"שכבת הגנה החזקה ביותר שניתנה לדיירים": מהפכת הדיור בניו יורק יוצאת לדרך
המחוקקים באולבני אישרו שורה של חוקים חדשים בנושא הדיור. דירות רבות יוחזרו לפיקוח על שכר הדירה, אך בעלי הדירות מזהירים שתהיה פגיעה באיכות המגורים. מושל המדינה, שצריך לחתום סופית על החקיקה, בירך על המהלך

בזמן שמיליוני תושבי ניו יורק קיבלו בברכה את החקיקה שאושרה השבוע, במסגרתה שכר הדירה בקושי יעלה, הם לא ישלמו פיקדון העולה על שכ"ד של חודש והם לא יצטרכו לחשוש מפני פינוי חובה.

דירה להשכרה בניו יורק (צילום: Getty Images)

לעומת התושבים ששמחים מהבשורה, בעלי הדירות רואים את החקיקה בצורה אחרת לגמרי: "רוב המחוקקים לא היו בחיים בשנות ה-70 וה-80 ולא ראו כיצד העיר נפגעה מחקיקה דומה", מסביר ג'וזף שטרסבורג, נשיא אגודת Rent Stabilization אשר מייצגת 25 אלף משכירים. "בניינים יתפוררו מרוב בעיות, לבעלים לא יהיה את התקציב הנדרש כדי לבצע את התיקונים ואלפי משרות ייאבדו", הוא הזהיר.

החוק שאושר השבוע בבית הנבחרים המקומי באולבני יחליף את חוקי הדיור הקיימים, שתוקפם עמד לפוג ביום שבת הקרוב. החקיקה החדשה אמורה להיות קבועה, ומושל המדינה, אנדרו קואמו, הבטיח לחתום עליה.

אחד השינויים המרכזיים של החקיקה הוא ביטול סעיף שזכה לכינוי "בונוס לדירה ריקה". במסגרת החקיקה הקיימת, לבעל הדירה התאפשר לעלות את שכר הדירה בעד 20% בכל פעם שהדירה התרוקנה (כלומר, החליפה דיירים). בנוסף, החקיקה תבטל פטור מהפיקוח על שכר דירה שאותו קיבלו בעלי בתים רבים. מחקר שנערך לפני כשנתיים מצא שבין השנים 2015 ל-2016, כ-500 דירות בהארלם הוצאו מפיקוח, כמו גם כ-630 יחידות דיור באסטוריה (קווינס) ו-460 בברוקלין.

מפגינים בעד החקיקה החדשה, בשבוע שעבר באולבני (צילום: AP)

"דיירים מבקשים במשך עשורים שלמים לקבל עזרה והגנה מהמחוקקים באולבני. עמדנו לצדם, נלחמנו למענם וכעת ההמתנה הסתיימה", אמר ראש עיריית ניו יורק, ביל דה-בלאסיו, שכינה את החקיקה כ"הישג מדהים שישים סוף לפינוי חובה של דיירים".

ארגונים שפעלו למען הדיירים, לדוגמה Housing Justice for All, טוענים שחקיקה הייתה חייבת לקרות כדי לתקן ניצול ציני של משכירים וכדי לטפל במשבר הדיור שפוקד את העיר. "חוקים אלה יסיימו את הטרדת הדייר ע"י בעל הבית. כל שוכר, מברוקלין ועד לבפאלו, יוכל לחיות מבלי החשש להיות מפונה מביתו", הסבירה סיה וויבר, בכירה בארגון.

תחת החוקים החדשים, פינוי של דייר כנגד רצונו (למשל, החלפת המנעולים בזמן שאינו בבית) ייחשב לעבירה פלילית. בנוסף, בעל הדירה יצטרך להודיע מראש אם בכוונתו שלא לחדש את החוזה של הדייר, או לחילופין אם בכוונתו לעלות את גובה שכ"ד ביותר מחמישה אחוזים.

מושל המדינה, אנדרו קואמו (צילום: AP)

מנהיגת הרוב בסנאט המקומי, אנדראה סטיוארט-קאזינס, ויו"ר בית הנבחרים המקומי, קארל היסטי, פרסמו הודעה משותפת מוקדם יותר היום בה השניים טענו שהחקיקה "תהווה שכבת הגנה החזקה ביותר שניתנה לדיירים בניו יורק מאז ומעולם".

כאמור, כעת החקיקה ממתינה לאישור הסופי של מושל המדינה, אנדרו קואמו, שהבטיח עוד בתחילת השבוע (לפני שהחקיקה אושרה) שהוא יעשה זאת: "פג תוקפו של החוק בשבת, ככה שאחתום על החוק הכי טוב שהם יכולים לאשר", הוא אמר.

YOU MIGHT ALSO LIKE