סשה ברון כהן קיבל פרס מהליגה נגד השמצה והשתלח בפייסבוק וצוקרברג
הקומיקאי הבריטי כמובן הכניס לא מעט הומור לנאומו, אך גם העביר ביקורת חריפה כנגד הרשתות החברתיות, ובעיקר כנגד פייסבוק. "המטרה שלנו צריכה להיות שאף אחד לא עובר הטרדות ולא נרצח בגלל מי שהוא, מאיפה שהגיע, את מי הוא אוהב וכיצד הוא מתפלל"

הליגה נגד השמצה (ADL) העניק אתמול פרס המנהיגות הבינלאומית לשחקן הקולנוע סשה ברון כהן, בריטי יהודי שמוכר לרבים בתור "בוראט", "עלי ג'י" ו-"אדמירל גנרל אלאדין". בנאומו במהלך כנס "Never is Now", כהן בחר לבקר בחריפות את הרשתות החברתיות הגדולות, ובייחוד את פייסבוק והעומד בראשה.

"פייסבוק היא מכונת התעמולה הגדולה בהיסטוריה": סשה ברון כהן, אמש בכנס הליגה נגד השמצה (צילום: ADL)

כהן כינה את הרשתות כ"מכונת התעמולה הגדולה ביותר בהיסטוריה" וגער בענקיות הטכנולוגיה על כך שאינן עושות מספיק כדי למגר את דברי השנאה, ההסתה ותיאוריות הקונספירציה: "היום, ברחבי העולם ישנם מנהיגים דמגוגיים הפונים לאינסטינקטים הגרועים ביותר שלנו כבני אדם", אמר הקומיקאי.

"דבר אחד ברור לי לחוטין: כל השנאה והאלימות מתאפשרת ע"י כמה חברות באינטרנט שמהוות יחדיו את מכונת התעמולה הגדולה בהיסטוריה", המשיך כהן. הוא ציין במפורש את פייסבוק, טוויטר, יוטיוב וגוגל, וגער בחברות על כך שהן מאפשרות את ההפצה של תוכן מלא בשנאה ושקרים עם אלגוריתמים שנועדו למשוך את הקורא.

"זו בדיוק הסיבה שבגללה 'פייק ניוז' מקבלת יותר כניסות מחדשות אמיתיות", אמר כהן והמשיך, "דבריו של בן אדם מטורף מקבל את אותה אמינות שזוכה בפרס נובל".

מארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד פייסבוק, זכה לביקורת חריפה מצד הקומיקאי הבריטי (צילום: AFP)

בהמשך נאומו, כהן הודה שחלק מאותן חברות אכן נקטו בצעדים מסוימים כדי להפחית בתוכן מזויף, שקרי ופוגעני, אך בו בזמן אמר כי מדובר ב"שינויים שטחיים בלבד". בשלב זה הוא החל לתקוף את מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, והזכיר את נאומו בחודש שעבר באוניברסיטת ג'ורג'טאון שבו יזם האינטרנט טען שפיקוח על תוכן המשתמשים ברשת החברתית "פוגע ביכולת של כולם להשמיע את דעתם".

"לא מדובר בהגבלה על חופש הביטוי", השתלח כהן בצוקרברג, והמשיך: "אלא על כך שהוא נותן לאנשים הכי דוחים בעולם את הפלטפורמה הגדולה בהיסטוריה שמגיעה לשליש מהאנשים על כדור הארץ. חופש הביטוי אינו חופש ההישג יד".

כדי להמחיש את המסר שניסה להעביר, כהן דימה את פייסבוק למסעדה: "אם אדם ניאו נאצי נכנס למסעדה ומתחיל לאיים על הסועדים וצועק שהוא רוצה לרצוח יהודים, האם בעל המסעדה - שהינה עסק פרטי - יהיה מחויב להגיש לו ארוחה מפוארת? כמובן שלא. לבעל המסעדה יש את הזכות המלאה, ולדעתי גם המחויבות המוסרית, לסלק את הנאצי הזה. וכך חברות הטכנולוגיה צריכות לפעול", הוא אמר.

כהן הוסיף לא מעט הומור לדבריו, אך לא חסך בביקורת. צפו בנאום המלא

עוד הסביר הקומיקאי הבריטי כי לדעתו חברות הענק צריכות לזכות לאותו פיקוח כמו שאר התעשיות המסחריות: "בכל תעשייה אחרת, חברה היא אחראית במידה שמוצריה פגומים. אם מנוע מתפוצץ או חגורת בטיחות לא פועלת, יצרניות הרכבים עורכות ריקול על עשרות אלפי מכוניות בעלות של מיליארדרי דולרים", הוא אמר והמשיך, "הוגן בעיני לומר לפייסבוק, יוטיוב וטוויטר: 'המוצר שלכם פגום, עליכם לתקנו ללא כל קשר לעלות וללא קשר לכמה מפקחים תצטרכו להעסיק'".

"המטרה שלנו כחברה צריכה להיות שאף אחד לא הופך למטרה, לא עובר הטרדות ולא נרצח בגלל מי שהוא, מאיפה שהגיע, את מי הוא אוהב וכיצד הוא מתפלל. אם נהפוך את זה למטרה שלנו - לתעדף את האמת על פני השקרים, סובלנות על פני דעות קדומות, אמפתיה על פני אדישות ומומחים על פני בורים - אולי נוכל לעצור את מכונת התעמולה הגדולה בהיסטוריה", סיכם כהן.

YOU MIGHT ALSO LIKE