בריטניה עדיין מתקשה ליישם את היציאה מהאיחוד האירופי שהיא עצמה רצתה
כמעט שלוש שנים מאז ההחלטה לעזוב את האיחוד ופחות מעשרה ימים לתאריך היעד שנקבע לעזיבה, הודיעה ראשת הממשלה תרזה מיי כי לא תבקש ארכה ליישום העזיבה מעבר ל-30 ביוני - אבל גם ארכה זו תלויה בכך שהפרלמנט יאשר את ההסכם שדחה כבר פעמיים

קשיי הברקסיט: בדיוק אלף ימים לאחר שבריטניה הצביעה להתנתק מהאיחוד האירופי, ותשעה ימים לפני המועד הסופי להשלמת ההתנתקות, הודיעה היום (רביעי) ראשת הממשלה תרזה מיי כי היא מבקשת מהאיחוד ארכה של שלושה חודשים להשלמת פרטי ההתנתקות וכינון הסכמים חלופיים עם האיחוד.

העם הבריטי עייף מההתעסקות בברקסיט - וכך גם היא. ראשת הממשלה תרזה מיי (צילום: AP)

בנאום תקיף שנשאה בפרלמנט, בו מתחה ביקורת חריפה על עמיתיה שמשהים את תהליך אישור הסכמי היציאה במשך כל כך הרב זמן וציינה ש "העם הבריטי עייף" מהעיסוק בברקסיט ומאי הודאות הכרוכה בתהליך המעבר.

מיי ציינה בפני חברי הפרלמנט כי אין בכוונתה לבקש הארכה נוספת מעבר ל-30 ביוני, אולם גם תאריך זה אינו מובטח לה כלל: ראשי האיחוד, שבתורם מאסו גם כן מהתנהלות בריטניה ביישום היציאה שהיא עצמה ביקשה, יאשרו את ההארכה רק אם הפרלמנט יאשר את ההסכם שמיי השיגה עם האיחוד. ההסכם, שמיי עמלה עליו במשך תקופה ארוכה, כבר נדחה פעמיים בפרלמנט.

אם ההסכם לא יאושר בשבוע הבא, בריטניה תכנס ב-29 במרץ לתהליך עזיבה כאוטי ללא עסקה, שעלול להכניס אותה לסחרור כלכלי ועסקי שלא ברור כיצד יסתיים. גורמים במדינה חוששים מהתרוקנות המדפים ממזון ותרופות, צניחה בשער הליש"ט ועזיבה המונית של עובדים שתוקף אשרות העבודה והשהייה שלהם יפוג מרגע שבריטניה לא תהיה עוד חלק מהאיחוד.

אין מניעה למתן ארכה - רק אם הפרלמנט יאשר את ההסכם. נשיא מועצת האיחוד האירופי דונלד טאסק (צילום: AP)

הסכנה המרכזית הניצבת בפני בריטניה בפרישה ללא הכם היא התלקחות מחודשת של העימותים בצפון אירלנד. הסכם "יום שישי הטוב" שסיים את המלחמה בין הפרוטסטנטים והקתולים והגדיר את הכללים בין צפון אירלנד ששייכת לממלכה המאוחדת ואירלנד ששייכת לאיחוד. ההסכם השברירי קבע בין היתר את כללי המסחר בין הצדדים בהתבסס על כך שגם הממלכה המאוחדת היא בעצמה חלק מאירופה, אולם אם הברקסיט ייצא לפועל ללא הסכם שיווי המשקל העדין בין הצדדים עלול להשבר.

אפשרות אחרת, במקרה שהפרלמנט לא יאשר את ההסכם בשבוע הבא, היא שבריטניה תבקשה מהאיחוד ארכה נוספת מעבר ל-30 ביוני, אולם מיי המותשת הודיעה כי אין בכוונתה לעשות זאת, מה שעשוי להעיד כי בלי אישור ההסכם מיי תתפטר ותשאיר את התסבוכת לאדם אחר. בינתיים, נשיא מועצת האיחוד דונלד טאסק הודיע כי אין מניעה להעניק לבריטניה את הארכה הקצרה שהיא מבקשת, אולם זה תלוי כאמור באישור הפרלמנט את ההסכם שהושג בין מיי וראשי האיחוד.

YOU MIGHT ALSO LIKE