מדינת ניו יורק חרגה מסמכותה כאשר הנחתה את הישיבות היהודית ללמד את מקצועות הליבה, כך נקבע מוקדם יותר היום בבית המשפט בבירה אולבני.
ישיבה בשכונת פלטבוש שבברוקלין (צילום: AP)
למעשה, ההחלטה של ביהמ"ש מבטלת את ההנחיה שניתנה לבתי הספר הפרטיים, לרבות ישיבות ובתי ספר של דתות נוספות, ע"י משרד החינוך של ניו יורק.
הנחיה זו ניתנה על רקע ביקורת רבה שהושמעה כנגד הישיבות, ש"מלמדות בעיקר ביידיש וכתוצאה מכך בוגריהן בקושי יודעים קרוא וכתוב באנגלית ולא נחפשים לעובדות מדעיות פשוטות", כך על פי סוכנות הידיעות רויטרס.
במסגרת ההנחיות, שנקבעו רק בחודש נובמבר האחרון, נציגי משרד החינוך התבקשו להגיע לבתי הספר הפרטיים (כולל הישיבות) אחת לחמש שנים כדי לוודא שהמוסד מלמד את המקצועות שנדרשים ללימוד על פי החוק.
בתי ספר או ישיבות שאינם פועלים לפי החוק יאבדו את מימון הממשלתי לספרי לימוד או אמצעי תחבורה, דבר שבפועל היה מכריח את התלמידים לעבור למוסד אחר. כאמור, ביהמ"ש הפך את ההחלטה. משרד החינוך במדינה "בוחן את הקביעה ויפעל בהתאם", כך נמסר ממחלקת הדוברות של המשרד.
הסוגייה שבה לביהמ"ש לאחר שארגון "Parents for Educational and Religious Liberty in Schools" תבע את משרד החינוך בטענה שההנחיה מחודש נובמבר מהווה הפרה של חוקת ארצות הברית. גם ארגונים שמייצגים בתי ספר קתוליים הצטרפו לתביעה.
השופטת כריסטינה רייבה צודדה עם התובעים וקבעה שההנחיה לא עומדת בתקן של מדינת ניו יורק, אולם היא לא הכריעה אם מדובר בהפרה של החוקה.
נפתלי מוסטר, מנכ"ל ארגון Young Advocates for Fair Education, הגדיר את קביעת ביהמ"ש כ"טרגדיה בעבור כל הילדים". לדבריו, ההנחיה היא "סבירה ונחוצה".
מאידך, אבי שיק, עורך דין מ-"Parents for Educational and Religious Liberty in Schools, הגיב לקביעה ואמר: "אנחנו, ביחד עם אלף בתי ספר פרטיים שהתנגדו להנחיות, משבחים את החלטת בית המשפט".