.
— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) May 5, 2020
New York will reopen (by region) when it is safe to do so.
קואמו המשיך: "כאשר מזרזים את הפתיחה, יהיו יותר אנשים שיבואו במגע עם אחרים. כאשר לא שומרים על ריחוק חברתי, הנגיף ימשיך להתשפט. וכאשר הנגיף מתפשט, יותר אנשים מתים. אלה עובדות שאנחנו מכירים, וזו גם הסיבה שהמודלים לחיזוי מראים עלייה מדאיגה".
"זו האמת הקשה שעמה עלינו להתמודד, ועדיף שלא ננסה להסוות את הדיון שאנחנו מקיימים. השאלה היא מה שווים חיי אדם? אף אחד לא רוצה להודות שהם מדברים על זה בצורה כה פתוחה, אבל זה מה שקורה. באופן אישי, אני חושב שכל חיי אדם יקרים", אמר המושל.
בדומה למושל, גם ראש העיר דה בלאסיו זועם על הממשל הפדרלי בעקבות הסירוב לסייע למדינה (צילום: רויטרס)
בדומה לראש עיריית ניו יורק, גם קואמו הפציר בממשל הפדרלי להעניק סיוע כלכלי למדינה ולערים: "'חילוץ ממשלתי', השאלה האם הממשל הפדרלי צריך לעזור למדינות ולרשויות המקומיות. אני רק אזכיר שהמדינות והערים הן אלה שאחראיות מבחינה תקציבית למשטרה, למכבי האש, לחינוך ולמורים, לעובדי הבריאות ועוד. אם הממשל לא יעזור, איך הוא צמפה שהמדינות יממנו את הפתיחה המחודשת?", שאל קואמו.
המושל אף הצביע על חקיקת החירום שהעניקה סיוע כלכלי לחברות פרטיות - חברות תעופה, מלונות ובתי עסקים אחרים: "טוב, עכשיו מדברים על 'מדינות כחולות' שבהן יש את הקורונה. הרפוליבקנים אומרים שהם לא רוצים להעביר כספים למדינות הכחולות. קודם כל, זה לא עניין של מדינה כחולה או לא. בכל המדינות יש חולי קורונה. וההשפעה הכלכלית של המשבר אינה מורגשת רק במדינות הדמוקרטיות, אלא גם במדינות הרפובליקניות", הוא אמר.
קואמו הדף את הטענות לפיהן "ניהול כושל של מדינות כחולות" גרם לפגיעה הכלכלית: "אף 'מדינה כחולה' לא ביקש לקבל חילוץ ממשלתי לפני המשבר. ובכלל, איך עושים שימוש בביטוי כה טעון כמו 'חילוץ'. זה לא חילוץ. המשבר השפיע על כל המדינות, שיוצרות יחדיו את ארצות הברית, ואנחנו זקוקים לסיוע כלכלי בגלל אותו משבר".
לקראת סיום התדרוך, המושל הפציר בתושבים להמשיך בשמירה על ריחוק חברתי ולשים מסכות כאשר הם יוצאים מהבית: "זה הדבר הנכון לעשות", הוא סיכם.