לממצאים שעולים ממחקר חדש שנערך לאחרונה יש השלכות מרחיקות לכת על בריאות הציבור. המחקר מצא, כי חלק מהנשים שנוטלות תרופות מסוימות לשמירה על לחץ דם תקין היו בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הלבלב, בהשוואה לנשים שנוטלות תרופות אחרות לאותה המטרה.
בקרב קבוצת נשים בגיל העמידה ומעלה, נרשם סיכון גבוה פי שניים לחלות בסרטן הלבלב מאשר בקרב נשים שנטלו סידן בעל השפעה לטווח קצר, במשך למעלה משלוש שנים. בין הדוגמאות לתרופות המכילות סידן בעל השפעה לטווח קצר אפשר למצוא גםNifedipine (Adalat and Procardia), Nicardipine (Cardene), Isradipine (DynaCirc), Diltiazem (Cardizem, Cartia and Dilacor) ו-Verapamil (Calan, Covera, Isoptin and Verelan).
הנשים שהשתתפו במחקר והשתמשו אי פעם באחת מהתרופות המכילות סידן בעל השפעה לטווח קצר היו בסיכון גבוה ב-66 אחוז לחלות בסרטן הלבלב, מאשר נשים שנטלו סידן לשחרור חסמים בכלי הדם מסוג בטא (כדורים שמאטים את קצב פעימות הלב ומורידים את לחץ הדם), כדורים משתנים או כדורים המכילים אנזים המאפשר לשלוט בלחץ הדם (angiotensin-converting enzyme - ACE).
בקרב המשתתפות במחקר, שנטלו נוסחאות שונות של סידן לשחרור חסמים בכלי הדם, נרשמה עליה מתונה של 12 אחוז בסיכון לחלות בסרטן הלבלב, בהשוואה לנשים שנטלו סידן לשחרור חסמים בכלי הדם מסוג בטא או את האנזים ACE.
מדובר במחקר בו השתתפו 161,808 נשים בגילאי 50 עד 79 והתוצאות החשובות שעלו ממנו צפויות לשמש לשם מניעת מחלות שונות. סרטן הלבלב הוא הגורם למוות הקשור בסרטן הרביעי בארצות הברית. מדובר באחד מסוגי הסרטן שניתן לאבחן רק לאחר שהגיע לשלב מתקדם. בעוד שאימונותרפיה וטיפולים מתקדמים אחרים מבטיחים תוצאות, שיעורי ההישרדות לא עלו מאז שנת 1975. מנתוני האגודה האמריקנית למלחמה בסרטן, בשנת 2018, צפויה המחלה להביא למותם של 44,330 אמריקנים.
המחקר בחן 145,551 נשים במשך 14 שנים, כאשר 841 מתוכן אובחנו כחולות בסרטן הלבלב. עם זאת, האבחונים לא נרשמו באופן שווה ביחס לסוג הכדורים לטיפול בלחץ דם שנטלו הנשים. בקרב 4,338 מהנשים שנטלו סידן בעל השפעה לטווח קצר כאחוז אחד (45 נשים) אובחנו עם סרטן הלבלב. מתוך קבוצה של 36,594 נשים שנטלו סידן לשחרור חסמים בכלי הדם מסוג בטא, 0.57 אחוז (217 נשים) אובחנו עם סרטן בלבלב.
לאחר התאמה למגוון משתנים, העריכו החוקרים, כי נשים שנטלו את הסידן בעל ההשפעה לטווח קצר הגדילו ב-107 אחוז את הסיכון שלהן לחלות בסרטן הלבלב. זאת, בהשוואה לנשים שנטלו תרופות אחרות לטיפול בלחץ דם. הקשר בין סרטן הלבלב לבין תרופות לטיפול בלחץ דם עדיין לא ברור.
עם זאת, מחברי המחקר, צוות החוקרים ממכללת ביילור לרפואה ביוסטון, טקסס, הציגו עדויות לכך שהתרופות עלולות להניע שרשרת מורכבת של פעילות, שמגבירה היווצרות דלקות בכל הגוף. תהליכים דלקתיים נחשבים לאחד מהגורמים התורמים להתפתחות סוגים רבים של סרטן, בהם גם סרטן הלבלב.
בהמשך לממצאים, החוקרים סבורים, כי השימוש בנוסחאות של סידן בעל השפעה לטווח קצר צפוי לרשום ירידה. זאת, לצד העובדה שחברות התרופות מציעות נוסחאות נוחות יותר לשימוש. עם זאת, רופאים עדיין רושמים את התרופות האלה לטיפול בלחץ דם, ובהמשך לכך על מינהל המזון והתרופות לבחון את בטיחות השימוש בהן.
עוד ממליצים החוקרים, כי על חולים עם היסטוריה משפחתית של סרטן הלבלב להתייעץ עם רופא באשר לנטילת תרופות לטיפול בלחץ דם.
יצוין, כי לעת עתה הממצאים מוגבלים לנשים בגיל העמידה ומעלה בלבד; הקבוצה אותה בדקו החוקרים. מצוות המחקר נמסר, כי יש לבדוק אם הממצאים תקפים גם בקרב קבוצות אוכלוסייה גדולות ומעורבות יותר, כולל גברים, אשר נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הלבלב מאשר נשים.