"לא היו קרובות לשיתוף פעולה": סגן הנשיא במתקפה על בנות בריתה של ארה"ב באירופה
פנס האשים את "השותפות העיקריות באירופה" בחיזוק טהרן ובהגדלת הריחוק מוושינגטון. שר החוץ מייק פומפאו אמר כי כדי להשיג שלום במזה"ת, יש להתעמת עם איראן. הוא ישר קו עם נתניהו שאמר גם כן שעיקר הוועידה הוא ההתנגדות לאיראן

סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס האשים היום (חמישי) את בנות בריתה של וושינגטון באירופה בניסיון לשבור את הסנקציות נגד איראן, וקרא להן לפרוש מהסכם הגרעין. "לצערי, כמה מהשותפות האירופיות המובילות שלנו לא היו אפילו קרובות לשתף פעולה. למעשה, הן הובילו את המאמצים ליצור את השיטה שתשבור את הסנקציות שלנו", אמר פנס במהלך וועידה השלום והביטחון במזרח התיכון שארגנה ארצות הברית בוורשה, פולין. הוא אמר עוד כי הצעדים האירופיים כלפי טהרן "רק יחזקו את איראן, יחלישו את האיחוד האירופי ויגביר את הריחוק בין אירופה לארצות הברית".

מתח ביקורת על אירופה. סגן הנשיא מייק פנס (צילום: Shutterstock)

מוקדם יותר אמר שר החוץ מייק פומפאו כי "לא ניתן להשיג שלום וביטחון במזרח התיכון בלי להתעמת קודם עם איראן". השר אמר את הדברים בוועידת ורשה לשלום וביטחון במזרח התיכון. עם זאת, הוא לא אמר כמה רחוק מוכנה ארצות הברית ללכת בעימות הזה, או מהי הדרך שבה תרסן וושינגטון את טהרן. בוועידה התכנסו גורמים פוליטיים בכירים מיותר משישים מדינות.

הנושאים הרשמיים שנידונים בוועדה הם הסכם שלום ישראלי-פלסטיני, העימותים בסוריה ובירדן ועל איראן - לאחר שארצות הברית יצאה פרשה מהסכם הגרעין שחתמה עם המעצמות, למרות התנגדות בנות הברית של וושינגטון באירופה.

קודם להתעמת עם איראן, ורק אחר כך יושג שלום. שר החוץ מייק פומפאו (צילום: Shutterstock)

פומפאו אמר כי ההתנגדות לאיראן היא העיקר בכל הבעיות במזרח התיכון. ממשל טראמפ, שהטיל מחדש סנקציות כלכליות קשות על איראן לאחר הפרישה מהסכם הגרעין, מאשים את איראן בגרימה לאי יציבות בשורה של זירות - החל מתמיכה במיליציות שיעיות בלבנון, בסוריה ובתימן, ועד הפיתוח של תכנית טילים בליסטיים. וושינגטון לא מאמינה שאיראן הפסיקה להעשיר אורניום עבור תכנית הנשק הגרעיני שלה, למרות שפקחים של סוכנויות בינלאומיות טוענים כי טהרן עומדת בתנאי ההסכם.

"איראן זו מדינה שאי אפשר לסמוך עליה, לעשות עסקים איתה. אי אפשר לבטוח בה", אמר עורך דינו של טראמפ, רודי ג'וליאני לרשת USA TODAY. הוא אמנם לא משתתף בוועידה, אבל הדברים שלו משקפים את דעתם של רבים ממקורבי טראמפ, ובהם גם היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, שתומך כבר זמן רב בגישה אגרסיבית כלפי איראן.

איראן, מצדה, מתחה ביקורת על הוועידה שמתקיימת בשעות אלה בוורשה, וטענה כי מדובר ב"קרקס" אמריקני נגד איראן. רוסיה וסין לא משתתפות בוועידה, ופדריקה מוגריני, שרת החוץ של האיחוד האירופי גם לא הגיעה. לוועידה הגיעו כמה נציגים ממדינות ערב, אך הפלסטינים ויתרו על נוכחותם ואף קראו להחרים את הוועידה.

הדברים של פומפאו רק מחזקים את הדברים שאמר אתמול ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו בוועידה. הוא אמר כי למרות שלוועידה יש תוכן רחב יותר, הרי שמרכז העיסוק שלה הוא איראן. "זו ועידה שמאחדת את ארצות הברית, ישראל, מדינות רבות בעולם, מדינות רבות באזור ומדינות ערביות נגד המדיניות התוקפנית של איראן, נגד התוקפנות שלה ונגד הרצון שלה לכבוש את המזרח התיכון ולהשמיד את ישראל", אמר נתניהו לכתבים.

הוא הוסיף בדבריו כי המשתתפים בוועדה רואים במלחמה באיראן יעד. עם זאת, מלשכתו נמסר כי ראש הממשלה לא התכוון למלחמה של ממש, אלא "לאינטרסים משותפים של התנגדות לאיראן".

YOU MIGHT ALSO LIKE